Stężenie polipeptydu trzustkowego w osoczu, oznaczane .metodą radioimmunologiczną, wykazuje dużą zależność od wieku: między 2 a 7 dekadą życia średnie jego wartości, na czczo zwiększają się od około 12 do około 24 pmol/1, a w 8 dekadzie życia i później osiągają wartość około 50 pmol/1, Po posiłku białkowym (mięsnym) przyrosty stężenia PP w osoczu wynoszą ok. 70—140 pmol/1, podobny przyrost występuje w hipoglikemii, natomiast po doustnym spożyciu testowej dawki glukozy jest znacznie mniejszy. Nieco mniejsze wartości w warunkach podstawowych oraz po mieszanym posiłku stwierdzono u ludzi otyłych z prawidłową tolerancją węglowodanów. Polipeptydu trzustkowego nie stwierdza się w osoczu ani na czczo, ani w warunkach stymulacji u osób po całkowitej pankreatektomii. W przewlekłych zapaleniach trzustki i w jej torbielowatym zwłóknieniu stężenie jego jest małe, jednak zjawisko to nie jest objawem stałym i stąd przydatność oznaczania PP we krwi w rozpoznawaniu chorób trzustki nie jest jeszcze ustalona. Bardzo duże stężenia PP w osoczu, przekraczające z reguły 250 pmol/1, występują niekiedy w guzach trzustki typu apudoma (w szczególności VIP-oma), zawierających różne typy komórek wydzielniczych. Ma to jednak również ograniczoną wartość w diagnostyce tych nowotworów, ponieważ w wielu guzach trzustki tego typu stężenie peptydu trzustkowego jest prawidłowe oraz ponieważ sporadycznie opisano bardzo duże wartości PP (sięgające 350 pmol/1) u ludzi zdrowych w starszym wieku. W pierwszych doniesieniach na temat zachowania się PP w osoczu chorych na cukrzycę stwierdzano duże stężenie tego peptydu u chorych leczonych insuliną. Później okazało się, że wskutek domieszki PP, działającego silnie immunogennie, do konwencjonalnych preparatów insuliny u pacjentów leczonych nimi obecne są w surowicy immunoglobuliny G wiążące ten peptyd, co wpływa na wynik badania radioimmunologicznego. Jednakże również u chorych na cukrzycę nie leczonych insuliną, zarówno typu 1 (w początkowym okresie choroby), jak i 2, stężenie polipeptydu trzustkowego w osoczu jest zwiększone, często w warunkach podstawowych i z reguły po stymulacji posiłkiem mieszanym lub podaną doustnie glukozą. To zwiększenie stężenia PP jest na ogół proporcjonalne do stopnia niewyrównania cukrzycy i najwyższe jego wartości stwierdza się u chorych ze znaczną hiperglikemią. Wystarczy krótkotrwałe, ale skuteczne leczenie cukrzycy dietą, doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi lub insuliną, aby stężenie PP się zmniejszyło, chociaż jego bezwzględne wartości utrzymują się powyżej poziomów stwierdzonych u ludzi zdrowych w odpowiednio dobranych grupach wieku. Dla długotrwałej cukrzycy z objawami neuropatii autonomicznego układu nerwowego charakterystycznym zjawiskiem jest niewystępowanie typowego zwiększenia stężenia PP po hipoglikemii.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Jak skutecznie planować dietę: Praktyczne porady dla zdrowia
Planowanie diety to nie tylko modny trend, ale kluczowy element zdrowego stylu życia, który może pomóc w zapobieganiu nadwadze i otyłości. Odpowiednio …Właściwości zdrowotne i lecznicze wiśni – co warto wiedzieć?
Wiśnie, te piękne, soczyste owoce, nie tylko zachwycają smakiem, ale także skrywają w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne. Od wieków wykorzystywane w tradycyjnej …Do czego służy propolis?
Pszczoły są uważane za owady, od których zależy funkcjonowanie wielu ekosystemów. Wynika to z faktu, że zbierając nektar służący im do wytwarzania …Wykorzystanie lasera w leczeniu zębów
Stomatologia cały czas się rozwija. Lekarze dostają do dyspozycji kolejne, coraz nowocześniejsze narzędzia, które ułatwiają przeprowadzanie zabiegów i zwiększają ich skuteczność. W …Glikozuria nerkowa
Glikozuria nerkowa (glycosuiia renalis). Może ona występować: 1) jako pierwotne, wrodzone zaburzenie transportu glukozy w cewkach nerkowych, będące wadą pojedynczą (cukrzyca nerkowa …Zakażenia dróg moczowych i nerek
Zakażenia układu moczowego należą obok zakażeń skóry do najczęstszych w cukrzycy. Ich częstość zwiększa się w miarę trwania choroby, do czego przyczynia …Zmiany anatomopatologiczne w cukrzycy
Zmiany morfologiczne, które stwierdza się w cukrzycy, można podzielić na takie, które wiążą się z etiologią tej choroby, oraz na ujawniające się …Właściwości zdrowotne i kosmetyczne brzoskwini – odkryj ich moc
Brzoskwinie to nie tylko smakowite owoce, które orzeźwiają w upalne dni, ale również prawdziwa skarbnica zdrowia. Bogate w witaminy i minerały, takie …Śpiączka hipermolalna
Opisana w 1961 roku przez Stottera i niezależnie przez Rossiera i wsp. śpiączka hipermolalna (hyperosmolar nonketotic diabetic coma) została tak nazwana w …Jaki ciśnieniomierz wybrać?
Ciśnieniomierze nadgarstkowe to aparaty służące do pomiaru ciśnienia. W dzisiejszych czasach pozwala to nam na kontrolowaniu codziennie w domu, dzięki odpowiednio zakupionemu …Zioła dla zdrowia: właściwości, zastosowanie i przepisy na napary
Zioła od wieków fascynują ludzkość swoimi niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi i terapeutycznymi. Już starożytne cywilizacje doceniały ich moc, stosując je w medycynie i …
Najnowsze komentarze