Większość przeprowadzonych dotąd na ten temat badań dotyczyła błony podstawnej kłębuszków nerkowych, która jest stosunkowo łatwo dostępna. Główną zmianą składu tej błony u ludzi chorych na cukrzycę jest zwiększenie zawartości cząsteczek disacharydu galaktozyloglukozy, przyłączonych do hydroksylizyny kolagenu. Ponieważ równocześnie stwierdza się większą zawartość hydroksyproliny i glicyny, może to przemawiać za zwiększeniem udziału kolagenu w całościowym składzie błony. Dotąd nie ustalono dokładnie, jak w nefropatii cukrzycowej kształtuje się zawartość i skład niekolagenowych składników błony podstawnej. Badania doświadczalne przeprowadzone na zwierzętach (szczurach) z cukrzycą alloksanową i streptozotocynową dowodzą zmiany metabolizmu błony podstawnej. In vitro stwierdzono zwiększenie aktywności enzymów katalizujących proces hydroksylacji i glikozylacji kolagenu oraz osłabienie aktywności glikozydaz — enzymów rozkładających komponent węglowodanowy glikoprotein błony podstawnej. Z tymi spostrzeżeniami zgodne są wyniki badań in vivo, wykazujące przyspieszoną syntezę i wolniejszy rozpad kolagenu błony podstawnej. Uprzednie podanie insuliny tym zwierzętom i normalizacja glikemii zapobiegają wystąpieniu powyższych nieprawidłowości. Dowodzi to, że niedobór insuliny i hiperglikemia są istotnymi czynnikami przyczynowymi w rozwoju zmian błony podstawnej w cukrzycy.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Kapusta kiszona w diecie odchudzającej – zdrowe właściwości i korzyści
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Wskazania do stosowania pochodnych sulfonylomocznika w leczeniu cukrzycy
Pochodne sulfonylomocznika znajdują zastosowanie jedynie w leczeniu cukrzycy typu 2, a także niektórych postaci cukrzycy typu 3, w których zachowane jest wytwarzanie …Gotowanie na parze: jak wspiera odchudzanie i zdrową dietę?
Gotowanie na parze to nie tylko popularna metoda przygotowywania potraw, ale także kluczowy element zdrowego stylu życia, który może wspierać proces odchudzania. …Szybka dieta 5-dniowa: zasady, efekty i menu na odchudzanie
Szybka dieta 5 dniowa zyskuje na popularności jako skuteczny sposób na szybkie odchudzanie. Opiera się na restrykcyjnym planie żywieniowym, który eliminuje przetworzone …Mechanizm działania insuliny
Insulina jest hormonem regulującym zużytkowanie i spichrzanie składników pokarmowych, czyli zabezpieczającym właściwe wykorzystanie pożywienia. Jej działanie biologiczne obejmuje przemianę węglowodanów, tłuszczów i …Arbuz na diecie – jak wspiera odchudzanie i zdrowie?
Arbuz, znany jako ulubiony owoc lata, nie tylko orzeźwia, ale także może być sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Zaledwie 30 kcal …Oświata zdrowotna
Nauczanie o cukrzycy powinno objąć także szersze kręgi społeczeństwa. Będąc chorobą społeczną i cywilizacyjną o coraz szerszym zasięgu, stanowi ona zagrożenie dla …Woda w diecie odchudzającej – jak skutecznie schudnąć?
Woda to nie tylko źródło życia, ale również kluczowy element w procesie odchudzania, który często jest niedoceniany. Odpowiednie nawodnienie wspiera metabolizm, detoksykację …Główne składniki pokarmowe
Ilość białka w diecie jest proporcjonalna do jej wartości energetycznej. Na ogół wystarcza zalecenie spożycia 1,0 g białka na kg masy należnej, …Ekstrakty roślinne – zdrowe substancje dla twojej cery i zdrowia
Ekstrakty roślinne to skarbnica naturalnych dobrodziejstw, które od wieków są wykorzystywane w medycynie i kosmetyce. Te silnie skoncentrowane wyciągi, pozyskiwane z różnych …Czosnek niedźwiedzi – właściwości, zastosowanie i zdrowotne korzyści
Czosnek niedźwiedzi, znany również jako Allium ursinum, to roślina, która od wieków fascynuje zarówno kucharzy, jak i naturalnych terapeutów. Jego unikalne właściwości …Śpiączka mleczanowa
W przeciwieństwie do śpiączek hiperglikemicznych — ketonowej i hipermolalnej — kwasica mleczanowa i śpiączka mleczanowa nie są swoistym powikłaniem cukrzycy i występują …
Najnowsze komentarze