Pomiędzy komórkami wysp istnieją połączenia, które występują także w innych tkankach i narządach. Jest ich kilka rodzajów. Połączenia typu przylegania, zwane desmosomami, są utworzone przez substancję włóknistą wypełniającą przestrzeń (25—35 nm) pomiędzy błonami zewnętrznymi dwóch sąsiadujących komórek, z dużym skupieniem tonofilamentów skierowanych do listka wewnętrznej błony komórkowej. Połączenia typu zlewającego polegają na miejscowej fuzji listków zewnętrznych błon komórkowych sąsiadujących komórek. Z kolei połączenia typu metabolicznego (gap junction) są to kanały o długości 3—4 nm, utworzone przez tzw. koneksony, łączące błony komórkowe (na całej szerokości) dwóch sąsiadujących komórek. Przez te kanały mogą być przenoszone jony oraz cząsteczki, których masa nie przekracza 2500. Połączenia służą wymianie biologicznie czynnych metabolitów i cząsteczek regulujących aktywność komórek, które je przyjmują. Stwierdzono je zarówno pomiędzy komórkami B, jak i pomiędzy tymi komórkami a komórkami A i D. Badania pojedynczych warstw komórek wysp trzustkowych wykazały, że poszczególne komórki mogą się różnić liczbą połączeń: obok mających wiele połączeń z innymi są i takie, które wcale tych połączeń r,ie mają. Przemawia to za tym, że nawet w pojedynczej warstwie występują mikroskupienia komórek czynnościowo ze sobą powiązanych. Liczba i umiejscowienie tych połączeń zależą także od stanu czynnościowego komórek. W komórkach B liczba połączeń typu metabolicznego zwiększa się proporcjonalnie do ich aktywności wydzielniczej. W sumie obecność połączeń pomiędzy komórkami wysp i ich specyficzna topografia w obrębie wyspy są morfologicznym wykładnikiem jedności czynnościowej „narządu wyspowego”, który w sposób skoordynowany wykorzystuje poszczególne elementy komórkowe w swej funkcji regulującej właściwe wykorzystanie przez organizm substratów energetycznych i strukturalnych pożywienia.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Substancje resztkoweJuż bardzo dawno zauważono, że jarzyny wyraźnie poprawiają tolerancję węglowodanów przez chorych na cukrzycę i fakt ten był nawet powodem poszukiwania w …
Fast food – zdrowe alternatywy i ich wpływ na organizmProdukty typu fast food od lat cieszą się niesłabnącą popularnością, zwłaszcza wśród młodszych pokoleń. Choć są one niezwykle wygodne i szybkie w …
Polipeptyd trzustkowy we krwiStężenie polipeptydu trzustkowego w osoczu, oznaczane .metodą radioimmunologiczną, wykazuje dużą zależność od wieku: między 2 a 7 dekadą życia średnie jego wartości, …
GlukagonGlukagon jest drugim hormonem wysp trzustkowych, wywierającym silny wpływ na przemianą węglowodanów, tłuszczów i białek. Działanie tego hormonu jest ukierunkowane na zabezpieczenia …
Czym się różni USG płodu 4D od 3D?Ciąża jest pięknym, ale zarazem bardzo stresującym czasem dla każdego rodzica. Na szczęście, współczesna medycyna dysponuje wieloma narzędziami diagnostycznymi, które pozwalają monitorować …
Neuropatia inne zaburzenia i nagłe zgonyDo obrazu neuropatii wegetatywnej należą zaburzenia czynności gruczołów potowych, wyrażające się regionalnym zwiększeniem (głowa, górna część tułowia) lub zmniejszeniem (dolna część tułowia, …
Właściwości i korzyści zdrowotne szpinaku – dlaczego warto go jeść?Szpinak, często nazywany superfoodem, zyskuje coraz większą popularność w kuchniach na całym świecie, a to nie bez powodu. Bogaty w witaminy i …
Musztarda na przeziębienie?Musztardę zawdzięczamy starożytnym Rzymianom. Już oni mieli świadomość tego, że musztarda może być używana z myślą o zdrowiu naszego organizmu. Dla nich …
Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?Jadłospis dla osób regularnie ćwiczących na siłowni to kluczowy element, który wpływa na osiągane wyniki i ogólną kondycję fizyczną. Właściwe zbilansowanie białek, …
Właściwości zdrowotne dyni: składniki odżywcze i korzyści zdrowotneDynia, często kojarzona z jesiennymi dekoracjami i pysznymi potrawami, jest znacznie więcej niż tylko smacznym składnikiem kuchni. To prawdziwa skarbnica zdrowia, bogata …
Melon Galia – właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotneMelon Galia to nie tylko orzeźwiająca letnia przekąska, ale również skarbnica cennych składników odżywczych. Składający się w 90% z wody, ma zaledwie …
Najnowsze komentarze