Do obrazu neuropatii wegetatywnej należą zaburzenia czynności gruczołów potowych, wyrażające się regionalnym zwiększeniem (głowa, górna część tułowia) lub zmniejszeniem (dolna część tułowia, nogi) potliwości, której towarzyszą zaburzenia czynności włoso- i naczynioruchowej skóry. Szczególną odmianą tych zaburzeń jest nadmierne pocenie się na twarzy na początku jedzenia, zwłaszcza niektórych potraw (np. sera). Zwiększenie przepuszczalności ściany włośniczek sprzyja występowaniu obrzęków tkanki podskórnej. Źrenice są nieco węższe i cechuje je gorsza kurczliwość i brak drżenia tęczówki pod wpływem światła. Uszkodzenie autonomicznego układu nerwowego zmienia także reakcję na hipoglikemię. Wypadnięcie objawów katecholaminowych w fazie zmniejszania stężenia glukozy we krwi powoduje, że chory nie odczuwa zbliżającego się krytycznego stanu niedocukrzenia i pierwszym jego objawem może być utrata przytomności. Nagłe zgony. U chorych z długotrwałą cukrzycą i wyraźnymi objawami neuropatii wegetatywnej, stosunkowo młodych, zaobserwowano nagłe zatrzymanie czynności serca i oddechu, które doprowadziły do zgonu. Wykluczono zawał, zaburzenia rytmu czy zaburzenia metaboliczne jako przyczynę śmierci. W części przypadków mogła ona być spowodowana nieprawidłowym odruchem ze strony serca, jednak u większości przyczyną zgonu było pierwotne zatrzymanie oddechu, które następowało w toku znieczulenia ogólnego, po wstrzyknięciu leku działającego depresyjnie na ośrodek oddechowy, w przebiegu zapalenia płuc. Przypuszcza się, że zatrzymanie oddechu w tych przypadkach jest skutkiem nieprawidłowych reakcji odruchowych na hipoksję i hiperkapnię, spowodowanych swoistym dla cukrzycy uszkodzeniem właściwych neuronów autonomicznego układu nerwowego.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Probiotyki dla zdrowia: Jak działają i jakie mają właściwości?
- Dieta ziemniaczana – zasady, jadłospis i zdrowotne korzyści
- Dieta zgodna z grupą krwi 0 rh – zasady, korzyści i przepisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2025
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Podstawy zdrowej diety: korzyści, modele i jak je wdrożyćPodstawy zdrowej diety stanowią fundament naszego dobrego samopoczucia i mają kluczowe znaczenie dla ogólnego zdrowia. Właściwe odżywianie, oparte na różnorodnych produktach, takich …
Liczi – prozdrowotne właściwości, skład i przeciwwskazaniaLiczi, egzotyczny owoc o słodkim smaku i charakterystycznej, białej miąższu, nie tylko zachwyca swoje walory kulinarne, ale również skrywa w sobie szereg …- gabinet stomatologiczny bytom
Gotowanie na parze – zdrowa technika kulinarna i jej zaletyGotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod kulinarnych, która nie tylko zachowuje naturalny smak składników, ale również ich wartości odżywcze. Dzięki …
Centralna poradnia cukrzycowaObejmuje ona swoim nadzorem określoną sieć poradni terenowych. Do jej zadań należy: 1. Udzielanie konsultacji chorym kierowanym przez terenowe poradnie cukrzycowe w …
Wpływ insuliny na przemianę aminokwasów i białekInsulina jest hormonem anabolicznym, zwiększającym syntezę i hamującym rozpad białka. Dotychczas poznano następujące jej wpływy na przemianę aminokwasów i syntezę białek: 1. …
Aronia – poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecieAronia, często nazywana superfood, to niezwykłe owoce, które zyskują coraz większą popularność dzięki swoim licznych właściwościom zdrowotnym. Zawierają one bioaktywne związki, takie …
Powikłania ciąży u kobiet chorych na cukrzycęUmieralność okołoporodowa matek chorych na cukrzycę jest obecnie prawie taka sama (0,3—0,7%), jak bez cukrzycy (0,32—0,37%). Ciąża nie skraca też oczekiwanego okresu …
Inhibitory białkoweOpisano występowanie w surowicy następujących białkowych inhibitorów: 1. W 1953 r. Bornstein i Park wykazali w surowicy zwierząt z cukrzycą alloksanową, a …
Zdrowe gotowanie: jak przygotować wartościowe i smaczne posiłkiZdrowe gotowanie to nie tylko trend, ale przede wszystkim styl życia, który przynosi korzyści zarówno naszemu ciału, jak i umysłowi. Zastosowanie świeżych, …
Sok z selera naciowego – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmuSok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność jako zdrowy napój, który ma do zaoferowania szereg korzyści zdrowotnych. Zawiera bogactwo witamin i …
InsulinaInsulina jest białkiem o masie cząsteczkowej około 6000 (masa cząsteczkowa insuliny ludzkiej wynosi 5808, insuliny wieprzowej — 5778, insuliny wołowej — 5734, …
Najnowsze komentarze