Spośród katecholamin biologicznie czynnych główny wpływ na metabolizm wywiera adrenalina. Jej fizjologiczna funkcja polega na szybkim uruchamianiu rezerw energetycznych organizmu i dostarczeniu ich do tkanek, głównie mięśni. Ma to szczególne znaczenie w stanach stresu lub wysiłku i prawdopodobnie te metaboliczne wpływy adrenaliny odegrały ważną rolę w rozwoju filogenetycznym (tight oi tlight). Adrenalina hamuje sekrecję insuliny, zwiększa wydzielanie glukagonu, poza tym wpływa bezpośrednio na przemianę węglowodanów i tłuszczów. Przemiana węglowodanów. Adrenalina — i w mniejszym stopniu noradrenalina — przez aktywację cyklazy adenylanowej i zwiększenie w komórce zawartości cAMP inicjują „dużą kaskadę” w wątrobie i mięśniach, a także powodują aktywację fosforylazy i hamowanie syntazy glikogenowej. Rezultatem tego działania w wątrobie jest nasilenie się glikogenolizy i zwiększone oddawanie glukozy przez ten narząd do krwi. W mięśniach dochodzi również do glikogenolizy, której następstwem jest jednak zwiększone oddawanie do krwi mleczanu i alaniny; te, wychwytywane przez wątrobę, zostają w tym narządzie resyntetyzowane do glukozy i w tej postaci oddane ponownie do krwi. Ostatecznym rezultatem wpływu adrenaliny na przemianę węglowodanów w wątrobie i mięśniach jest więc zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Efekt ten jest słabszy niż W przypadku analogicznego działania glukagonu. Katecholaminy zwiększając wydzielanie tego hormonu przez komórki A wysp trzustkowych powodują jednak, że w stanach stresowych zostaje wykorzystany także jego wpływ na przemianę węglowodanów (glikogenoliza) i białek (glukoneogeneza) w wątrobie. Przemiana tłuszczów. Adrenalina wybitnie pobudza lipolizę w tkance tłuszczowej. Wpływ ten wywiera przez aktywację cyklazy adenylanowej i zwiększenie w adypocytach stężenia cAMP, który powoduje przejście nieaktywnej lipazy triglicerydowej w postać czynną. Następstwem lipolizy jest zwiększenie stężenia wolnych kwasów tłuszczowych we krwi oraz ich utleniania. Ten proces hamuje utlenianie glukozy w mięśniach. Przyrost glikemii po podaniu adrenaliny jest zatem skutkiem zarówno zwiększonego oddawania glukozy przez wątrobę do krwi, jak i zmniejszonego zużytkowania tego cukru w mięśniach. Hamowanie sekrecji insuliny przez adrenalinę ma na celu zapobieganie antylipolitycznemu działaniu tej pierwszej.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotne
- Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
- Kapusta kiszona w diecie odchudzającej – zdrowe właściwości i korzyści
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Próby obciążenia insuliną i glukozą
Próba Himswortha w swoim klasycznym wykonaniu obejmuje 2 kolejne testy: w pierwszym badany otrzymuje doustnie 30 g glukozy na 1 m2 powierzchni …Wątroba
Wpływ metaboliczny insuliny w tym narządzie zaznacza się na wszystkich szlakach kontrolowanych przez ten hormon. Jedną z głównych funkcji wątroby jest utrzymanie …Oliwa z oliwek extra virgine – zastosowanie i właściwości zdrowotne. Grecka oliwa z oliwek sprzedaż – sklep internetowy
Oliwa z oliwek to doskonałe źródło wielu substancji odżywczych. Korzyści ze spożywania tego produktu na zimno jest bardzo wiele. Regularne spożywanie oliwy …Regulacja hormonalna
Spośród hormonów, które bezpośrednio wpływają na wydzielanie insuliny w stopniu mającym znaczenie fizjologiczne, należy wymienić z jednej strony glukagon i niektóre peptydowe …Figa – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w diecie
Figa, znana od wieków jako symbol obfitości i płodności, to owoc, który kryje w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale także szereg …Kisiel z siemienia lnianego – zdrowy deser pełen korzyści zdrowotnych
Kisiel z siemienia lnianego to nie tylko smaczny deser, ale również prawdziwa skarbnica zdrowia. Wzbogacony o owoce, takie jak soczyste gruszki czy …Lekkie śniadanie – zdrowe i szybkie pomysły na energię na dzień
Lekkie śniadanie to kluczowy posiłek dnia, który nie tylko dostarcza energii, ale również wpływa na nasze samopoczucie i efektywność. Warto zadbać, aby …Ferrytyna i dieta: Jak poprawić poziom żelaza w organizmie?
Ferrytyna, choć często niedoceniana, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu, działając jako wewnętrzny magazyn żelaza. Jej poziom stanowi ważny wskaźnik, który …Co jeść po treningu? Klucz do efektywnej regeneracji
Co jeść po treningu? Kluczowe składniki odżywcze Każdy, kto kiedykolwiek włożył wysiłek w intensywny trening, wie, jak ważna jest regeneracja. Odpowiednio dobrany …Rokowanie i zapobieganie zaburzeń czynności ośrodkowego układu nerwowego
Śmiertelność w przebiegu cukrzycowej śpiączki ketonowej ocenia się na 5—15%, przeciętnie na około 10%, przypadków. Należy oczekiwać, że w miarę szerszego stosowania …Dieta bez mięsa: jak schudnąć i zdrowo się odżywiać?
Dieta bezmięsna zyskuje na popularności, a to nie tylko z powodu rosnącej troski o dobrostan zwierząt. Badania wskazują, że osoby stosujące dietę …
Najnowsze komentarze