Dynamika zmian stężenia insuliny (IRI) we krwi ludzi zdrowych zmienia się w ciąży, w otyłości i w okresie głodzenia. W ciąży wskutek przestrojenia hormonalnego, metabolicznego i aktywności łożyska typu insulinazy stopniowo rozwija się umiarkowana insulinooporność, osiągająca największe nasilenie przed porodem. Równocześnie zwiększa się wrażliwość komórek B na stymulujące działanie glukozy, co znajduje wyraz w przesunięciu w lewo sinusoidalnej krzywej wyrażającej zależność „dawka-odpowiedź”. Następstwem tego jest zwiększenie wydzielania insuliny i chociaż jej stężenia we krwi na czczo mieszczą się w granicach prawidłowych, to po obciążeniu glukozą w miarę trwania ciąży stają się coraz większe niż u kobiet nieciężarnych. Hiperinsulinemia jest częstym zjawiskiem w otyłości. Jest rezultatem hiperalimentacji (początkowo) oraz rozwoju insulinooporności (w późniejszym okresie). U ludzi otyłych podstawowe (na czczo) stężenie insuliny we krwi na ogół jest podobne jak u ludzi o prawidłowej masie ciała, natomiast przyrosty insulinemii po obciążeniu odpowiednimi bodźcami (glukoza, glukagon, tolbutamid) są znacznie większe aniżeli u osób nieotyłych. Także bodźce psychiczne powodują u osób otyłych większe przyrosty aniżeli u nieotyłych. Zwiększenie stężenia insuliny we krwi występuje także w cukrzycy typu 2 skojarzonej z otyłością, jednak wówczas hiperinsulinemia kształtuje się nieco inaczej niż u otyłych osób z prawidłową tolerancją węglowodanów. Chociaż osoby otyłe jako grupę cechuje hiperinsulinemia, to jednak w poszczególnych przypadkach różnice w wielkościach stężenia insuliny we krwi mogą być bardzo duże. Stwierdzono też prawidłowe wartości insuliny we krwi pomimo znacznej otyłości. Redukcja nadwagi powoduje z reguły zmniejszenie insulinemii do granic prawidłowych. Zwrócono uwagę, że normalizacja przebiegu krzywych insulinemi po stymulacji komórek B glukozą następuje często już po niewielkim ubytku masy ciała, a zatem u osób, które w rzeczywistości są w dalszym ciągu otyłe.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Taro – właściwości zdrowotne, składniki i wpływ na organizmTaro, znane jako korzeń taro, to niezwykła bulwa, która od wieków cieszy się uznaniem w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej. Wyróżnia się nie tylko …
Czynność narządu wyspowego w cukrzycyW cukrzycy stwierdza się wyraźne zmiany ilościowe i zaburzenia czynności wszystkich rodzajów komórek wysp trzustkowych. Zachodzi przy tym wyraźna różnica pomiędzy cukrzycą …
Alergia skórna wczesnaMoże ona być miejscowa lub uogólniona. Odczyn w miejscu wstrzyknięcia insuliny pojawia się już po 2 h w postaci jasnoczerwonego nacieku niezbyt …
Leki saluretyczneZmniejszają one sekrecję insuliny i stosowane przez długi czas (np. w leczeniu nadciśnienia) stwarzają rzeczywiste zagrożenie wystąpieniem cukrzycy. To niepożądane działanie tej …
Przeciwwskazania do stosowania pochodnych sulfonylomocznika w leczeniu cukrzycyPrzeciwwskazaniem do doustnego leczenia pochodnymi sulfonylomocznika jest cukrzyca typu 1, cukrzyca chwiejna, najczęściej także cukrzyca typu 3, a w szczególności cukrzyce wtórne …
Pomidory – zdrowotne właściwości, odmiany i wartości odżywczePomidory, te soczyste i kolorowe owoce, są nie tylko ulubionym składnikiem wielu potraw, ale także prawdziwą skarbnicą zdrowotnych korzyści. Bogate w witaminy, …
Laryngolog – kiedy się do niego wybrać?Czym zajmuje się laryngolog? Laryngolog to specjalista, który zajmuje się wieloma aspektami związanymi z ludzkim zdrowiem i leczeniem. Jego wiedza i praktyka …
Zakażenia skórySkóra jest siedliskiem zakażeń bakteryjnych i grzybiczych, które u chorych na cukrzycę mogą występować częściej i mają na ogół bardziej gwałtowny lub …
Zdrowe źródła tłuszczów: Klucz do lepszego zdrowia i dietyDobre źródła tłuszczu w diecie to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Choć często niesłusznie postrzegane jako wrogowie, zdrowe tłuszcze pełnią wiele …
Dieta przy niedoczynności tarczycy – zasady, składniki i jadłospisNiedoczynność tarczycy, choć często niedoceniana, może znacząco wpływać na codzienne życie, w tym na metabolizm i proces odchudzania. Osoby z tym schorzeniem …
Dieta 1800 kcal – zasady, efekty i przykładowy jadłospisDieta 1800 kcal to popularny plan żywieniowy, który przyciąga uwagę osób pragnących zredukować masę ciała. Oferując zbilansowaną ilość kalorii, ten sposób żywienia …
Najnowsze komentarze