Cukrzycy nie można skutecznie leczyć be z współpracy z pacjentem dobrze poinlormowanym o swojej chorobie, przeszkolonym w określonych czynnościach i zachowaniach zdrowotnych i mającym motywację do tej współpracy. Znaczenie motywacji należy szczególnie uwypuklić, bowiem bez niej chory mający nawet wystarczający zasób wiadomości o swojej chorobie i dobrze przeszkolony nie będzie się stosował do otrzymanych wskazówek. Prawidłowo ukierunkowana i właściwie przeprowadzona edukacja osoby z cukrzycą wyraźnie poprawia jej jakość życia. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadkach cukrzycy insulinozależnej — u dzieci i młodocianych, u których choroba ta powoduje najwięcej niedogodności w życiu i u których długoterminowe niekorzystne rokowanie zaznacza się najwyraźniej. Dlatego też obecnie uważa się pedagogikę medyczną za nieodzowny element leczenia chorego na cukrzycę, który z pacjenta czyni partnera zespołu leczącego. Potrzeby w tym zakresie są duże i edukacja taka nie powinna ograniczać się tylko do szkolenia samego chorego, ale w odpowiedniej formie powinna objąć także jego rodzinę i najbliższe otoczenie, a także społeczeństwo, w którym żyje. W stosowanym dotąd raczej sporadycznie systemie szkolenia chorych na cukrzycę, prowadzonym w poradniach cukrzycowych lub na oddziałach szpitalnych, pacjenci otrzymują bezpośrednio po rozpoznaniu tej choroby podstawowe informacje o niej samej, o przestrzeganiu diety oraz — w razie cukrzycy insulinozależnej — o wstrzykiwaniu insuliny. Nauczanie odbywa się w formie krótkiej rozmowy z lekarzem, pielęgniarką oraz dietetyczką i jest połączone z prze studiowaniem-odpowiedniej literatury przeznaczonej dla osób z cukrzycą. Jak wskazują jednak rezultaty licznych badań zasobu wiedzy i umiejętności chorych, ten konwencjonalny system przekazywania informacji jest niewystarczający. Z przeprowadzonych w Warszawie badań ankietowych i analizy odpowiedzi osób z cukrzycą typu 1 w wieku 19—41 lat wynikało, że ponad połowa i nich nie przestrzegała diety, jedynie 1/4 wiedziało, jak należy się zachować w razie zagrażającego stanu niedocukrzenia krwi, i tylko 1/5 potrafiła samodzielnie oznaczać zawartość cukru i acetonu w moczu. Te same badania dowiodły, że większy zasób wiedzy mieli chorzy z cukrzycą dłużej trwającą, leczeni w przyklinicznej poradni cukrzycowej i w szpitalach uzdrowiskowych (w tych placówkach prowadzone jest systematyczne szkolenie pacjentów), oraz osoby mające wyższe wykształcenie.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Korzyści zdrowotne picia ciepłej wody na czczo – co warto wiedzieć?
- Owsianka na diecie – korzyści zdrowotne i zasady przygotowania
- Dieta 1200 kcal – zasady, efekty i jak uniknąć efektu jojo
- Ogórek gruntowy – odkryj jego właściwości i składniki odżywcze
- Pomarańcza Moro – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Kapusta romanesco – odkryj jej właściwości i wartości odżywcze
Kapusta romanesco, często określana mianem „wszechstronnego warzywa”, to prawdziwy skarb wśród roślin. Jej wyjątkowy kształt i intensywny zielony kolor przyciągają wzrok, ale …Metoda kolorymetryczna
Metoda kolorymetryczna znalazła zastosowanie w oznaczaniu glikozylowanej albuminy lub całkowitego białka surowicy (glycosylated serum protein, GSP). Ze względu na pracochłonność oddzielania albuminy …Ogórek gruntowy – odkryj jego właściwości i składniki odżywcze
Ogórki gruntowe, często niedoceniane wśród warzyw, kryją w sobie skarb cennych składników odżywczych. Z niską kalorycznością wynoszącą zaledwie 14 kcal na 100 …Dieta jajeczna – zasady, efekty i przeciwwskazania do stosowania
Dieta jajeczna zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących szybko zredukować swoją wagę. U podstaw tego systemu odchudzania leży prostota i efektywność, …Głodzenie
Głodzenie, zarówno krótkoterminowe, jak i przedłużone, idzie w parze ze zmniejszaniem się stężenia insuliny we krwi na czczo. Najczęściej stwierdza się wówczas …Rozpoznanie różnicowe encefalopatii cukrzycowej
Szczególnie ważna jest odpowiedź na pytanie, czy zgłaszane przez pacjenta dolegliwości (bóle) i stwierdzane u niego zmiany stopy, a zwłaszcza zakażona jej …Rodzaje podgrzewaczy do dań -podgrzewacz do talerzy i do potraw
Podgrzewacze do dań do świetne akcesoria kuchenne, które sprawdzą się w każdym domu. Dzięki nim możemy cieszyć się nieustanną, wysoką temperaturą serwowanych …Czosnek – właściwości zdrowotne i korzyści dla organizmu
Czosnek, znany nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, od wieków jest ceniony za swoje niezwykłe właściwości zdrowotne. Zawiera ponad 100 aktywnych …Laktozuria
Występuje fizjologicznie dość często w późniejszym okresie ciąży oraz w czasie laktacji, zwłaszcza po odstawieniu dziecka od piersi, i nie powoduje wówczas …Zmiany anatomopatologiczne w nerwach obwodowych w cukrzycy
W cukrzycy nie ma swoistych zmian morfologicznych w neuronach ośrodkowego układu nerwowego. Wysunięta przed laty koncepcja encefalopatii cukrzycowej, której podłożem miały być …Rokowanie i zapobieganie zaburzeń czynności ośrodkowego układu nerwowego
Śmiertelność w przebiegu cukrzycowej śpiączki ketonowej ocenia się na 5—15%, przeciętnie na około 10%, przypadków. Należy oczekiwać, że w miarę szerszego stosowania …
Najnowsze komentarze