Lipoproteiny przenoszące triglicerydy, wydzielane drogą egzocytozy przez enterocyty do przestrzeni międzykomórkowej (chyloimikrony), a przez komórki wątrobowe do przestrzeni okołozatokowych Dissego (VLDL), nie potrafią przenikać przez błonę komórkową śródbłonka naczyniowego. Z tego względu zawarte w nich triglicerydy ulegają lipolizie śródnaczyniowej, katalizowanej przez lipazę lipoproteinową. W tkance tłuszczowej natomiast lipoliza odbywa się wewnątrzkomórkowo. Dopiero po hydrolizie triglicerydów do WKT i glicerolu te ostatnie mogą przenikać do przestrzeni zewnątrzkomórkowej i do krwi. Ten proces jest kontrolowany przez grupę lipaz, z których enzymem kluczowym, określającym szybkość lipolizy, jest lipaza triglicerydowa, powodująca odszczepienie jednej grupy acylowej (w pozycji a), następne zaś etapy hydrolizy acyloglicerolów są katalizowane przez lipazę diglicerydową i monoglicerydową. Lipaza triglicerydowa występuje w postaci nieaktywnej (defosforylowanej) i aktywnej (ufosforylowanej). Fosforylacja lipazy triglicerydowej jest katalizowana przez nieswoistą kinazę białkową, aktywowaną z kolei przez cAMP. Mechanizm aktywacji lipazy triglicerydowej jest więc podobny do mechanizmu aktywującego fosforylazę glikogenową. Enzym ten jest wrażliwy na działanie hormonów i te hormony, które zwiększają stężenie cAMP, działają Upolitycznię. Należą tu: katecholaminy, glukagon, ACTH, TSH, a także hormony tarczycy. Insulina zmniejsza aktywność lipazy triglicerydowej, gdyż zmniejsza stężenie cAMP w adypocytach. Hormony mogą pobudzać lipolizę także przez stymulację syntezy de novo samej lipazy (hormon wzrostu) lub kinazy białkowej (glikokortykosteroidy). Dalsza przemiana uwolnionych kwasów tłuszczowych zależy od sytuacji energetyczne) organizmu. W warunkach prawidłowego odżywiania i prawidłowej podaży glukozy (a tym samym glicerolo-3-fosforanu) przeważająca ilość tych kwasów po aktywacji przez swoistą kinazę ulega reestryfikacji do triglicerydów, a tylko niewielka ich część zostaje utleniona do C02 lub oddana do krwi. W stanie głodu i mniejszej podaży glukozy reestryfikacja kwasów tłuszczowych ulega ograniczeniu i większość z nich jest oddawana do krwiobiegu lub zostaje utleniona w tkance tłuszczowej.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zupy odchudzające – dlaczego warto je wprowadzić do diety?
- Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotne
- Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
- Kapusta kiszona w diecie odchudzającej – zdrowe właściwości i korzyści
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Galaktozuria
Próg nerkowy dla galaktozy wynosi 0,5—1,0 mmol/1 (10— 20 mg%) i przekroczenie tej wartości z następczą galaktozurią zdarza się rzadko u dzieci …Beta-karoten: właściwości, źródła i dawkowanie dla zdrowia
Beta-karoten to niezwykły związek chemiczny, który odgrywa kluczową rolę w zachowaniu naszego zdrowia. Jako prowitamina A, znajduje się w wielu kolorowych owocach …Skład jakościowy diety
W ramach ustalonego na wstępie zapotrzebowania energetycznego należy tak dobrać poszczególne składniki pokarmowe, aby dzienna racja żywności zawierała odpowiednią ilość białka, tłuszczu …Na czym polega terapia alkoholowa? Jak leczyć chorobę alkoholową?
Alkoholizm to poważna choroba wyniszczająca organizm osoby uzależnionej, mająca destruktywny wpływ na jej psychikę oraz kontakty z innymi ludźmi. Doprowadza do zmian …Próba obciążenia glukagonem
W próbie tej Wykorzystuje się zarówno działanie glikogenolityczne glukagonu w wątrobie, jak i pobudzanie przez ten hormon wydzielania insuliny. Pierwsza właściwość glukagonu …Dieta sałatkowa – zasady, zalety i smaczne przepisy na sałatki
Dieta sałatkowa zyskuje coraz większą popularność wśród osób pragnących schudnąć i poprawić swoje zdrowie. Ta niskokaloryczna metoda odżywiania, dostarczająca jedynie około 1000 …Hormony gruczołu tarczowego
Hormony gruczołu tarczowego działają diabetogennie u zwierząt z częściowo usuniętą trzustką oraz pogarszają przebieg cukrzycy u ludzi i zwierząt. Jest jednak wątpliwe, …Szczypiorek: zdrowotne właściwości, wartości odżywcze i przeciwwskazania
Szczypiorek, często niedoceniany w kuchni, kryje w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne i odżywcze, które mogą znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie. To nie …Jak skutecznie rozpocząć odchudzanie i poprawić formę через dietę i aktywność
Odchudzanie to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim zdrowia i samopoczucia. Czy wiesz, że uporządkowanie myśli oraz obliczenie kaloryczne to kluczowe …Dieta św. Hildegardy – zasady, korzyści i przykładowy jadłospis
Dieta św. Hildegardy to nie tylko sposób odżywiania, ale także filozofia zdrowego życia, która przyciąga coraz większą rzeszę zwolenników. Opiera się na …Rosół na diecie – zdrowe właściwości i niskokaloryczne przepisy
Rosół, nazywany często królewskim bulionem, nie tylko rozgrzewa duszę, ale również może stać się sprzymierzeńcem w walce o zdrową sylwetkę. Bogaty w …
Najnowsze komentarze