Opisano występowanie w surowicy następujących białkowych inhibitorów: 1. W 1953 r. Bornstein i Park wykazali w surowicy zwierząt z cukrzycą alloksanową, a później także u ludzi chorych na cukrzycę, obecność lipoproteiny hamującej wpływ insuliny na zużytkowanie glukozy przez przeponę szczura. Aktywność tej lipoproteiny była zależna od hormonu wzrostu oraz hormonów kory nadnerczy i wiązano ją z hamowaniem fosforylacji glukozy (heksokinazy). 2. W przebiegu kwasicy ketonowej Field i Stetten opisali pojawienie się w surowicy substancji białkowej, należącej do frakcji globulin, ale niezależnej od hormonu wzrostu, która również hamowała działanie insuliny in vitro. Później doniesiono o występowaniu w surowicy chorych na cukrzycę inhibitora białkowego, występującego we frakcji globulin a2, którego aktywność zwiększała się bardzo znacznie w kwasicy cukrzycowej. Pojawieniem się w surowicy (lub zwiększeniem aktywności) białkowych inhibitorów w surowicy tłumaczono insulinooporność, która występuje w tej fazie choroby. 3. W 1958 r. Vallance-Owen i wsp. donieśli, że pewna frakcja albumin hamuje aktywność insuliny in vitro i nazwali ją synalbuminą. W toku dalszych badań autorzy ci wyrazili pogląd, że synalbumina jest łańcuchem B cząsteczki insuliny i że jej działanie hamujące czynność tego hormonu jest wynikiem konkurencyjnego udziału w procesach wymagających udziału insuliny. Synalbuminę stwierdzono we krwi zarówno w cukrzycy jawnej, jak i w stanach utajonej nietolerancji węglowodanów i na tych obserwacjach oparto hipotezę sugerującą, że jej obecność we krwi jest wyrazem zaburzenia biosyntezy insuliny przekazywanego jako autosomalna cecha dominująca. Inni autorzy jednak nie potwierdzili tych spostrzeżeń i patofizjologiczne znaczenie synalbuminy budzi dzisiaj wiele wątpliwości.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Pierwotne uszkodzenie komórek Schwanna
Głównym czynnikiem uszkadzającym komórki Schwanna w cukrzycy jest nadmierne nagromadzenie się w nich sorbitolu, stanowiącego pośredni produkt szlaku poliowego. Komórki te zawierają …Koper włoski – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
Koper włoski, znany pod naukową nazwą Foeniculum vulgare, to nie tylko smaczna przyprawa, ale również roślina o niezwykle cennych właściwościach zdrowotnych. Od …Obraz kliniczny i rozpoznanie
Obraz kliniczny cukrzycowej śpiączki ketonowej jest dość różnorodny, a intensywność i rodzaj występujących dolegliwości i objawów nie zawsze kształtuje się równolegle do …Próby czynnościowe
Spośród prób czynnościowych, używanych w diagnostyce zaburzeń przemiany węglowodanów, najszersze zastosowanie znajdują próby obciążenia glukozą, w których po podaniu testowej dawki tego …Przemiana węglowodanów, tłuszczów i białek w hormonie wzrostu
Przemiana węglowodanów.Hormon wzrostu powoduje degranulację komórek B wysp trzustkowych, zaś w razie dłuższego stosowania — zwyrodnienie tych komórek. Równocześnie na początku zwiększa …Oliwki – właściwości, skład i zdrowotne korzyści dla organizmu
Oliwki, znane jako owoce drzewa oliwnego, to nie tylko pyszny dodatek do potraw, ale także prawdziwe bogactwo zdrowotnych właściwości. Te małe, zielone …Leczenie uzdrowiskowe
W Polsce, podobnie jak w niektórych innych krajach, utworzono dla chorych na cukrzycę (oddzielnie dla dorosłych i dla dzieci) oddziały specjalistyczne w …Prosta dieta odchudzająca – zasady, produkty i jadłospis
Prosta dieta odchudzająca to temat, który zyskuje na popularności wśród tych, którzy pragną zredukować swoją wagę w sposób zdrowy i efektywny. Warto …Jak odchudzanie wpływa na miesięczkę? Zrozum przyczyny problemów zdrowotnych
Wpływ odchudzania na zdrowie kobiet wykracza daleko poza estetykę i sylwetkę. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że drastyczne ograniczenie kalorii może …Mizuna – zdrowotne właściwości, które warto znać
Mizuna, znana ze swojego pikantnego, musztardowego smaku, to roślina jednoroczna, która przybyła do nas z Chin i szybko zdobyła uznanie w kuchniach …Fruktozurie
Są to stany cechujące się pojawieniem się fruktozy w moczu. Wchłania się ona wolniej w jelicie cienkim aniżeli glukoza, natomiast ulega szybszym …
Najnowsze komentarze