Nefropatia cukrzycowa jest to zespół kliniczny występujący u chorych na cukrzycę, którego morfologicznym podłożem jest swoiste dla tej choroby stwardnienie kłębuszków (glomemlosclerosis diabetica). Epidemiologia. Badania epidemiologiczne dotyczące częstości i uwarunkowań występowania tego powikłania cukrzycy mają mniejszy zasięg aniżeli analogiczne badania odnoszące się do retinopatii cukrzycowej, a jest to następstwem trudności, na jakie natrafia się przy ustalaniu klinicznego rozpoznania nefropatii cukrzycowej. Co prawda badaniem biopsyjnym nerek, zwłaszcza połączonym z oceną pobranego skrawka w mikroskopie elektronowym, stwierdzano zmiany w kłębuszkach nerkowych we wczesnym okresie cukrzycy, a nawet w stanach określanych dawniej nazwą cukrzycy potencjalnej lub stanu przed- cukrzycowego, to jednak stały białkomocz i inne objawy typowe dla nefropatii cukrzycowej pojawiają się w późnym okresie cukrzycy, gdy zmiany morfologiczne w nerkach są już zaawansowane. Stąd też częstość występowania nefropatii cukrzycowej w ogólnej populacji chorych na cukrzycę jest około 3-krotnie mniejsza niż częstość występowania retinopatii i wynosi około 10%. Innym utrudnieniem badań epidemiologicznych dotyczących nefropatii cukrzycowej jest to, że zespół ten w „czystej” postaci występuje rzadko i najczęściej zaburzenie czynności nerek w cukrzycy jest następstwem współwystępowania w tym narządzie różnych procesów chorobowych i zmian, jak omawiane cukrzycowe stwardnienie kłębuszków, miażdżyca tętnic i stwardnienie tętniczek nerkowych, odmiedniczkowe zapalenie nerek, atonia pęcherza i moczowodów z zaleganiem moczu, niewydolność krążenia. Ta mnogość chorób nerek w cukrzycy tłumaczy duże różnice w częstości występowania białkomoczu w odpowiednio dobranych, porównywalnych grupach chorych w różnych rejonach świata. Z tych samych względów oznaczenie częstości każdego białkomoczu u osób z cukrzycą (20—30°/o niezależnie od czasu trwania choroby) nie odzwierciedla częstości nefropatii cukrzycowej i w badaniach ukierunkowanych na ten ostatni cel należy uwzględniać jedynie obecność dużego białkomoczu. Rozwój kłębkowego stwardnienia nerek jest jednak przyczyną tego, że niewydolność nerek i umieralność z jej powodu jest wśród chorych na cukrzycę wielokrotnie większa aniżeli w ogólnej populacji. Przeprowadzone w Warszawie badania prospektywne losów chorych na cukrzycę wykazały, że w latach 1974—1983 liczba zgonów z powodu niewydolności nerek wśród tych osób była średnio 12-krotnie większa niż oczekiwana. To powikłanie determinuje przede wszystkim umieralność chorych na cukrzycę typu 1, spośród których połowa umiera właśnie z powodu niewydolności nerek na tle nefropatii. W przybliżeniu można obliczyć, że w Polsce w ciągu roku wskutek nefropatii umiera około 150—200 chorych na cukrzycę. Przytoczone wyżej względy ograniczają możliwość oceny uwarunkowań występowania i rozwoju nefropatii cukrzycowej. Nie ulega jednak wątpliwości, że głównym czynnikiem przesądzającym o rozwoju tego powikłania jest czas trwania cukrzycy. Uwidoczniły to m.in. koordynowane przez WHO wielonarodowe badania przekrojowe, w których częstość dużego białkomoczu — stanowiącego główny objaw nefropatii cukrzycowej — zwiększała się systematycznie w miarę trwania choroby i wśród pacjentów z cukrzycą trwającą dłużej niż 14 lat osiągnęła wartość 20% badanej populacji. Z kolei doświadczenie kliniczne poucza, że w cukrzycy typu 1 trwającej ponad 15 lat białkomocz (okresowy lub trwały), będący następstwem swoistego stwardnienia kłębuszków nerkowych, jest niemal stałym zjawiskiem. Mniej wyraźna jest zależność rozwoju nefropatii cukrzycowej od stopnia wyrównania cukrzycy (glikemii). Miarodajne ustalenie takiej korelacji jest trudne, ponieważ pojedyncze oznaczenia stężenia glukozy we krwi — a takie bierze się pod uwagę w badaniach epidemiologicznych — są mało dokładnym wykładnikiem wyrównania cukrzycy w dłuższym okresie obserwacji. Współczesna znajomość patogenezy mikroangiopatii cukrzycowej wyznacza jednak hiperglikemii jedno z głównych miejsc w łańcuchu zaburzeń doprowadzających do powstania swoistych dla cukrzycy zmian w naczyniach włosowatych i dlatego można przypuszczać, że większe wartości glikemii będą te procesy nasilać. W związku z tym na uwagę zasługuje zaobserwowanie cofnięcia się zmian naczyniowych (swoistych dla cukrzycy) w nerce przeszczepionej od dawcy chorego na cukrzycę człowiekowi o prawidłowej tolerancji węglowodanów. Poza tym hiperglikemia wpływa niekorzystnie na funkcję nerki drogą bezpośredniego mechanizmu czynnościowego, za czym przemawia zmniejszenie się białkomoczu u chorych z nefropatią cukrzycową po zmniejszeniu stężenia glukozy we krwi. Mimo wyraźnej korelacji pomiędzy występowaniem nadciśnienia i białkomoczu u chorych na cukrzycę typu 1 jest mało prawdopodobne, aby nadciśnienie było jednym z czynników powodujących pojawienie się nefropatii cukrzycowej, natomiast wpływa zapewne na dalszy jej przebieg. W początkowym okresie cukrzycy typu 1 na ogół nadciśnienia nie stwierdza się, pojawia się ono zwykle dopiero w późniejszej fazie choroby, często równocześnie z wystąpieniem białkomoczu, Podobnie jak w retinopatii, płeć nie ma znaczącego wpływu na częstość nefropatii cukrzycowej. Stwierdzaną w niektórych badaniach większą częstość zgonów z powodu choroby nerek wśród mężczyzn chorych na cukrzycę tłumaczy się częstszym kojarzeniem się u nich nefropatii cukrzycowej z innymi schorzeniami narządu moczowego.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Mechanizm bioenergetycznyWiększe znaczenie wydaje się mieć drugi mechanizm bioenergetyczny, związany z przemianą glukozy w komórkach B. System transportu D-glukozy do tych komórek jest …
Czerwona fasola – właściwości zdrowotne i wartości odżywczeCzerwona fasola, często niedoceniana w polskich kuchniach, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i zdrowotnych korzyści. Bogata w białko roślinne i błonnik, stanowi …
Regulacja hormonalnaSpośród hormonów, które bezpośrednio wpływają na wydzielanie insuliny w stopniu mającym znaczenie fizjologiczne, należy wymienić z jednej strony glukagon i niektóre peptydowe …
Metoda kolorymetrycznaMetoda kolorymetryczna znalazła zastosowanie w oznaczaniu glikozylowanej albuminy lub całkowitego białka surowicy (glycosylated serum protein, GSP). Ze względu na pracochłonność oddzielania albuminy …
Dieta kopenhaska: Zasady, efekty i ryzyko zdrowotneDieta kopenhaska, znana także jako dieta trzynastodniowa, przyciąga uwagę wielu osób pragnących szybko zredukować swoją wagę. Charakteryzuje się ona drastycznym ograniczeniem kaloryczności, …
Koper włoski – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchniKoper włoski, znany pod naukową nazwą Foeniculum vulgare, to nie tylko smaczna przyprawa, ale również roślina o niezwykle cennych właściwościach zdrowotnych. Od …
Właściwości zdrowotne liścia miłorzębu japońskiego: co warto wiedzieć?Liść miłorzębu, znany również jako Ginkgo biloba, to jeden z najstarszych gatunków drzew na naszej planecie, który przetrwał na Ziemi przez około …
Pozatrzustkowe choroby gruczołów dokrewnychWystępowanie nieprawidłowej tolerancji glukozy i cukrzycy w chorobach gruczołów dokrewnych może być: 1. Wyłącznym skutkiem diabetogennego wpływu wydzielanych przez te gruczoły hormonów, …
Farmakokinetyka insulinyWydzielona przez komórki B insulina dostaje się do krwi układu żyły wrotnej, w której jej zawartość na czczo jest przeciętnie dwa razy …
Dieta 2500 kcal dla kobiet – zasady, efekty i jadłospis na tydzieńDieta 2500 kcal to temat, który zyskuje na popularności, szczególnie wśród osób aktywnych fizycznie oraz tych, które pragną zwiększyć swoją masę ciała …
Czy orzechy włoskie tuczą? Wpływ na wagę i zdrowieCzy orzechy włoskie tuczą? To pytanie nurtuje wielu miłośników zdrowego odżywiania, zwłaszcza że orzechy te dostarczają aż 660 kcal na 100 g. …
Najnowsze komentarze