Próg nerkowy dla galaktozy wynosi 0,5—1,0 mmol/1 (10— 20 mg%) i przekroczenie tej wartości z następczą galaktozurią zdarza się rzadko u dzieci po spożyciu większej ilości mleka, czyli laktozy (galactosuria alimentaris). Wydalenie z moczem ponad 3 g galaktozy po doustnym spożyciu testowej dawki tego cukru (40 g) świadczy o uszkodzeniu wątroby (próba Bauera). Galaktozuria występuje zawsze po spożyciu galaktozy (mleka) w galaktozemii, czyli schorzeniu spowodowanym przez genetycznie uwarunkowany niedobór urydylilotransferazy galaktozo-l-fosforanowej. Na rozpoznanie tego zaburzenia, przekazywanego w kilku wariantach jako autosomalna cecha recesywna, naprowadza dodatni wynik próby Nylandera lub Fehlinga (Benedicta) w moczu przy ujemnym wyniku testu z oksydazą glukozy u małych dzieci, u których występują takie objawy kliniczne, jak: wymioty, biegunka, stany niedocukrzenia krwi, niedorozwój fizyczny i umysłowy, zaćma, żółtaczka i marskość wątroby, zwiększona aminoacyduria i białkomocz. Należy mieć na uwadze, że w niektórych przypadkach wskutek uszkodzenia cewek nerkowych do moczu może przechodzić także glukoza mimo prawidłowej glikemii. Ostateczne rozpoznanie ustala się na podstawie stwierdzenia zmniejszonej zawartości urydylilotransferazy galaktozo-l-fosforanowej w krwinkach czerwonych. Bardzo rzadką przyczyną galaktozurii może być niedobór galaktokinazy — zaburzenie przekazywane także jako autosomalna cecha recesywna. W tkankach i krwi gromadzi się wówczas w nadmiarze „czysta” galaktoza. Głównym objawem klinicznym tego zespołu jest zaćma, która może wystąpić już w pierwszych tygodniach życia (nadmiar galaktytolu). Stwierdzenie niedoboru galaktokinazy w krwinkach czerwonych rozstrzyga o rozpoznaniu.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
- Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
- Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
- Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dieta 3000 kcal – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
Dieta 3000 kcal to nie tylko wyzwanie kulinarne, ale również istotny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonej sylwetki i poprawy wydolności fizycznej. Przeznaczona …Bulimia – objawy, przyczyny i metody wsparcia dla chorych
Bulimia, znana również jako żarłoczność psychiczna, to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. …Komórki PP
Ten typ komórek występuje najobficiej w wyspach mieszczących się w tylnej części głowy trzustki, w sumie jednak jest ich w całej trzustce …Właściwości kiwi – zdrowotne korzyści i wartości odżywcze owocu
Kiwi, znane ze swojego intensywnego smaku i charakterystycznego wyglądu, to owoc, który nie tylko zachwyca podniebienie, ale również dostarcza wielu korzyści zdrowotnych. …Brukiew – zdrowotne właściwości i składniki odżywcze warzywa
Brukiew, często niedoceniane warzywo korzeniowe, zyskuje coraz większą popularność dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, stanowi prawdziwą …Katecholaminy
Spośród katecholamin biologicznie czynnych główny wpływ na metabolizm wywiera adrenalina. Jej fizjologiczna funkcja polega na szybkim uruchamianiu rezerw energetycznych organizmu i dostarczeniu …Sok jabłkowy – właściwości zdrowotne, skład i korzyści dla ciała
Sok jabłkowy to nie tylko popularny napój, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera szereg cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, potas …Pentozuria
Może być nabyta lub dziedziczna. Niewielkie ilości pentoz (L-arabinoza, L-ksyluloza) pojawiają się w moczu po spożyciu dużej ilości owoców (pentosuria alimentaiis). W …Jabuticaba – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie
Jabuticaba, często nazywana brazylijską winoroślą, to niezwykły owoc, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, nie tylko ze względu na swój …Czym jest proteza modularna?
Protezy są dla wielu pacjentów jedynym sposobem na odzyskanie satysfakcji i komfortu życia. Osoby, które mają wady wrodzone lub zostały poddane amputacji …Stan przedmiotowy chorego na cukrzycę
W cukrzycy idiopatycznej (typu 1 i 2) leczonej skutecznie i przebiegającej bez powikłań odchylenia od stanu prawidłowego są na ogół niewielkie. Znacznie …
Najnowsze komentarze