Już w dawnych pracach wykazano, że hormony kory nadnerczy powodują hiperglikemię, zwiększenie się zawartości glikogenu w wątrobie oraz ujemny bilans azotowy. Mimo jednak dużego postępu wiedzy w zakresie znajomości fizjologii i patofizjologii kory nadnerczy dotąd nie potrafiono wyjaśnić niektórych wpływów metabolicznych glikokortykosteroidów, ani też sprowadzić ich do jakiegoś jednego mechanizmu. Działają one antagonistycznie wobec insuliny w zakresie przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek. Przemiana węglowodanów. Odróżnia się wczesny i późny wpływ glikokortykosteroidów na przemianę węglowodanów, zaś w ramach wpływu wczesnego — bezpośrednie oddziaływanie na tkanki pozawątrobowe oraz działanie na wątrobę. Hiperglikemia, która występuje w kilka godzin po wstrzyknięciu kortyzolu, nie jest następstwem zwiększonej glukoneogenezy, lecz upośledzonego zużytkowania glukozy w tkankach (tkance tłuszczowej, mięśniach, skórze i tkance limfatycznej). Dotychczas nie wyjaśniono, czy chodzi tu o zaburzenie transportu, czy fosforylacji glukozy, jak również, czy te ewentualne zaburzenia są wynikiem działania samych glikokortykosteroidów, czy też są przez nie wyzwalane za pośrednictwem uwalnianych (aktywowanych) inhibitorów insuliny. Hormony te zmniejszają wykorzystanie glukozy tylko w tych tkankach, w których transport tego cukru do wnętrza komórek jest zależny od insuliny. Wykazano także, że glikokortykosteroidy zmniejszają powinowactwo błonowego receptora insulinowego do insuliny. We wczesnym okresie działania glikokortykosteroidów przyczyną wzrostu zawartości glikogenu w wątrobie jest hiperglikemia i unieczynnienie fosforylazy. W późniejszym okresie hormony te powodują wybitne zwiększenie glukoneogenezy w wątrobie. Ten ich wpływ tłumaczy się „uczuleniem” odpowiednich enzymów na działanie cAMP, pobudzeniem sekrecji glukagonu, przede wszystkim jednak indukcją syntezy de novo kluczowych enzymów kontrolujących szlak glukoneogenezy: karboksylazy pirogronianowej, kinazy fosfoenolopirogronianowej, fruktozo-l,6-difosfatazy i glukozo-6-fosfatazy. Nasilenie się syntezy tego ostatniego enzymu tłumaczy długotrwały wpływ hiperglikemizujący glikokortykosteroidów. Do gromadzenia się glikogenu w wątrobie przyczynia się także zwiększenie przez te hormony — pośrednio przez stymulację fosfatazy fosforylazy — aktywności syntazy glikogenowej
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
- Kapusta kiszona w diecie odchudzającej – zdrowe właściwości i korzyści
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Ozonoterapia w stomatologii
Ozonoterapia to coraz częściej wykorzystywany w gabinetach stomatologicznych zabieg. Jest ona alternatywnym sposobem leczenia różnych schorzeń zębów. Ta mało inwazyjna procedura, może …Papryka wędzona, cukier z brzozy
Zakup żywności do własnej kuchni to bardzo poważna sprawa, ponieważ to co jemy, ma oczywiście duży wpływ na nasze zdrowie. Warto się …Producent serwatki w proszku. Czy zagęstnik jest konieczny?
Ludzie mają duże problemy z doborem odpowiednich produktów na zdrowe śniadanie. Wiadomo, że do wyboru jest współcześnie wiele opcji, lecz dokładna analiza …Mamoncillo – zdrowotne właściwości i wpływ na odporność
Mamoncillo, egzotyczny owoc o słodko-gorzkim smaku, zyskuje coraz większe uznanie wśród miłośników zdrowego stylu życia. Jego niewielkie owoce, osiągające średnicę od 2 …Metoda kolorymetryczna
Metoda kolorymetryczna znalazła zastosowanie w oznaczaniu glikozylowanej albuminy lub całkowitego białka surowicy (glycosylated serum protein, GSP). Ze względu na pracochłonność oddzielania albuminy …Dieta jajeczna – zasady, efekty i przeciwwskazania do stosowania
Dieta jajeczna zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących szybko zredukować swoją wagę. U podstaw tego systemu odchudzania leży prostota i efektywność, …Błonnik witalny opinie, błonnik oczyszczający
Panie, które chcą skutecznie zadbać o swoje zdrowie muszą się odpowiednio za to zabrać. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w odpowiedniej jakości …Pseudomeliturie
Dodatni wynik badania moczu przy użyciu odczynnika Ny- landera lub Fehlinga (Benedicta) może występować w przypadku obecności niecukrowych substancji redukujących. Dotyczy to …Kokos – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie
Kokos, znany jako owoc palmy kokosowej, to nie tylko smakowity przysmak, ale także niezwykle wartościowy składnik diety, który może przynieść liczne korzyści …Jak samodzielnie ułożyć dietę odchudzającą krok po kroku?
Jak samemu ułożyć dietę odchudzającą? W świecie, w którym nadwaga i otyłość stały się powszechnym problemem, coraz więcej osób szuka skutecznych sposobów …Kompleksy immunologiczne
Obecność w surowicy przeciwciał wiążących insulinę stwarza możliwość tworzenia rozpuszczalnych i krążących z krwią kompleksów insulina-przeciwciało (AgAb). Istotnie w surowicy chorych na …
Najnowsze komentarze