Jest to najczęstsza postać cukrzycy, występująca u osób ze swoistym genotypem „cukrzycorodnym” pod wpływem różnych czynników środowiskowych. Pojawia się w późniejszym okresie życia, po 40, najczęściej po 50 r.ż., aczkolwiek może także dotyczyć młodocianych. U kobiet często występuje w okresie pomenopauzalnym. Do tego typu zalicza się także cukrzycę starczą (diabetes senilis), ujawniającą się po 60 r.ż. U chorych z cukrzycą typu 2 z reguły stwierdza się otyłość, niekiedy bardzo znaczną; w późniejszym okresie życia 80% mężczyzn i 90% kobiet wykazuje nadmiar masy ciała. Przebieg choroby jest powolny i niekiedy mija kilka lat, zanim chory, odczuwający zresztą pewne dolegliwości, zwróci się po poradę lekarską. Czasami rozpoznanie cukrzycy jest przypadkowe. Poziom glikemii jest na ogół umiarkowanie, podwyższony, na czczo może być prawidłowy i w tych przypadkach dla ustalenia rozpoznania niezbędne jest wykonanie doustnego testu tolerancji glukozy, ewentualnie innych badań laboratoryjnych. Cechą charakterystyczną dla cukrzycy typu 2 jest mała skłonność do ketozy; rzadko dochodzi w niej do kwasicy i śpiączki ketonowej. W rzadkich przypadkach ostrego powikłania przebiegu tej postaci cukrzycy może wystąpić śpiączka hipermolalna (osmotyczna). Dość często stwierdza się hipertriglicerydemię i hipercholesterolemię, co jest wynikiem kojarzenia się omawianego typu choroby z niektórymi pierwotnymi hiperlipoproteinemiamii. Stężenie insuliny (IRI) we krwi kształtuje się inaczej u chorych otyłych i u chorych bez otyłości. U tych pierwszych jest ono często — zwłaszcza na początku choroby — zwiększone na czczo i po stymulacji czynności wydzielniczej komórek B, z tym że dynamika sekrecji insuliny — zwłaszcza po bodźcu glukozowym — jest zwykle nieprawidłowa. Z badań stężenia peptydu C w surowicy krwi u tych chorych wynika, że hiperinsulinemia obserwowana w cukrzycy typu 2 skojarzonej z otyłością jest nie tyle następstwem zwiększenia sekrecji insuliny, co zmniejszenia (adaptacyjnego) wątrobowego klirensu tego hormonu. W cukrzycy typu 2 bez otyłości stwierdza się natomiast zarówno na czczo, jak i po pobudzeniu komórek B mniejsze wartości stężenia insuliny (IRI) we krwi, aczkolwiek ten hipoinsulinizm nie jest tak znaczny, jak w cukrzycy typu 1. To zaburzenie sekrecji insuliny oraz pewne odrębności podłoża genetycznego są powodem wyodrębnienia w cukrzycy insulinoniezależnej podtypu bez otyłości w klasyfikacji WHO. Nie wyodrębniono w niej natomiast cukrzycy typu 2 młodocianych (MODY), ponieważ nie uwzględniano w niej wieku wystąpienia choroby jako kryterium podziału. W leczeniu cukrzycy typu 2 istotne znaczenie ma dieta, a w szczególności ograniczenie wartości energetycznej pożywienia u chorych otyłych. Ci pacjenci, u których sama dieta nie wystarcza dla wyrównania zaburzenia przemiany węglowodanów, z reguły dobrze reagują, przynajmniej początkowo, na podawanie przeciwcukrzycowych preparatów doustnych. Leczenie to jest skuteczne w początkowym okresie choroby, trwającym różnie długo, przeciętnie 6— 7 lat. Później konieczne staje się stosowanie insuliny także w tym typie cukrzycy. W cukrzycy typu 2 okres od wystąpienia dolegliwości (i objawów) do chwili rozpoznania może być dość długi, nieraz obejmować kilka lat, dlatego w badaniu wstępnym nierzadko stwierdza się zmiany zaliczane do późnych powikłań tej choroby. Najczęściej są, to nasilone objawy zmian w dużych naczyniach (makroangiopatii); one też przesądzają o umieralności chorych z cukrzycą insulinoniezależną: 2/3 spośród nich umiera z powodu chorób naczyniowo-sercowych. Różnica oczekiwanego okresu przeżycia pomiędzy chorymi z cukrzycą typu 2 a ogółem społeczeństwa wynosi kilka lat (w razie bardzo późnego ujawnienia się choroby zupełnie się zaciera), jest zatem 2—3-krotnie mniejsza aniżeli analogiczna różnica pomiędzy chorymi na cukrzycę typu 1 a populacją ogólną. U kobiet często występuje w okresie pomenopauzalnym. Do tego typu zalicza się także cukrzycę starczą (diabetes senilis), ujawniającą się po 60 r.ż. U chorych z cukrzycą typu 2 z reguły stwierdza się otyłość, niekiedy bardzo znaczną; w późniejszym okresie życia 80% mężczyzn i 90% kobiet wykazuje nadmiar masy ciała. Przebieg choroby jest powolny i niekiedy mija kilka lat, zanim chory, odczuwający zresztą pewne dolegliwości, zwróci się po poradę lekarską. Czasami rozpoznanie cukrzycy jest przypadkowe. Poziom glikemii jest na ogół umiarkowanie, podwyższony, na czczo może być prawidłowy i w tych przypadkach dla ustalenia rozpoznania niezbędne jest wykonanie doustnego testu tolerancji glukozy, ewentualnie innych badań laboratoryjnych. Cechą charakterystyczną dla cukrzycy typu 2 jest mała skłonność do ketozy; rzadko dochodzi w niej do kwasicy i śpiączki ketonowej. W rzadkich przypadkach ostrego powikłania przebiegu tej postaci cukrzycy może wystąpić śpiączka hipermolalna (osmotyczna). Dość często stwierdza się hipertriglicerydemię i hipercholesterolemię, co jest wynikiem kojarzenia się omawianego typu choroby z niektórymi pierwotnymi hiperlipoproteinemiamii. Stężenie insuliny (IRI) we krwi kształtuje się inaczej u chorych otyłych i u chorych bez otyłości. U tych pierwszych jest ono często — zwłaszcza na początku choroby — zwiększone na czczo i po stymulacji czynności wydzielniczej komórek B, z tym że dynamika sekrecji insuliny — zwłaszcza po bodźcu glukozowym — jest zwykle nieprawidłowa. Z badań stężenia peptydu C w surowicy krwi u tych chorych wynika, że hiperinsulinemia obserwowana w cukrzycy typu 2 skojarzonej z otyłością jest nie tyle następstwem zwiększenia sekrecji insuliny, co zmniejszenia (adaptacyjnego?) wątrobowego klirensu tego hormonu. W cukrzycy typu 2 bez otyłości stwierdza się natomiast zarówno na czczo, jak i po pobudzeniu komórek B mniejsze wartości stężenia insuliny (IRI) we krwi, aczkolwiek ten hipoinsulinizm nie jest tak znaczny, jak w cukrzycy typu 1. To zaburzenie sekrecji insuliny oraz pewne odrębności podłoża genetycznego są powodem wyodrębnienia w cukrzycy insulinoniezależnej podtypu bez otyłości w klasyfikacji WHO. Nie wyodrębniono w niej natomiast cukrzycy typu 2 młodocianych (MODY), ponieważ nie uwzględniano w niej wieku wystąpienia choroby jako kryterium podziału. W leczeniu cukrzycy typu 2 istotne znaczenie ma dieta, a w szczególności ograniczenie wartości energetycznej pożywienia u chorych otyłych. Ci pacjenci, u których sama dieta nie wystarcza dla wyrównania zaburzenia przemiany węglowodanów, z reguły dobrze reagują, przynajmniej początkowo, na podawanie przeciwcukrzycowych preparatów doustnych. Leczenie to jest skuteczne w początkowym okresie choroby, trwającym różnie długo, przeciętnie 6— —7 lat. Później konieczne staje się stosowanie insuliny także w tym typie cukrzycy. W cukrzycy typu 2 okres od wystąpienia dolegliwości (i objawów) do chwili rozpoznania może być dość długi, nieraz obejmować kilka lat, dlatego w badaniu wstępnym nierzadko stwierdza się zmiany zaliczane do późnych powikłań tej choroby. Najczęściej są, to nasilone objawy zmian w dużych naczyniach (makroangiopatii); one też przesądzają o umieralności chorych z cukrzycą insulinoniezależną: 2/3 spośród nich umiera z powodu chorób naczyniowo-sercowych. Różnica oczekiwanego okresu przeżycia pomiędzy chorymi z cukrzycą typu 2 a ogółem społeczeństwa wynosi kilka lat (w razie bardzo późnego ujawnienia się choroby zupełnie się zaciera), jest zatem 2—3-krotnie mniejsza aniżeli analogiczna różnica pomiędzy chorymi na cukrzycę typu 1 a populacją ogólną.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Dieta ketogeniczna – zasady, zalety i przykładowy jadłospis
- Właściwości prozdrowotne propolisu – jak go stosować i jakie ma korzyści?
- Zupy odchudzające – dlaczego warto je wprowadzić do diety?
- Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotne
- Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Gotowanie na parze – zdrowa technika kulinarna i jej zalety
Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod kulinarnych, która nie tylko zachowuje naturalny smak składników, ale również ich wartości odżywcze. Dzięki …Ugli fruit – odkryj zdrowe właściwości i smak jamajskiego cytrusa
Ugli fruit, znany również jako jamajski tangelo, to niezwykły owoc cytrusowy, którego unikalny wygląd i bogaty smak z pewnością przyciągną uwagę miłośników …Regulacja metaboliczna-glukoza
Glukoza jako regulacja metaboliczna. Stężenie glukozy we krwi napływającej do trzustki jest najsilniejszym i najważniejszym czynnikiem fizjologicznym regulującym wytwarzanie i wyrzut insuliny. …Propolis: właściwości zdrowotne i zastosowania w medycynie naturalnej
Propolis, znany jako „kit pszczeli”, to fascynujący produkt pszczeli, który od wieków jest ceniony za swoje liczne właściwości zdrowotne. Badania wykazują, że …Mizuna – zdrowotne właściwości, które warto znać
Mizuna, znana ze swojego pikantnego, musztardowego smaku, to roślina jednoroczna, która przybyła do nas z Chin i szybko zdobyła uznanie w kuchniach …Rozpoznanie różnicowe encefalopatii cukrzycowej
Szczególnie ważna jest odpowiedź na pytanie, czy zgłaszane przez pacjenta dolegliwości (bóle) i stwierdzane u niego zmiany stopy, a zwłaszcza zakażona jej …Longan – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
Longan, znany jako „oczko smoka”, to egzotyczny owoc, który zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. Pochodzący z tropikalnych terenów …Patogeneza śpiączki hipermolalnej
Dla śpiączki hipermolalnej charakterystycznym zaburzeniem jest bardzo nasilona hiperglikemia bez kwasicy ketonowej i bardzo duży stopień odwodnienia, co w sumie doprowadza do …Prostaglandyny
Wpływ prostaglandyn na wydzielanie insuliny nie jest dokładnie ustalony, aczkolwiek wiadomo, że modyfikują one czynność komórek B wysp trzustkowych. Zachodzi zasadnicza różnica …Zwiększenie tkankowego zużytkowania glukozy
To zjawisko tłumaczono zwiększoną przepuszczalnością błon komórkowych dla glukozy i innych metabolitów w warunkach niedotlenienia komórek i nasilonej glikolizy, swoistym dla biguanidów …Kryształki Samoprzylepne Pastelowe i Kubek Niekapek BAMBINO: Twoje Narzędzia Twórczości
Chcesz dodać niepowtarzalnego blasku swoim projektom artystycznym? A może szukasz praktycznego kubka dla małego artysty? Zapoznaj się z naszymi propozycjami: Kryształkami Samoprzylepnymi …
Najnowsze komentarze