Dynamika zmian stężenia insuliny (IRI) we krwi ludzi zdrowych zmienia się w ciąży, w otyłości i w okresie głodzenia. W ciąży wskutek przestrojenia hormonalnego, metabolicznego i aktywności łożyska typu insulinazy stopniowo rozwija się umiarkowana insulinooporność, osiągająca największe nasilenie przed porodem. Równocześnie zwiększa się wrażliwość komórek B na stymulujące działanie glukozy, co znajduje wyraz w przesunięciu w lewo sinusoidalnej krzywej wyrażającej zależność „dawka-odpowiedź”. Następstwem tego jest zwiększenie wydzielania insuliny i chociaż jej stężenia we krwi na czczo mieszczą się w granicach prawidłowych, to po obciążeniu glukozą w miarę trwania ciąży stają się coraz większe niż u kobiet nieciężarnych. Hiperinsulinemia jest częstym zjawiskiem w otyłości. Jest rezultatem hiperalimentacji (początkowo) oraz rozwoju insulinooporności (w późniejszym okresie). U ludzi otyłych podstawowe (na czczo) stężenie insuliny we krwi na ogół jest podobne jak u ludzi o prawidłowej masie ciała, natomiast przyrosty insulinemii po obciążeniu odpowiednimi bodźcami (glukoza, glukagon, tolbutamid) są znacznie większe aniżeli u osób nieotyłych. Także bodźce psychiczne powodują u osób otyłych większe przyrosty aniżeli u nieotyłych. Zwiększenie stężenia insuliny we krwi występuje także w cukrzycy typu 2 skojarzonej z otyłością, jednak wówczas hiperinsulinemia kształtuje się nieco inaczej niż u otyłych osób z prawidłową tolerancją węglowodanów. Chociaż osoby otyłe jako grupę cechuje hiperinsulinemia, to jednak w poszczególnych przypadkach różnice w wielkościach stężenia insuliny we krwi mogą być bardzo duże. Stwierdzono też prawidłowe wartości insuliny we krwi pomimo znacznej otyłości. Redukcja nadwagi powoduje z reguły zmniejszenie insulinemii do granic prawidłowych. Zwrócono uwagę, że normalizacja przebiegu krzywych insulinemi po stymulacji komórek B glukozą następuje często już po niewielkim ubytku masy ciała, a zatem u osób, które w rzeczywistości są w dalszym ciągu otyłe.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Kapusta czerwona – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmuKapusta czerwona, często niedoceniana w codziennym menu, to prawdziwa skarbnica zdrowia, która zasługuje na szczególną uwagę. Bogata w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, …
Dieta Kwaśniewskiego: zasady, efekty i przykładowy jadłospisDieta Kwaśniewskiego, znana również jako dieta optymalna, to kontrowersyjny sposób odżywiania, który w ostatnich latach zyskuje na popularności. Jej fundamentem jest znaczne …
Dieta eliminacyjna – przewodnik po zasadach i efektach zdrowotnychDieta eliminacyjna stała się jednym z najczęściej omawianych tematów w kontekście zdrowego stylu życia i walki z różnymi dolegliwościami. W obliczu rosnącej …
Wpływy metaboliczne insuliny w niektórych tkankachMetaboliczne wpływy insuliny ulegają zróżnicowaniu w zależności od tkanki i jej funkcji fizjologicznej. Szczególnie wyraźne odrębności działania tego hormonu występują w tkance …
Propolis: właściwości zdrowotne i zastosowania w medycynie naturalnejPropolis, znany jako „kit pszczeli”, to fascynujący produkt pszczeli, który od wieków jest ceniony za swoje liczne właściwości zdrowotne. Badania wykazują, że …
Daktyle – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotneDaktyle, znane jako naturalne słodycze, to nie tylko smaczna przekąska, ale także potężne źródło składników odżywczych korzystnych dla zdrowia. Zawierają dużą ilość …
Komórki AKomórki A występują zawsze w wyspach trzustkowych u człowieka i większości zwierząt. Ich liczba jest mniejsza w wyspach mieszczących się w głowie …
Zespół insulinooporności i acanthosis nigricansWyróżnia się 2 typy tego zespołu, obejmującego łagodne rogowacenie ciemne skóry oraz hiperinsulinemię i wybitną insulinooporność zależną od zmniejszonego wiązania insuliny przez …
Sok z ziemniaka na zmarszczki – naturalne odmłodzenie skórySok z ziemniaka, często niedoceniany w codziennej pielęgnacji, okazuje się być prawdziwym skarbem dla zdrowia i urody. Jego naturalne właściwości przeciwzmarszczkowe oraz …
Beta-karoten: właściwości, źródła i dawkowanie dla zdrowiaBeta-karoten to niezwykły związek chemiczny, który odgrywa kluczową rolę w zachowaniu naszego zdrowia. Jako prowitamina A, znajduje się w wielu kolorowych owocach …
Zdrowe gotowanie: jak przygotować wartościowe i smaczne posiłkiZdrowe gotowanie to nie tylko trend, ale przede wszystkim styl życia, który przynosi korzyści zarówno naszemu ciału, jak i umysłowi. Zastosowanie świeżych, …
Najnowsze komentarze