Podstawowym zaburzeniem w omawianym zespole jest nadmierne gromadzenie się we krwi (płynie ustrojowym) kwasu mlekowego oraz mleczanu i wystąpienie kwasicy metabolicznej. Może to być następstwem zarówno zwiększonego wytwarzania kwasu mlekowego, jak i ograniczenia jego zużycia; najczęściej zaś oba te procesy występują równolegle. Mleczan jest ubocznym produktem przemiany glukozy i pozostaje w kontrolowanej przez dehydrogenazę mleczanową równowadze z pirogronianem, przy czym stosunek molarny mleczanu do pirogronianu we krwi wynosi 10 : 1. Kluczowe znaczenie w kształtowaniu się ilorazu NADH:NAD, określającego stan oksydoredukcyjny komórki, ma nasilenie procesów utleniania w mitochondriach. W razie jego zahamowania zwiększa się stężenie NADH w cytosolu, a równocześnie zmniejsza się stężenie AMP, co z kolei nasila aktywność fosfofruktokinazy i podaż pirogronianu. Rezultatem tych zaburzeń jest wzmożone wytwarzanie kwasu mlekowego i mleczanu. Występuje to w hipoksji, a poza tym inne czynniki mogą również wpływać na zewnątrzmitochondrialne przemiany i dawać te same skutki (np. przeciwcukrzycowe pochodne biguanidu). Zmiany stężeń wyżej wymienionych składników determinujących wytwarzanie kwasu mlekowego mogą mieć także przyczyny pozamitochondrialne (np. przemiana dożylnie podanej fruktozy), mogą wreszcie zależeć od przemian zachodzących i w cytosolu, i w mitochondriach (np. przemiana alkoholu). Wzrost stężenia kwasu mlekowego i mleczanu we krwi (płynie ustrojowym) może być również wynikiem gorszego zużytkowania tego metabolitu. Jeżeli przyjąć, że dobowe wytwarzanie kwasu mlekowego u dorosłego mężczyzny o masie ciała 70 kg wynosi 1,7 mol, to w razie całkowitego (teoretycznie) zahamowania zużytkowania mleczanu w ciągu 6—-7 h nastąpi zmniejszenie ogólnej puli wodorowęglanów w płynie ustrojowym do połowy. Ponieważ wątroba jest narządem zużytkowującym największą ilość mleczanu, w razie ograniczenia jej wydolności czynnościowej wystąpi hiperlaktacydemia. Opisane mechanizmy są odpowiedzialne za szczególną skłonność chorych na cukrzycę do zwiększonego gromadzenia się mleczanu we krwi. Niedobór insuliny, powodując zahamowanie przemiany tlenowej pirogronianu do acetylo-CoA (zmniejszenie aktywności układu dehydrogenazy pirogronianu), nasila wytwarzanie kwasu mlekowego. Temu samemu procesowi sprzyja hipoksja tkanek, która w cukrzycy niedostatecznie kontrolowanej może wystąpić wskutek zwiększenia stężenia hemoglobiny glikozylowanej (HbAlc) i niedoboru 2,3-difosfoglicerynianu (2,3-DPG), a w cukrzycy długotrwałej — z powodu zmniejszenia przepływu krwi w tkankach i narządach, uwarunkowanego pojawieniem się zmian w małych i dużych naczyniach. Hiperlaktacydemia u chorych na cukrzycę może także być wynikiem stosowania zbyt dużej dawki insuliny i hamowania glukoneogenezy w wątrobie; zaobserwowano, że wstrzyknięcie tego hormonu przed próbą wysiłkową powoduje większy przyrost stężenia mleczanu we krwi niż sam wysiłek. Zwiększenie stężenia mleczanu we krwi podczas stosowania pochodnych biguanidu wiąże się z farmakologicznym działaniem tej grupy leków i jest wynikiem zarówno zwiększonego wytwarzania kwasu mlekowego wskutek hamowania oksydacyjnej fosforylacji w mitochondriach i nasilonej w związku z tym glikolizy, jak i zmniejszonego jego zużytkowania w wątrobie i w tkankach pozawątiobowych. Kwas mlekowy jest silnym kwasem organicznym (pKa 3,8) i przy pH płynów ustrojowych jest całkowicie zdysocjowany. Każda cząsteczka kwasu mlekowego dostarcza 1 jon H+, który jest wymieniany na jon Na+ wodorowęglanu o wiązany przez pozostałe układy buforowe. Mleczan jest wydalany w bardzo małych ilościach z moczem (7—10 mmol/d), co jest wynikiem dużej wartości maksymalnego transportu cewkowego tego metabolitu (TmL); zwrotne wchłanianie anionu mleczanowego odbywa się kosztem reabsorpcji kwaśnych anionów związków ketonowych oraz jonu. chlorowego, w związku z czym kwasicy mleczanowej często towarzyszy ketonuria i hipochloremia.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
- Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
- Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
- Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Cukrzyca insulinoniezależna (typu 2)
Jest to najczęstsza postać cukrzycy, występująca u osób ze swoistym genotypem „cukrzycorodnym” pod wpływem różnych czynników środowiskowych. Pojawia się w późniejszym okresie …Inne choroby skóry
Donoszono o częstym występowaniu w cukrzycy takich dermatoz, jak: liszaj płaski (lichen planus), liszaj twardzinowy i zanikowy (lichen sclerosus et atrophicus), łuszczyca …- jokris.pl
Dieta przemienna – zasady, zalety i efekty dla zdrowia
Dieta przemienna, znana również jako dieta naprzemienna, zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących schudnąć i poprawić swoje zdrowie. Jej zasady są …Makarony bezglutenowe i niepalona kasza gryczana
Zdrowy tryb odżywiania jest ważną kwestią dla wielu osób, zwłaszcza dla kobiet. Panie przykładają wielką wagę do tego, co konkretnie spożywają, dlatego …Czy na zabieg tlenoterapii trzeba mieć skierowanie
Kilka słów wstępu co to jest tlenoterapia Terapia hiperbaryczna znana jest z wielu korzyści. Ogólnie poprawia zdrowie, prowadzi do szybszej rehabilitacji po …Rukola – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i uprawa
Rukola, znana również jako rokietta siewna, to niezwykła roślina, która nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Jej …Jak skutecznie zredukować tkankę tłuszczową? Przewodnik krok po kroku
Redukcja tkanki tłuszczowej to temat, który nieprzerwanie przyciąga uwagę osób pragnących poprawić swoje zdrowie i sylwetkę. Tkanka tłuszczowa, będąca naturalnym magazynem energii, …Niedobór minerałów: Objawy, skutki i jak dbać o zdrowie
Niedobór minerałów to zjawisko, które może wpływać na nasze zdrowie w sposób, którego często nie jesteśmy świadomi. Ciało ludzkie potrzebuje różnych minerałów, …Dieta na rzeźbę – zasady, jadłospis i najczęstsze błędy
Dieta na rzeźbę to sztuka, która łączy w sobie precyzyjne zasady żywienia i naukę o makroskładnikach, mająca na celu nie tylko redukcję …Jak jeść po treningu? Poradnik do regeneracji i zdrowej diety
Jedzenie po treningu to temat, który zyskuje na znaczeniu wśród sportowców i entuzjastów zdrowego stylu życia. Czy wiesz, że odpowiedni posiłek spożyty …Czy orzechy włoskie tuczą? Wpływ na wagę i zdrowie
Czy orzechy włoskie tuczą? To pytanie nurtuje wielu miłośników zdrowego odżywiania, zwłaszcza że orzechy te dostarczają aż 660 kcal na 100 g. …
Najnowsze komentarze