Są one głównymi przedstawicielami grupy leków zwiększających wydzielanie insuliny. Działanie to stwierdzono zarówno in vitro, jak i in vivo i ta właściwość stanowi jeden z elementów mechanizmu leczniczego działania pochodnych sulfonylomocznika w cukrzycy. W przeciwieństwie do glukozy, która powoduje dwufazowe wydzielanie insuliny, wywołują one jednorazowy wyrzut tego hormonu już wytworzonego i zdeponowanego w ziarnistościach komórek B. Omawiane leki ponadto wyraźnie zwiększają wpływ glukozy na pobudzanie sekrecji insuliny, przy czym synergizm ten nasila się w miarę zwiększania się stężenia tego cukru w środowisku otaczającym komórki B. To wzmacnianie insulinotropowego wpływu glukozy przez pochodne sulfonylomocznika zmienia się jednak z upływem czasu i po dłuższym okresie ich podawania przyrost insulinemii po obciążeniu glukozą jest już taki sam lub wręcz mniejszy aniżeli w badaniach wstępnych. To spostrzeżenie przemawia za tym, że pobudzenie wydzielania insuliny przez komórki B jest tylko jednym z mechanizmów przeciwcukrzycowego działania opisywanych leków. Dotychczas nie wyjaśniono w pełni, w jaki sposób pochodne sulfonylomocznika zwiększają wydzielanie insuliny. Przypuszcza się, że działanie to polega głównie na interakcji z nieswoistym receptorem błony komórek B i pobudzeniu na tej drodze cyklazy adenylanowej i (lub) hamowaniu fosfodiesterazy, w rezultacie czego dochodzi do zwiększenia stężenia cAMP. Pod uwagę bierze się także możliwość bezpośredniej depolaryzacji błony komórek B przez te leki i spowodowanie napływu jonów wapniowych do cytozolu bez udziału cAMP. Nasilenie przez pochodne sulfonylomocznika pobudzania przez glukozę wydzielania insuliny jest więc prawdopodobnie wynikiem zwiększonego gromadzenia się w cytozolu jonów wapniowych, napływających zarówno ze zbiorników cytoplazmatycznych, jak i przestrzeni zewnątrzkomórkowej.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Cukrzyca – co musisz wiedzieć: rodzaje, objawy i leczenieCukrzyca, znana jako epidemia XXI wieku, dotyka miliony ludzi na całym świecie, w tym aż 2,7 miliona dorosłych Polaków. To przewlekłe schorzenie …
Okres rekonwalescencjiPo wyprowadzeniu chorego z kwasicy ketonowej, co najczęściej następuje w ciągu 24, rzadziej 48 h (wcześniej u dzieci), podaje się mu w …
Teoria metabolicznaW świetle tej teorii występowanie mikroangiopatii jest następstwem niedoboru insuliny i spowodowanych nim zaburzeń metabolicznych, przede wszystkim hiperglikemii. Zmiany naczyniowe stanowić zatem …
Zmiany wysp trzustkowych w cukrzycy typu iZmiany morfologiczne wysp trzustkowych są w cukrzycy typu 1 bardzo widoczne i wykazują charakterystyczną dynamikę. W okresie początkowym występują — głównie u …
Rozkład posiłków w ciągu dniaW prawidłowym żywieniu chorych na cukrzycę duże znaczenie ma rozłożenie spożycia węglowodanów na możliwie dużą liczbę posiłków. Zapobiega się w ten sposób …
Właściwości zdrowotne pieczarek: Jak wpływają na organizm?Pieczarki, te popularne grzyby, są nie tylko smacznym dodatkiem do naszych potraw, ale także skarbnicą cennych składników odżywczych. Zawierają do 95% wody, …
Gruźlica płucCzęstość gruźlicy płuc wśród osób z cukrzycą uległa w ciągu ostatniego półwiecza bardzo dużej zmianie. O ile w okresie przedinsulinowym stwierdzano zaawansowane …
Marchew – odkryj właściwości zdrowotne i wartości odżywczeMarchew, znana z intensywnego pomarańczowego koloru, to nie tylko popularne warzywo, ale także skarbnica zdrowotnych korzyści. Bogata w beta-karoten, witaminy A, K, …
Choroby przyzębiaMimo mniej dramatycznego przebiegu choroba przyzębia (parodontopathia) stanowi w dalszym ciągu najczęstsze i najważniejsze powikłanie cukrzycy w obrębie jamy ustnej. Częstość tej …
Łatwa dieta dla zapracowanych: zdrowe nawyki i szybkie posiłkiCzy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zdrowo się odżywiać, będąc zapracowanym? W dzisiejszym szybkim tempie życia, wielu z nas zmaga się z brakiem …
Dieta dr Dąbrowskiej: zasady, jadłospis i korzyści zdrowotneDieta dr Dąbrowskiej zyskuje coraz większe uznanie jako skuteczny sposób na detoksykację organizmu i poprawę zdrowia. Oparty na niskokalorycznych warzywach i owocach …
Najnowsze komentarze