Insulina jest hormonem regulującym zużytkowanie i spichrzanie składników pokarmowych, czyli zabezpieczającym właściwe wykorzystanie pożywienia. Jej działanie biologiczne obejmuje przemianę węglowodanów, tłuszczów i białek. W tych różnych dziedzinach przemiany materii wpływ insuliny zaznacza się na różnych etapach szlaków metabolicznych i, jak dotychczas, nie potrafiono dla niego znaleźć wspólnego mianownika. Trudno zaś sobie wyobrazić, aby jeden hormon był obdarzony zdolnością udziału w tak różnorodnych reakcjach ze strukturami i enzymami komórkowymi. W działaniu insuliny można wyróżnić wpływy o charakterze ogólnym oraz wpływy metaboliczne swoiste dla poszczególnych działów przemiany materii. Jest to podział sztuczny, gdyż te ostatnie są oczywiście skutkiem tych pierwszych, jest on jednak przydatny w praktyce, ponieważ uwzględnia postępy w poznaniu molekularnych aspektów działania insuliny, a zarazem ułatwia zrozumienie zjawisk metabolicznych zachodzących pod wpływem tego hormonu, zwłaszcza zaś obserwowanych w razie jego niedoboru.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Hamowanie wchłaniania jelitowego glukozy, aminokwasówHamowanie wchłaniania jelitowego glukozy, aminokwasów, a prawdopodobnie i innych składników pożywienia. Zjawisko to wykazano in vitio oraz in vivo (także w odniesieniu …
Dieta odchudzająca na Thermomix – plany, przepisy i efektyDieta odchudzająca na Thermomix staje się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem dla tych, którzy pragną nie tylko zredukować masę ciała, ale także wprowadzić …- stomatolog warszawa centrum
Patogeneza śpiączki hipermolalnejDla śpiączki hipermolalnej charakterystycznym zaburzeniem jest bardzo nasilona hiperglikemia bez kwasicy ketonowej i bardzo duży stopień odwodnienia, co w sumie doprowadza do …
Drastyczne diety – jakie są skutki i jak schudnąć bezpiecznie?Drastyczne diety zyskują na popularności, obiecując szybkie efekty w odchudzaniu, ale czy rzeczywiście są skuteczne i bezpieczne? Często słyszymy o przypadkach, gdy …
Bulimia – objawy, przyczyny i metody wsparcia dla chorychBulimia, znana również jako żarłoczność psychiczna, to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. …
Cukrzyca a ciążaDzięki wprowadzeniu insuliny do leczenia cukrzycy młode dziewczęta dotknięte tą chorobą mogą osiągać dojrzałość płciową, a młode kobiety zachodzić w ciążę i …
Neuropatia układu krążeniaUkładowym objawem neuropatii wegetatywnej jest hipotonia oitostatyczna, którą rozpoznaje się, gdy ciśnienie skurczowe w pozycji stojącej obniży się o ponad 4,0 kPa …
Próba obciążenia insulinąPolega ona na dożylnym wstrzyknięciu na czczo insuliny krystalicznej krótko działającej (Insulinum Maxirapid Polfa) w dawce 0,1 j.m. na kg masy ciała …
Insulina we krwi ludzi zdrowychU ludzi zdrowych stężenie insuliny (IRI) we krwi (surowicy, osoczu) na czczo wynosi od 10 do 25 mj. w 1 1, nieco …
Oznaczenie hemoglobiny glikozylowanej i białek glikozylowanych surowicyW diagnostyce zaburzeń przemiany węglowodanów wykorzystuje się zjawisko glikozylacji białek, a w szczególności hemoglobiny i białek surowicy (albuminy). W krwince czerwonej dorosłego …
Zmiany wysp trzustkowych w cukrzycy typu 2W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, w typie 2 tej choroby zmiany w wyspach są niewielkie i mało swoiste. Większość zmian stwierdzanych …
Najnowsze komentarze