Powiązanie interakcji insuliny ze swoistym receptorem błony komórkowej z dalszymi wpływami tego hormonu nie jest dotąd wyjaśnione, a przytoczone poniżej mechanizmy są hipotetyczne i wymagają potwierdzenia w dalszych badaniach. Wiadomo, że receptory insulinowe mogą w błonie komórkowej ulegać horyzontalnym przemieszczeniom i występują w skupieniach oraz że do ujawnienia się maksymalnego biologicznego działania insuliny wystarcza związanie się jej tylko ze stosunkowo niewielką ich liczbą. Jak. wynika z niedawnych badań, jednym z pierwszych skutków interakcji insuliny z receptorem jest fosforylacja samego receptora wskutek aktywacji kinazy tyrozyny, stanowiącej część składową podjednostki receptora. Na razie jednak nie wiadomo, czy i w jaki sposób ta autofosforylacja wpływa na przemieszczanie się heksoz (aminokwasów, jonów) do wnętrza komórki i na wewnątrzkomórkowe przemiany zależne od insuliny. Zapewne jednak związanie tego hormonu ze swoistym receptorem błonowym powoduje aktywację systemów transportu czynnych w błonie komórkowej. W wyjaśnianiu tego najdawniej znanego ogólnego wpływu insuliny pod uwagę bierze się obecnie następujące zjawiska: 1) konformacyjną zmianę (równoznaczną z aktywacją) sąsiadujących z receptorami insulinowymi nośników białkowych z chwilą związania się tych receptorów z insuliną (i ich fosforylacji); 2) zmianę stanu fizycznego warstw lipidowych ograniczonych miejsc błony komórkowej, wyrażającą się zmniejszeniem ich gęstości (zwiększeniem „płynności”), ułatwiającą przenikanie heksoz, aminokwasów i jonów do wnętrza komórek. Transmisja interakcji insuliny z receptorem błonowym na wewnątrzkomórkowe układy enzymatyczne jest zapewne również procesem złożonym. Sprowadza się ona głównie do zmiany stanu ufosforylowania białek swoistych enzymów — ich fosforylacji, a głównie defosforylacji. Uważa się, że te procesy zachodzą przy udziale swoistych „przekaźników”, aczkolwiek możliwy jest też bardziej bezpośredni wpływ kompleksu insulina-receptor lub samej insuliny.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zboża pełnoziarniste: zdrowe właściwości i korzyści dla diety
- Sapodilla – odkryj zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
- Rezygnacja z alkoholu – klucz do zdrowia i lepszej sylwetki
- Por – zdrówko na talerzu: właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
- Jakie właściwości zdrowotne ma biała kapusta? Dieta i korzyści
zakątek zdrowia
Archiwa
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Czym różnią się aparaty słuchowe?
Aparaty słuchowe to urządzenia, które pomagają osobom z trudnościami ze słuchem poprawić komfort życia oraz utrzymać komunikację z innymi ludźmi. Wśród dostępnych …Zaburzenia czynności ośrodkowego układu nerwowego
Zaburzenia świadomości, jakie występują w śpiączce ketonowej, a także w okresie ustępowania typowych dla tego stanu nieprawidłowości metabolicznych, rozpatruje się pod kątem …Powikłania leczenia cukrzycy pochodnymi sulfonylomocznika
Niebezpieczeństwa spowodowane niepożądanymi objawami przy stosowaniu pochodnych sulfonylomocznika są podobne, jednak ich częstość i nasilenie są różne, w zależności od podawanego leku. …Problemy jelitowe: objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Problemy jelitowe to nie tylko kwestia dyskomfortu, ale problem, który może wpływać na zdrowie całego organizmu. Nasze jelita odgrywają kluczową rolę w …Rośliny strączkowe w diecie: zdrowie, wartości i zastosowanie
Rośliny strączkowe to niezwykle ważny element naszej diety, pełen wartości odżywczych i zdrowotnych korzyści. Niezależnie od tego, czy preferujesz fasolę, soczewicę, groch …Stany zapalne stawów: leczenie zwyrodnienia stawu biodrowego Szczecin
Na świecie występuje wiele poważnych chorób, których nie wolno w żaden sposób lekceważyć. Oczywiście bardzo niebezpieczne są przede wszystkim różnego rodzaju stany …Hemochromatoza
W chorobie tej, charakteryzującej się nadmiernym odkładaniem złogów żelaza (hemosyderyny) w tkankach, głównie w wątrobie i trzustce (zawartość żelaza w tych narządach …Daktyle w diecie odchudzającej – wartości odżywcze i zdrowotne właściwości
Daktyle, znane z egzotycznego smaku i naturalnej słodyczy, stają się coraz bardziej popularnym składnikiem w dietach odchudzających. Zawierają szereg cennych składników odżywczych, …Stwardnienie tętniczek i tętnic typu Monckeberga
Stwardnienie tętniczek. Polega ono na zwłóknieniu i odkładaniu się pomiędzy śródbłonkiem naczyniowym a zanikłą błoną środkową substancji szklistej, która powoduje pogrubienie ścian …Dieta dla mężczyzn z nadwagą: Jak skutecznie schudnąć?
Nadwaga i otyłość to nie tylko kwestie estetyczne, ale przede wszystkim poważne problemy zdrowotne, które dotykają znaczną część mężczyzn. Statystyki pokazują, że …Dieta niskokaloryczna – zasady, korzyści i plany posiłków
Dieta niskokaloryczna zyskuje coraz większą popularność wśród osób dążących do redukcji masy ciała. Ograniczenie ilości spożywanych kalorii do poziomu 800-1200 kcal dziennie …
Najnowsze komentarze