U ludzi chorych na cukrzycę reakcja metaboliczna na wysiłek fizyczny może być odmienna aniżeli u zdrowych, co zależy od szczegółowej roli insuliny, jaką odgrywa ona podczas pracy mięśniowej. Wpływy tego hormonu dzielą się pod tym względem na doraźne i długotrwałe. Wpływy doraźne. Insulina hamuje oddawanie glukozy przez wątrobę (hamuje glikogenolizę i glukoneogenezę) i zwiększa zużytkowanie tego cukru przez mięśnie. W sytuacji, w której występuje bezwzględny niedobór insuliny (np. w niewyrównanej cukrzycy typu 1), ujawnia się przede wszystkim pierwszy z wyżej wymienionych skutków braku jej działania, powodując wzrost glikemii (dalszy przyrost hiperglikemii). Ponadto zwiększeniu podczas wysiłku wydzielania hormonów antagonistycznych wobec insuliny towarzyszy nasilenie lipolizy i zwiększenie wytwarzania związków ketonowych, co w konsekwencji doprowadza do ketozy lub ją pogłębia. Z kolei w stanach, w których stężenie insuliny we krwi w czasie wysiłku jest duże, może w wyniku działania tego hormonu na wątrobę i na mięśnie wystąpić w czasie wysiłku hipoglikemia.To zjawisko częściej obserwuje się w cukrzycy i to zarówno w typie 1 w związku z wchłanianiem egzogennej insuliny z miejsca wstrzyknięcia do krwiobiegu, jak i w typie 2 skojarzonym z otyłością, cechującym się hiperinsulinemią i opóźnioną adaptacją czynnościową komórek B wysp trzustkowych. Wpływy długotrwałe. Stwierdzono, że wielokrotnie powtarzane wysiłki fizyczne zwiększają wrażliwość na insulinę. Zjawisko to występuje wyraźnie u ludzi zdrowych, np. u biegaczy długodystansowych oraz u osób poddanych wielotygodniowemu treningowi. Obserwuje się je także, choć w nieco mniejszym stopniu, u chorych na cukrzycę, u których systematycznie wykonywane wysiłki fizyczne powodują stopniowe zmniejszanie się glikemii i cukromoczu, zaś u leczonych insuliną umożliwiają zmniejszenie dobowej dawki tego hormonu przeciętnie o 20—30%. Mechanizm, poprzez który długotrwałe, powtarzane wysiłki zwiększają wrażliwość na insulinę, nie jest ostatecznie wyjaśniony. W przeszłości łączono go z wytwarzaniem w czasie pracy mięśniowej swoistego czynnika zwiększającego pobieranie glukozy przez mięśnie, ze wzrostem aktywności insulinopodobnej surowicy nie hamowanej przez przeciwciała insulinowe (NSILA), a także ze zwiększeniem przepływu przez pracujące mięśnie i z hipoksją. Obecnie wiadomo, że po to, by mięśnie mogły pobierać w czasie pracy zwiększoną ilość glukozy, niezbędna jest obecność niewielkiej ilości insuliny na powierzchni komórek mięśniowych. Ponadto stwierdzono, że pod wpływem powtarzanych wysiłków fizycznych nasila się wiązanie insuliny przez komórki (wzrost powinowactwa, a prawdopodobnie i liczby receptorów insulinowych), i uważa się, że ten właśnie mechanizm tłumaczy zwiększenie wrażliwości na insulinę obserwowane po dostatecznie długim treningu.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Delikatna dieta odchudzająca – zasady i przykładowy jadłospisDelikatna dieta odchudzająca to nie tylko moda, ale przemyślany sposób na zdrową redukcję tkanki tłuszczowej, który zyskuje coraz większe uznanie wśród osób …
Kalamondyna: wartości odżywcze, zastosowanie i zdrowotne korzyściKalamondyna, znana również jako kumkwat japoński, to mały owoc o średnicy około 4 cm, który zachwyca nie tylko swoim intensywnie pomarańczowym kolorem, …
Etiopatogeneza mikroangiopatii cukrzycowejMechanizm rozwoju mikroangiopatii cukrzycowej mimo licznych badań ciągle nie jest wyjaśniony do końca. Czynniki środowiskowe nie odgrywają tu — w przeciwieństwie do …
Połączenia międzykomórkowePomiędzy komórkami wysp istnieją połączenia, które występują także w innych tkankach i narządach. Jest ich kilka rodzajów. Połączenia typu przylegania, zwane desmosomami, …
Leki saluretyczneZmniejszają one sekrecję insuliny i stosowane przez długi czas (np. w leczeniu nadciśnienia) stwarzają rzeczywiste zagrożenie wystąpieniem cukrzycy. To niepożądane działanie tej …
Wpływ pracy mięśniowej na przemianę węglowodanów u ludzi zdrowychWysiłki fizyczne dzieli się na: dynamiczne i statyczne, na krótkotrwałe (do kilkunastu minut), cechujące się dużą intensywnością i szybkim występowaniem zmęczenia, oraz …
Langsat – zdrowe owoce pełne właściwości odżywczychLangsat, znany również jako słodliwka pospolita, to niezwykły owoc, który zachwyca nie tylko smakoszy, ale i miłośników zdrowego stylu życia. Owoce te, …
Jajka a trądzik – co warto wiedzieć o ich wpływie na skórę?Czy jajka mogą być przyczyną trądziku? To pytanie nurtuje wielu, którzy zmagają się z problemami skórnymi. Mimo że jajka są bogatym źródłem …
Właściwości i zastosowania Rambai: odkryj smak tropikalnego owocuRambai, znany również jako Phyllanthaceae, to wyjątkowy tropikalny owoc, który zachwyca nie tylko swoim orzeźwiającym smakiem, ale także bogactwem wartości odżywczych. Występujący …
Teoria metabolicznaW świetle tej teorii występowanie mikroangiopatii jest następstwem niedoboru insuliny i spowodowanych nim zaburzeń metabolicznych, przede wszystkim hiperglikemii. Zmiany naczyniowe stanowić zatem …
Proste sałatki na odchudzanie – przepisy i zasady przygotowaniaProste sałatki na odchudzanie to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych posiłków, ale także sposób na smaczną i pożywną dietę. Bogate w …
Najnowsze komentarze