Nauczanie o cukrzycy powinno objąć także szersze kręgi społeczeństwa. Będąc chorobą społeczną i cywilizacyjną o coraz szerszym zasięgu, stanowi ona zagrożenie dla zdrowia w skali globalnej i wymaga z jednej strony lepszego zrozumienia ze strony społeczeństwa dla osób nią dotkniętych, a z drugiej podejmowania na szeroką skalę sposobów zapobiegania jej występowaniu i ograniczenia szkód zdrowotnych, które ona powoduje. W tym celu niezbędne jest stałe, systematyczne informowanie społeczeństwa o istocie cukrzycy, jej ewentualnych przyczynach, sposobie zapobiegania, a także o konieczności ułatwienia chorym adaptacji do nowych warunków w ramach współżycia społecznego. Zadania te wchodzą w zakres oświaty zdrowotnej, w której programie tematyka diabetologiczna powinna znaleźć miejsce odpowiadające społecznej wadze tego problemu. Oświata zdrowotna, ukierunkowana na zagadnienia cukrzycy, może w tym celu wykorzystywać środki masowego przekazu, jednak podawane w ten sposób informacje muszą być dokładnie przygotowane i kontrolowane przez kompetentne osoby. Najbardziej obiecujące są długoterminowe programy nauczania, organizowane systematycznie w formie pogadanek, wykładów, pokazów przez pracowników oświaty zdrowotnej we współpracy z fachowym personelem medycznym, pracownikami socjalnymi czy nawet pracownikami administracji. Inną formą edukacji zdrowotnej w tej dziedzinie są publikacje na temat cukrzycy i walki z nią, przeznaczone dla szerokiego odbiorcy. Oświata zdrowotna nie jest zadaniem łatwym i w poszczególnych działach, w tym także w diabetologii, wiele problemów metodycznych oczekuje ciągle jeszcze możliwie najlepszego rozwiązania. Podejmowane jednak obecnie na całym świecie wysiłki pozwalają przypuszczać, że zagadnienia związane z cukrzycą i człowiekiem chorym na cukrzycę znajdą coraz więcej miejsca w programach edukacji zdrowotnej społeczeństw.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Rosół na diecie: zdrowe nawyki i niskokaloryczne przepisy
- Gotowanie na parze: jak wspiera odchudzanie i zdrową dietę?
- Dieta restrykcyjna – skutki, rodzaje i zdrowe zamienniki
- Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
- Mirabelka – zdrowe owoce pełne witamin i ich właściwości
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Powikłania ciąży u kobiet chorych na cukrzycę
Umieralność okołoporodowa matek chorych na cukrzycę jest obecnie prawie taka sama (0,3—0,7%), jak bez cukrzycy (0,32—0,37%). Ciąża nie skraca też oczekiwanego okresu …Próby czynnościowe
Spośród prób czynnościowych, używanych w diagnostyce zaburzeń przemiany węglowodanów, najszersze zastosowanie znajdują próby obciążenia glukozą, w których po podaniu testowej dawki tego …Zmiany tętnic i tętniczek w cukrzycy
Zmiany tętnic w cukrzycy obejmują miażdżycę (atheromatosis), stwardnienie tętniczek (aiteiiolosclerosis) i, rzadziej, stwardnienie typu Mdnckeberga. Miażdżyca tętnic. Proces aterogenezy przebiega w cukrzycy …Wstrzykiwanie i dawkowanie insuliny
W przewlekłym leczeniu cukrzycy insulinę wstrzykuje się zawsze podskórnie, przy czym najbardziej równomierne jej wchłanianie następuje wówczas, gdy koniec igły dociera do …Acerola – skarbnica witaminy C i jej prozdrowotne właściwości
Acerola, znana również jako wiśnia z Barbadosu, to niezwykły owoc, który zyskał miano najzdrowszego owocu na świecie. Pochodząca z Ameryki Południowej i …Nieswoiste zakażenia układu oddechowego
Spośród wszystkich infekcji zapalenia płuc u chorych na cukrzycę stanowią obok zakażeń dróg moczowych i nerek najczęstszą przyczynę zgonu. Bakteriami chorobotwórczymi są: …Zdrowe odżywianie: Zalety diety 4 posiłków dziennie i przykłady
Jakie są korzyści, zasady i zdrowe odżywianie przy 4 posiłkach dziennie? Regularne spożywanie posiłków to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Dieta …Cukrzyce wtórne i skojarzone (typ 3)
Odróżnienie cukrzyc wtórnych i skojarzonych z innymi chorobami od cukrzycy idiopatycznej, jak również różnicowanie pomiędzy poszczególnymi rodzajami zaburzeń przemiany węglowodanów, zaliczanymi do …Insulina we krwi
W wyższych organizmach insulina pełni przede wszystkim funkcję hormonu dokrewnego (endokrynnego), tzn. jest wydzielana przez syntetyzujące ją komórki B wysp trzustkowych do …Pomidory malinowe – właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Pomidory malinowe, znane ze swojego delikatnego smaku i soczystej konsystencji, to nie tylko smakowity dodatek do wielu potraw, ale także prawdziwa bomba …Dieta odkwaszająca organizm – zasady, efekty i zdrowe nawyki
Dieta odkwaszająca zyskuje na popularności jako sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia, a jej kluczowym celem jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. …
Najnowsze komentarze