Wydzielona przez komórki B insulina dostaje się do krwi układu żyły wrotnej, w której jej zawartość na czczo jest przeciętnie dwa razy większa aniżeli we krwi obwodowej, zaś w razie pobudzenia czynności wydzielniczej owych komórek ta różnica może być nawet 10-krotna. W Wątrobie zostaje zgromadzone i ulega przemianom około 60% trafiającej do niej insuliny. W chorobach tego narządu, Zwłaszcza w marskości, wskutek zmniejszenia się liczby komórek wątrobowych oraz wykształcenia się krążenia obocznego większa ilość insuliny przechodzi do obszaru pozawątrobowego i stężenie tego hormonu (IRI) we krwi obwodowej jest większe aniżeli u ludzi zdrowych. To tak wielkie pobieranie i zużytkowanie insuliny przez wątrobę jest wynikiem kluczowej pozycji, jaką zajmuje ona w regulacji przemiany węglowodanów. Jest też prawdopodobne, że narząd ten pełni funkcję czynnego „filtra”, regulującego dopływ insuliny do tkanek w zależności od ich potrzeb metabolicznych. Badania przeprowadzone z użyciem insuliny znakowanej jodem radioaktywnym wykazały, że u ludzi zdrowych hormon ten wiąże się luźno we krwi z albuminami, makroglobuliną oraz z lipoproteinami; podobno wiązanie insuliny stwierdzono u chorych na cukrzycę nie leczonych tym hormonem. Na podstawie późniejszych badań należy sądzić jednak, że wymienione białka wiążą prawdopodobnie tylko insulinę uszkodzoną wskutek procesu jodowania, lub też produkty jej rozkładu, i że insulina endogenna krąży we krwi w postaci nie związanej. U chorych na cukrzycę, którzy byli już leczeni insuliną, hormon ten wiąże się z immunoglobulinami G (IgG) i immunoglobulinami M (IgM). Insulina w żywym organizmie jest szybko zużywana. Znikanie jej z krwi jest nierównomierne. U człowieka okres biologicznego półtrwania wynosi dla 80% wstrzykniętej dożylnie insuliny 5 min, dla reszty około 2—3 h. Przypuszcza się, że początkowo następuje przenikanie tego hormonu z krwi do przestrzeni okołokomórkowej, a dopiero w drugim okresie dochodzi do jego właściwego działania i zużytkowania. Szybkość znikania insuliny z krwi w początkowym okresie po jej dożylnym wstrzyknięciu jest nieco wolniejsza u chorych na cukrzycę, także u tych, którzy nie byli dotąd nią leczeni, aniżeli u ludzi zdrowych. Zjawiska tego dotąd przekonywająco nie wyjaśniono i tylko przypuszcza się, że jego przyczyną jest utrudnienie transportu hormonu przez pogru- białą ścianę włośniczek. Insulina ulega przesączaniu kłębuszkowemu i prawie w całości zostaje re- absorbowana w cewkach krętych I rzędu, w których ponad połowa tego hormonu pobranego przez nerki ulega rozkładowi. Do moczu przechodzi zaledwie 2% insuliny przesączonej w kłębuszkach. Jej dobowe wydalanie z moczem u ludzi zdrowych waha się w dość szerokich granicach od 6 do 30 mj.; jest wyraźnie mniejsze u nie leczonych chorych na cukrzycę, natomiast wzrasta w otyłości skojarzonej z hiperinsulinemią, Poza wartością insulinemii na wielkość tego wydalania wpływa stan czynnościowy nerek: zmniejszenie klirensu nerkowego insuliny stwierdzono w trzecim trymestrze ciąży i w nadciśnieniu tętniczym, natomiast jego zwiększenie w przewlekłej niewydolności nerek. Wątroba, nerki, mięśnie i łożysko mają szczególną w porównaniu z innymi narządami zdolność unieczynniania i rozkładania insuliny. Zespół enzymów, powodujący degradację tego hormonu, umiejscowiony w lizosomach cytoplazmy komórkowej, nazwano insulinazą. Obecnie wiadomo, że rozkład insuliny zapoczątkowuje transhydrogenaza (reduktaza) glutationowa insuliny (giutathione insulin transhydrogenase), która powoduje redukcyjne rozszczepienie mostów dwusiarczkowych i rozpad hormonu na łańcuchy A i B. Z kolei te ostatnie zostają rozłożone przez karboksypeptydazy komórkowe do aminokwasów, podobnie jak inne polipeptydy. Pomiędzy aktywnością wyżej wymienionej transhydrogenazy glutationowej a podażą insuliny zachodzi sprzężenie zwrotne i zawartość tego enzymu w tkankach, głównie w wątrobie, maleje w stanie głodu i w cukrzycy doświadczalnej, natomiast podanie insuliny indukuje jego syntezę. W przeciwieństwie do szybkiego znikania insuliny in vivo proces rozkładu tego hormonu in vitro przebiega bardzo powoli. Insulina związana z immunoglobulinami poddaje się znacznie trudniej działaniu rozkładających ją enzymów. Reakcja redukowania mostów dwusiarczkowych w cząsteczce insuliny jest odwracalna i w odpowiednich warunkach transhydrogenaza glutationowa insuliny może ją kierować w stronę przeciwną, tzn. powodować oksydacyjne połączenie łańcuchów A i B. Zjawisko to wykorzystano w syntezie insuliny. W pierwszym okresie badań oznaczano insuliną we krwi i w innych płynach ustrojowych wyłącznie metodami biologicznymi, opartymi na ilościowym określeniu niektórych jej wpływów metabolicznych. Ustalano w ten sposób tzw. aktywność insulinopodobną (insulin like activity, ILA) badanych próbek. Obecnie powszechnie oznacza się insuliną metodą radioimmunologiczną, wykorzystując właściwości antygenowe tego hormonu. Tak określona insulina jest zatem insuliną immunologicznie aktywną (immunoreactive insulin, IRI). Metody biologiczne znajdują obecnie zastosowanie jedynie w badaniach doświadczalnych, mających na celu ocenę wpływu różnych czynników na działanie insuliny w tkankach, bądź też analogicznego wpływu metabolicznego innych peptydów nie będących insuliną.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Podstawy zdrowej diety: korzyści, modele i jak je wdrożyć
Podstawy zdrowej diety stanowią fundament naszego dobrego samopoczucia i mają kluczowe znaczenie dla ogólnego zdrowia. Właściwe odżywianie, oparte na różnorodnych produktach, takich …Jak schudnąć po 40? Kluczowe przyczyny i efektywne strategie
Dlaczego odchudzanie staje się coraz trudniejsze po 40. roku życia? W miarę jak przekraczamy ten wiek, nasz metabolizm zwalnia, co często prowadzi …- centrum marihuany medycznej
Jak jedzenie późnym wieczorem wpływa na zdrowie i sylwetkę?
Jak jedzenie późnym wieczorem wpływa na organizm? Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego często czujesz się ciężko po nocnym podjadaniu? Spożywanie posiłków tuż …Cykl glukoza — kwasy tłuszczowe
Pod pojęciem tego cyklu rozumie się zależność pomiędzy utlenianiem kwasów tłuszczowych a zużytkowaniem glukozy w tkankach, przede wszystkim w mięśniach. W mięśniach …Niedobór minerałów: Objawy, skutki i jak dbać o zdrowie
Niedobór minerałów to zjawisko, które może wpływać na nasze zdrowie w sposób, którego często nie jesteśmy świadomi. Ciało ludzkie potrzebuje różnych minerałów, …Maliny – odkryj zdrowotne korzyści i właściwości tych owoców
Maliny, te soczyste i aromatyczne owoce, od wieków cieszą się renomą nie tylko za swój smak, ale także za niezwykłe właściwości zdrowotne. …Główne składniki pokarmowe
Ilość białka w diecie jest proporcjonalna do jej wartości energetycznej. Na ogół wystarcza zalecenie spożycia 1,0 g białka na kg masy należnej, …Rola lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej
Dynamiczny rozwój sieci poradni cukrzycowych, jaki obecnie obserwuje się w wielu krajach, stwarza jednak problem, który wymaga racjonalnego rozwiązania. Jest nim przesunięcie …Dieta jogurtowa: Jak schudnąć 6 kg i zadbać o zdrowie?
Dieta jogurtowa, zyskująca coraz większą popularność wśród osób pragnących szybko zredukować masę ciała, to sposób odżywiania, który opiera się na spożywaniu jogurtów …Inne choroby skóry
Donoszono o częstym występowaniu w cukrzycy takich dermatoz, jak: liszaj płaski (lichen planus), liszaj twardzinowy i zanikowy (lichen sclerosus et atrophicus), łuszczyca …Nauczanie rodziny
Edukacji w zakresie wyżej przedstawionych problemów wymagają także najbliżsi członkowie rodziny chorego, z którymi pozostaje on w stałym kontakcie (rodzice, współmałżonek, dzieci). …
Najnowsze komentarze