Są to stany cechujące się pojawieniem się fruktozy w moczu. Wchłania się ona wolniej w jelicie cienkim aniżeli glukoza, natomiast ulega szybszym przemianom w wątrobie. Próg nerkowy dla tego cukru wynosi 1,0—1,4 mmol/1 (20—25 mg%) i tę wartość stwierdza się we krwi bardzo rzadko po spożyciu zawierających fruktozę pokarmów. Niekiedy jednak po spożyciu większej ilości owoców — zwłaszcza u osób z chorobami wątroby — niewielkie ilości fruktozy mogą pojawić się w moczu; jest to fruktozuria pokarmowa (iructosuria alimentaris). Poza tym fruktozuria występuje w dziedziczonych recesywnie — jako cecha autosomalna — zaburzeniach przemiany fruktozy, będących następstwem niedeboru fosfofruktokinazy (Iructosuria essentialis) lub aldolazy B (dziedziczna nietolerancja fruktozy Froescha). Rozpoznanie tej ostatniej postaci fruktozurii, cechującej się występowaniem po spożyciu fruktozy lub sacharozy (cukru buraczanego) stanów hipoglikemicznych, hipofosfatemii, zwiększonej aminoacydurii i białkomoczu, nie nastręcza na ogół większych trudności. Przebiegająca bezobjawowo fruktozuria samoistna dość często jest natomiast początkowo mylona z cukrzycą, ponieważ fruktoza daje dodatni wynik w próbie Nylandera czy Fehlinga (Benedicta). W rozpoznaniu różnicowym pomocne jest stwierdzenie w moczu fruktozy za pomocą próby Seliwanowa oraz wyniki testów obciążenia glukozą i fruktozą i określenie w ich przebiegu stężeń we krwi glukozy, fruktozy i fosforanów.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Rokowanie i zapobieganie encefalopatii cukrzycowejRokowanie. Jest ono w chorobie naczyniowej nóg nadal niepewne i mimo dużego postępu w leczeniu chorób naczyń u chorych na cukrzycę notuje …
Białko w diecie – rola, potrzeby i źródła niezbędnych składnikówBiałko jest nie tylko podstawowym budulcem organizmów żywych, ale również kluczowym elementem, który wspiera wiele istotnych procesów biologicznych w naszym ciele. Stanowi …
Dieta dla pracujących fizycznie – jak zwiększyć wydajność?Dieta odgrywa kluczową rolę w życiu osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, a jej wpływ na wydajność i samopoczucie jest nie do przecenienia. …
Koper włoski – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchniKoper włoski, znany pod naukową nazwą Foeniculum vulgare, to nie tylko smaczna przyprawa, ale również roślina o niezwykle cennych właściwościach zdrowotnych. Od …
Powody alkoholizmu – przyczyny uzależnienia od alkoholu. Alkoholizm – jaka może być przyczyna picia?Nie ma jednego konkretnego powodu powstawania uzależnień takich, jak na przykład alkoholizm. Przyczyny sięgania po alkohol mogą mieć różne podłoże i być …
Inne choroby skóryDonoszono o częstym występowaniu w cukrzycy takich dermatoz, jak: liszaj płaski (lichen planus), liszaj twardzinowy i zanikowy (lichen sclerosus et atrophicus), łuszczyca …
Patogeneza śpiączki ketonowejW omawianym zespole ujawniają się wszystkie następstwa ostrego niedoboru insuliny, który jest pogłębiony (i modyfikowany) przez zwiększenie wydzielania hormonów działających wobec niej …
Rodzaje diet odchudzających – jak wybrać odpowiednią dla siebie?Rodzaje diet odchudzających mogą być tak różnorodne jak cel, dla którego je stosujemy. Od niskoenergetycznych, przez białkowe, aż po eliminacyjne — każda …
Rodzaje podgrzewaczy do dań -podgrzewacz do talerzy i do potrawPodgrzewacze do dań do świetne akcesoria kuchenne, które sprawdzą się w każdym domu. Dzięki nim możemy cieszyć się nieustanną, wysoką temperaturą serwowanych …
Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchniCebula dymka, często niedoceniana w kuchni, to nie tylko smakowity dodatek do potraw, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Bogata w witaminy, minerały …
Cukrzyca steroidowaTym mianem określa się zaburzenia przemiany węglowodanów występujące w chorobie i zespole Cushinga, w ektopowym wytwarzaniu ACTH (w niektórych nowotworach), a także …
Najnowsze komentarze