Hormony gruczołu tarczowego działają diabetogennie u zwierząt z częściowo usuniętą trzustką oraz pogarszają przebieg cukrzycy u ludzi i zwierząt. Jest jednak wątpliwe, czy ich wpływ antagonistyczny wobec insuliny jest tak znaczny, by mógł powodować wystąpienie cukrzycy u ludzi. Hormony te nie wpływają na sekrecję insuliny in vito ani in vivo. Stwierdzone w hipotyreozie nadmierne jej wydzielanie w odpowiedzi na podanie glukozy lub glukagonu może być zarówno następstwem zwolnionego rozkładu tego hormonu, jak i tkankowej insulinooporności w tej chorobie. Za tym ostatnim mechanizmem przemawia równoczesne upośledzenie zużytkowania glukozy, podobnie jak to obserwuje się w otyłości. Hormony tarczycy wpływają jednak w pewnym stopniu na przemianę węglowodanów, czym można tłumaczyć pogorszenie tolerancji glukozy w nadczynności gruczołu tarczowego, przyspieszenie ujawnienia się cukrzycy (typu 2) u osób genetycznie do tej choroby predysponowanych, a także chwiejność przebiegu cukrzycy w razie skojarzenia się tej choroby z hipertyreozą. Przemiana węglowodanów. Wpływy hormonów gruczołu tarczowego na przemianę węglowodanów można podzielić na 2 grupy, z których pierwsza sprzyja zwiększeniu, a druga — zmniejszeniu glikemii. Odpowiada to krzywej przecukrzenia krwi w nadczynności tego gruczołu, charakteryzującej się szybkim wzrostem do wartości przekraczających zakres „normy” i równie szybkim obniżeniem. Hormony tarczycy nasilają wchłanianie jelitowe glukozy i upośledzają spichrzanie glikogenu w wątrobie, prawdopodobnie wzmagają także glukoneogenezę w tym narządzie. Przyspieszenie wchłaniania glukozy w przewodzie pokarmowym jest prawdopodobnie skutkiem bezpośredniej aktywacji przez nie swoistej ATP-azy i „pompy sodowej” w enterocytach. Wpływ hormonów gruczołu tarczowego na przemianą glukozy w wątrobie jest złożony. W rachubę wchodzi zwiększenie stężenia w komórkach wątrobowych cAMP, wywołane zarówno bezpośrednim (hamowanie fosfodiesterazy), jak i pośrednim działaniem tych hormonów; to ostatnie sprowadza się do zwiększenia liczby błonowych receptorów adrenergicznych i wzmożenia na tej drodze wpływu katecholamin. Ponadto hormony tarczycy mogą wpływać na przemianę .glukozy przez indukowanie syntezy enzymów kontrolujących tę przemianę. Równocześnie zwiększają one wrażliwość tkanek na insulinę, zwłaszcza tkanki tłuszczowej. U osób z hipertyreozą insulina powoduje większy przyrost współczynnika przyswajania glukozy (K) aniżeli u osób zdrowych. Przemiana tłuszczów. Hormony gruczołu tarczowego nasilają lipolizę w tkance tłuszczowej i powodują zwiększenie stężenia kwasów tłuszczowych we krwi. Uważa się, że to ich działanie jest efektem błonowym, zależnym od wzrostu stężenia cAMP w adypocytach, i nie wiąże się go z nasileniem syntezy lipazy triglicerydowej. Hormony te wyraźnie wzmagają działanie lipolityczne katecholamin, które w nadczynności gruczołu tarczowego jest większe, a w niedoczynności mniejsze aniżeli u ludzi zdrowych. Zwiększona podaż i utlenianie kwasów tłuszczowych mogą ze swej strony powodować gorsze utlenianie glukozy w mięśniach.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zupy odchudzające – dlaczego warto je wprowadzić do diety?
- Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotne
- Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
- Kapusta kiszona w diecie odchudzającej – zdrowe właściwości i korzyści
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Przenośny koncentrator tlenu – gdzie się zaopatrzyć?
Tlenoterapia to znakomita metoda leczenia chorób takich jak niewydolność oddechowa i innych chorób, które mogą mieć związek chociażby z nałogowym paleniem papierosów. …Insulina we krwi
W wyższych organizmach insulina pełni przede wszystkim funkcję hormonu dokrewnego (endokrynnego), tzn. jest wydzielana przez syntetyzujące ją komórki B wysp trzustkowych do …Leczenie uzdrowiskowe
W Polsce, podobnie jak w niektórych innych krajach, utworzono dla chorych na cukrzycę (oddzielnie dla dorosłych i dla dzieci) oddziały specjalistyczne w …Dieta 5 posiłków dziennie – korzyści, zasady i przykłady menu
Dieta, w której kluczem do sukcesu jest regularność, zyskuje coraz większą popularność wśród osób pragnących zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Dieta …Nieprawidłowości u noworodków
Dzieci urodzone przez matki chore na cukrzycę są obciążone zwiększonym zagrożeniem śmiercią lub powikłaniami w okresie okołoporodowym. Sam poród może nastąpić wcześniej; …Zakażenia dróg moczowych i nerek
Zakażenia układu moczowego należą obok zakażeń skóry do najczęstszych w cukrzycy. Ich częstość zwiększa się w miarę trwania choroby, do czego przyczynia …Jak schudnąć po cesarskim cięciu? Dieta, ćwiczenia i mity
Jak schudnąć po ciąży cc? Dieta i ćwiczenia po cesarskim cięciu Ciąża to czas niezwykłych zmian w życiu każdej kobiety, ale powrót …Zdrowe odchudzanie: Kluczowe zasady i błędy do uniknięcia
Odchudzanie to nie tylko modny trend, ale kluczowy proces zdrowotny, który może znacząco wpłynąć na jakość życia. W obliczu rosnącej liczby osób …Zmiany włośniczek w cukrzycy
Zmiany włośniczek są swoistym morfologicznym objawem cukrzycy. Wprawdzie podobne obrazy można spotkać w niektórych innych chorobach (np. w stanach zwiększonej lepkości krwi …Dieta na trądzik: jak żywienie wpływa na zdrowie cery?
Jak dieta wpływa na trądzik? Wielu z nas boryka się z problemem trądziku, który potrafi nie tylko obniżyć naszą pewność siebie, ale …Zdrowe źródła białka: rodzaje, wartość odżywcza i znaczenie
Białko to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety, odgrywający fundamentalną rolę w budowie i naprawie tkanek oraz w produkcji enzymów i hormonów. …
Najnowsze komentarze