W chorobie tej, charakteryzującej się nadmiernym odkładaniem złogów żelaza (hemosyderyny) w tkankach, głównie w wątrobie i trzustce (zawartość żelaza w tych narządach przekracza 50—100-krotnie zakres „normy”), w mniejszym stopniu także w gruczole tarczowym, przysadce, nadnerczach i sercu z równoczesnym uszkodzeniem tych narządów, w obrazie klinicznym głównymi objawami są: brunatne zabarwienie skóry (spowodowane odkładaniem się wraz z hemosyderyną większej ilości melaniny), marskość wątroby i cukrzyca, którą ze względu na kolor skóry nazwano brązową (diabete bronze). W hemochromatozie pierwotnej, uwarunkowanej przez pojedynczy autosomalny gen recesywny (lub gen o niepełnej dominacji) sprzężony z regionem HLA (A3, B14) w 6 chromosomie, przyczyną nadmiernego odkładania się żelaza w tkankach jest zwiększenie wchłaniania tego składnika w przewodzie pokarmowym. Mechanizm transmisji genetycznej nie jest wyjaśniony i w rachubę wchodzi zarówno zmniejszenie biosyntezy apoferrytyny w nabłonku jelitowym, jak i zwiększenie wytwarzania haptosyderyny w tkankach. Jest też prawdopodobne, że do wystąpienia choroby przyczyniają się czynniki środowiskowe, jak niedożywienie i przewlekły alkoholizm. W hemochromatozie wtórnej (hemosyderozie) powodem tworzenia się złogów żelaza w tkankach jest nadmierna jego podaż, głównie drogą pozajelitową (przetoczenia krwi). Cukrzyca występuje w 60—80% przypadków hemochromatozy i zalicza się ją do cukrzycy „trzustkowej”, o łagodnym na ogól przebiegu i małej skłonności do ketozy. Cechuje ją jednak zmniejszenie wrażliwości na insulinę, co może być wynikiem współistnienia marskości wątroby. Przewlekłe powikłania pod postacią retinopatii i nefropatii obserwuje się rzadziej; prawdopodobnie zależy to od stosunkowo krótkiego okresu przeżycia, najczęściej nie przekraczającego 10 lat. Częściej natomiast występują dolegliwości i objawy będące wyrazem reuropatii cukrzycowej. W przebiegu tej choroby dominują objawy marskości wątroby i niewydolności krążenia, które stanowią przyczynę zgonów w około 1/2 wszystkich przypadków tej choroby. Inną częstą przyczyną zgonów jest pierwotny rak wątroby. W różnicowaniu z cukrzycą idiopatyczną uwzględnia się charakterystyczne objawy kliniczne, insulinooporność, zwiększenie stężenia żelaza w surowicy, zwiększone, niemal całkowite (80—100%) wysycenie żelazem transferyny, zwiększone wydalanie (powyżej 40 mg) żelaza po domięśniowym wstrzyknięciu 0,5 g desferioksaminy (próba desferalowa) oraz stwierdzenie złogów hemosyderyny w materiale pobranym drogą biopsji z wątroby (także błony śluzowej odbytnicy).
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Zdrowe źródła białka: rodzaje, wartość odżywcza i znaczenie
Białko to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety, odgrywający fundamentalną rolę w budowie i naprawie tkanek oraz w produkcji enzymów i hormonów. …jaskra wtórna
Epidemiologia i patogeneza. Jest to szczególna odmiana nowotworzenia naczyń w cukrzycy, występującego w tęczówce i ciele rzęskowym, doprowadzająca do zamknięcia kanału przedniej …Jabuticaba – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie
Jabuticaba, często nazywana brazylijską winoroślą, to niezwykły owoc, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, nie tylko ze względu na swój …Herbata imbirowa na odchudzanie – właściwości i przepisy na smaczne napoje
Herbata imbirowa zyskuje coraz większą popularność jako naturalny sojusznik w walce z nadwagą. Jej niezwykłe właściwości, wynikające z działania imbiru, mogą przyspieszyć …Dlaczego śniadanie jest kluczowym posiłkiem w diecie?
Śniadanie, często nazywane najważniejszym posiłkiem dnia, odgrywa kluczową rolę w naszym codziennym funkcjonowaniu. To właśnie ono dostarcza energii potrzebnej do rozpoczęcia dnia …Jak schudnąć po 40? Kluczowe przyczyny i efektywne strategie
Dlaczego odchudzanie staje się coraz trudniejsze po 40. roku życia? W miarę jak przekraczamy ten wiek, nasz metabolizm zwalnia, co często prowadzi …Dieta bez mięsa: jak schudnąć i zdrowo się odżywiać?
Dieta bezmięsna zyskuje na popularności, a to nie tylko z powodu rosnącej troski o dobrostan zwierząt. Badania wskazują, że osoby stosujące dietę …Treningi na odchudzanie: skuteczne metody i regularność ćwiczeń
Treningi na odchudzanie to nie tylko moda, ale kluczowy element w walce z nadwagą i poprawą jakości życia. Regularność i różnorodność ćwiczeń …Metoda kolorymetryczna
Metoda kolorymetryczna znalazła zastosowanie w oznaczaniu glikozylowanej albuminy lub całkowitego białka surowicy (glycosylated serum protein, GSP). Ze względu na pracochłonność oddzielania albuminy …Naturalne słodziki: zdrowa alternatywa dla cukru w diecie
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularnym wyborem w zdrowej diecie, oferując smaczną alternatywę dla tradycyjnego cukru. Zmiana nawyków żywieniowych i eliminacja …Cukrzyca chwiejna
Nazwą cukrzycy chwiejnej (diabetes mellitus labilis, brittle diabetes) określa się tę postać choroby, która cechuje się dużymi wahaniami glikemii mimo podjęcia prawidłowego …
Najnowsze komentarze