W chorobie tej, charakteryzującej się nadmiernym odkładaniem złogów żelaza (hemosyderyny) w tkankach, głównie w wątrobie i trzustce (zawartość żelaza w tych narządach przekracza 50—100-krotnie zakres „normy”), w mniejszym stopniu także w gruczole tarczowym, przysadce, nadnerczach i sercu z równoczesnym uszkodzeniem tych narządów, w obrazie klinicznym głównymi objawami są: brunatne zabarwienie skóry (spowodowane odkładaniem się wraz z hemosyderyną większej ilości melaniny), marskość wątroby i cukrzyca, którą ze względu na kolor skóry nazwano brązową (diabete bronze). W hemochromatozie pierwotnej, uwarunkowanej przez pojedynczy autosomalny gen recesywny (lub gen o niepełnej dominacji) sprzężony z regionem HLA (A3, B14) w 6 chromosomie, przyczyną nadmiernego odkładania się żelaza w tkankach jest zwiększenie wchłaniania tego składnika w przewodzie pokarmowym. Mechanizm transmisji genetycznej nie jest wyjaśniony i w rachubę wchodzi zarówno zmniejszenie biosyntezy apoferrytyny w nabłonku jelitowym, jak i zwiększenie wytwarzania haptosyderyny w tkankach. Jest też prawdopodobne, że do wystąpienia choroby przyczyniają się czynniki środowiskowe, jak niedożywienie i przewlekły alkoholizm. W hemochromatozie wtórnej (hemosyderozie) powodem tworzenia się złogów żelaza w tkankach jest nadmierna jego podaż, głównie drogą pozajelitową (przetoczenia krwi). Cukrzyca występuje w 60—80% przypadków hemochromatozy i zalicza się ją do cukrzycy „trzustkowej”, o łagodnym na ogól przebiegu i małej skłonności do ketozy. Cechuje ją jednak zmniejszenie wrażliwości na insulinę, co może być wynikiem współistnienia marskości wątroby. Przewlekłe powikłania pod postacią retinopatii i nefropatii obserwuje się rzadziej; prawdopodobnie zależy to od stosunkowo krótkiego okresu przeżycia, najczęściej nie przekraczającego 10 lat. Częściej natomiast występują dolegliwości i objawy będące wyrazem reuropatii cukrzycowej. W przebiegu tej choroby dominują objawy marskości wątroby i niewydolności krążenia, które stanowią przyczynę zgonów w około 1/2 wszystkich przypadków tej choroby. Inną częstą przyczyną zgonów jest pierwotny rak wątroby. W różnicowaniu z cukrzycą idiopatyczną uwzględnia się charakterystyczne objawy kliniczne, insulinooporność, zwiększenie stężenia żelaza w surowicy, zwiększone, niemal całkowite (80—100%) wysycenie żelazem transferyny, zwiększone wydalanie (powyżej 40 mg) żelaza po domięśniowym wstrzyknięciu 0,5 g desferioksaminy (próba desferalowa) oraz stwierdzenie złogów hemosyderyny w materiale pobranym drogą biopsji z wątroby (także błony śluzowej odbytnicy).
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Techniki przechowywania żywności – praktyczne metody i zasadyTechniki przechowywania żywności odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu marnowaniu jedzenia, co jest problemem dotykającym wielu społeczeństw na całym świecie. Właściwe metody, takie …
Właściwości zdrowotne i lecznicze wiśni – co warto wiedzieć?Wiśnie, te piękne, soczyste owoce, nie tylko zachwycają smakiem, ale także skrywają w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne. Od wieków wykorzystywane w tradycyjnej …
Cytryna – właściwości zdrowotne, zastosowanie i korzyści w diecieCytryna, znana nie tylko z charakterystycznego smaku, ale także z bogactwa składników odżywczych, jest jednym z najcenniejszych owoców w naszej diecie. Jej …
Rozpoznanie różnicowe i leczenie retinopatii cukrzycowejTrzy rodzaje zmian w oczach są głównymi przyczynami upośledzenia widzenia i ślepoty u chorych na cukrzycę: retinopatia cukrzycowa, wtórna jaskra w przebiegu …
Przeszczepianie trzustkiWyleczenie z cukrzycy jest teoretycznie i praktycznie możliwe przez przeszczepienie choremu na cukrzycę trzustki pobranej ze zwłok „zdrowego” (nie chorującego za życia …
Cukinia zielona – zdrowotne właściwości i wartości odżywczeCukinia, znana ze swojego delikatnego smaku i wszechstronności w kuchni, to warzywo, które zasługuje na szczególną uwagę nie tylko ze względu na …
Wiosenny jadłospis – 7-dniowy plan na zdrowe odżywianieJadłospis wiosenny to nie tylko plan żywieniowy, ale także sposób na zdrowe i zbilansowane odżywianie, które z łatwością można wprowadzić w swoje …
Właściwości zdrowotne papryczek chili: Co warto wiedzieć?Papryczki chili to nie tylko pikantny dodatek do potraw, ale również skarbnica zdrowotnych korzyści, które mogą znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie. Bogate …
Kalafior fioletowy: zdrowotne właściwości i przeciwwskazaniaKalafior fioletowy, z jego intensywnym kolorem i wyjątkowym smakiem, zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. To nie tylko estetyczna …
Przygotowania do wesela – od czego je rozpocząć? Restauracja na bankiety Bydgoszcz: wina dla gości weselnychPrzygotowanie do wesela do czas pełen stresu i nerwów. Warto odpowiednio wcześnie rozpocząć wszystkie czynności, które zagwarantują nam i naszym gościom niezapomniane …
Mango – odkryj zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmuMango, nazywane „królem owoców”, to nie tylko smakowity przysmak, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Bogate w witaminy A, C, E i K, …
Najnowsze komentarze