W omawianym zespole ujawniają się wszystkie następstwa ostrego niedoboru insuliny, który jest pogłębiony (i modyfikowany) przez zwiększenie wydzielania hormonów działających wobec niej antagonistycznie, przede wszystkim glukagonu, w mniejszym stopniu katecholamin i kortyzolu, u części chorych także hormonu wzrostu. Wystąpienie znacznej hiperglikemii jest wywołane z jednej strony zahamowaniem transportu glukozy do wnętrza komórek w tkance mięśniowej, tłuszczowej i łącznej oraz ograniczeniem wewnątrzkomórkowego zużytkowania glukozy w tych tkankach, z drugiej — wybitnym nasileniem glukoneogenezy w wątrobie i zwiększeniem oddawania tego cukru do krwi. Wzrost glikemii pociąga za sobą zwiększenie wydalania cukru z moczem, z czym wiąże się wzmożenie diurezy osmotycznej. Ta z kolei powoduje dużą utratę wody i elektrolitów, przede wszystkim sodu, chloru i potasu, nieco mniejszą fosforanów, wapnia i magnezu. Jedynie w stanach charakteryzujących się podwyższeniem progu nerkowego dla glukozy (ludzie starzy, chorzy z nefropatią cukrzycową) obserwuje się stosunkowo umiarkowany cukromocz mimo znacznego zwiększenia stężenia glukozy we krwi. Równocześnie występują zaburzenia przemiany białek. Dochodzi do zmniejszenia transportu aminokwasów do wnętrza komórek oraz do hamowania syntezy białek, zaś z powodu znacznego nasilenia resyntezy glukozy następuje zwiększenie ich rozpadu i przetwarzania w wątrobie aminokwasów cukrotwór- czych na glukozę. Temu towarzyszy zmniejszenie stężenia (alaniny) w osoczu, natomiast uwolnione w toku katabolizmu białek rozgałęzione aminokwasy keto- i cukrotwórcze (leucyna, izoleucyna, walina) gromadzą się w dużych stężeniach w osoczu i stopniowo ulegają przemianie do acetooctanu [24]. Przejawem zaburzeń przemiany białek w kwasicy ketonowej jest zwiększone wydalanie azotu pozabiałkowego z moczem (głównie anionu amonowego), ujemny bilans azotowy i chudnięcie. W zakresie przemiany tłuszczów następuje zahamowanie syntezy kwasów tłuszczowych wskutek niedoboru wodoru uzyskiwanego głównie w toku przemiany glukozy w cyklu pentozowym, jak również z powodu zmniejszenia aktywności karboksylazy acetylo-CoA i syntazy kwasów tłuszczowych. Ulega także ograniczeniu synteza triglicerydów wskutek zmniejszonej podaży glicerolo-3-fosforanu wytwarzanego przez utlenienie fosfodihydroksyacetonu — metabolitu glikolizy. W następstwie zahamowania syntezy i resyntezy triglicerydów oraz wskutek zwiększenia lipolizy duże ilości kwasów tłuszczowych trafiają z adypocytów do wątroby, w której znaczna ich część zostaje przekształcona do acetooctanu, oddawanego następnie przez wątrobę do krwi. W tym procesie szczególną rolę odgrywa aktywacja acylotransferazy karnitynopalmitylowej: enzym ten zwiększa transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórek wątrobowych, w których następuje przyspieszony ich katabolizm do acetylo-CoA, a ten poprzez etap HMG-CoA ulega przemianie do acetooctanu. Ponieważ wytwarzanie acetooctanu przez wątrobę osiąga znaczne rozmiary, a jego zużytkowanie w tkankach, głównie w mięśniach, jest zmniejszone, zarówno wskutek niedoboru ATP, jak i słabszej aktywności syntazy cytrynianowej i zwolnienia obrotów w cyklu kwasów trójkarboksylowych, dochodzi do gromadzenia się we krwi dużych ilości zarówno tego składnika, jak i powstałego w wyniku jego redukcji (3-hydroksymaślanu. We krwi oba te metabolity występują obok siebie, a stosunek acetooctan: (5-hydroksymaślan jest determinowany przez stosunek NAD : NADH (na ogół wynosi 1 :2). Aniony obu tych związków, będąc silnymi kwasami organicznymi, w dużych stężeniach powodują wystąpienie kwasicy ketonowej. Zwiększeniu stężenia związków ketonowych we krwi towarzyszy ich wydalanie z moczem, w którym znaczna część acetooctanu ulega samoistnej dekarboksylacji do acetonu. Część acetonu wydalana jest także z powietrzem wydechowym. Ponieważ próg nerkowy dla związków ketonowych jest stosunkowo niski, przyrost ketonemii występujący w śpiączce ketonowej powoduje bardzo dużą ich utratę, co oznacza także utratę substratu energetycznego i kationów, przede wszystkim jonu sodowego. Straty elektrolitów tą drogą są szczególnie duże w początkowym okresie, zanim włączy się kompensacyjny mechanizm amoniogenezy nerkowej, która wymaga indukcji enzymatycznej i osiąga pełne nasilenie dopiero po upływie 48—72 h. Zwiększone wydalanie związków ketonowych z moczem hamuje ponadto cewkowe usuwanie kwasu moczowego, przyczyniając się w ten sposób — obok wzmożonego rozpadu białka — do wzrostu zawartości tego składnika we krwi. Mimo nasilenia ketogenezy stężenie związków ketonowych w moczu może być niewielkie, lub też wręcz można nie stwierdzać ketonurii w niewydolności nerek, wówczas jednak na obraz śpiączki ketonowej nakładają się zaburzenia metaboliczne i elektrolitowe, będące wynikiem upośledzonej czynności nerek. Zwiększenie stężenia związków ketonowych we krwi powoduje (w nie wyjaśniony dotąd sposób) charakterystyczny zespół objawów brzusznych, spośród których wymioty, rzadziej biegunka, pogłębiają utratę wody i elektrolitów (głównie jonu potasowego). Wzmożone wytwarzanie związków ketonowych (kwaśnych anionów) łączy się z pobieraniem jonów sodowych, uzyskiwanych głównie z wodorowęglanu sodowego, zaś uwalniany wówczas CO2 zostaje wydalony w toku nasilonej wentylacji (kwasiczy oddech Kussmaula). W ten sposób zostaje w osoczu utrzymany prawidłowy stosunek HHC03 : NaHCÓ3 = 1 : 20, równocześnie zmniejsza się zasób zasad osocza. Jeżeli wszystkie wyżej wymienione mechanizmy zostają wyczerpane (lub zawodzą z innych względów), dochodzi do zmniejszenia pH środowiska zewnątrz- i wewnątrzkomórkowego i do rozwoju kwasicy metabolicznej nie wyrównanej. Zmniejszenie pH płynu zewnątrzkomórkowego powoduje zmniejszenie powinowactwa receptorów insulinowych i wystąpienie przemijającej insulinooporności. Poza tym do wzrostu oporności na insulinę w śpiączce ketonowej przyczyniają się: wzmożone utlenianie kwasów tłuszczowych, zwiększone wydzielanie hormonów antagonistycznych wobec insuliny, a być może także pojawienie się we krwi jej swoistego inhibitora. Z chwilą zwiększenia pH krwi i poprawy stanu metabolicznego insulinooporność szybko ustępuje. Znaczna utrata wody (diureza osmotyczna) i kationów, głównie sodowego (ketonuria), powoduje hipowolemię i może doprowadzić do zapaści, czemu sprzyja zmniejszenie wskutek kwasicy kurczliwości arterioli i włośniczek.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zupy odchudzające – dlaczego warto je wprowadzić do diety?
- Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotne
- Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
- Kapusta kiszona w diecie odchudzającej – zdrowe właściwości i korzyści
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Leczenie cukrzycy pochodnymi sulfonylomocznika
Pochodne sulfonylomocznika są obecnie najczęściej stosowanymi lekami w terapii chorych na cukrzycę. Oblicza się, że przyjmuje je około 70% wszystkich osób dotkniętych …Pomidory malinowe – właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Pomidory malinowe, znane ze swojego delikatnego smaku i soczystej konsystencji, to nie tylko smakowity dodatek do wielu potraw, ale także prawdziwa bomba …Czerwona cebula: zdrowotne właściwości i wpływ na organizm
Czerwona cebula, choć często niedoceniana, może być prawdziwym skarbem na naszym talerzu. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również posiada szereg właściwości …Katecholaminy
Spośród katecholamin biologicznie czynnych główny wpływ na metabolizm wywiera adrenalina. Jej fizjologiczna funkcja polega na szybkim uruchamianiu rezerw energetycznych organizmu i dostarczeniu …Powikłania związane z cukrzycą u dzieci
Dzieci wśród chorych na cukrzycę stanowią populację o potencjalnie najdłuższym okresie przeżycia, ale zarazem grupę, w której szkody spowodowane tą chorobą występują …Dieta 3 dniowa – co warto wiedzieć o detoksie i efektach?
Dieta 3 dniowa to zjawisko, które nieprzerwanie przyciąga uwagę entuzjastów szybkiej utraty wagi. Skupiając się na spożywaniu zaledwie 1000 kcal dziennie, staje …Brokuły – zdrowe właściwości i składniki odżywcze w diecie
Brokuły, te intensywnie zielone warzywa, nie tylko zachwycają swoim smakiem, ale także kryją w sobie bogactwo zdrowotnych właściwości. W 100 gramach tego …Budowa glukagonu trzustkowego
Glukagon wytwarzany w komórkach A wysp trzustkowych jest pojedynczym łańcuchem peptydowym, liczącym 29 aminokwasów. W przeciwieństwie do insuliny, w jego cząsteczce nie …Obraz kliniczny cukrzycy
Zróżnicowanie obrazu klinicznego cukrzycy sprawiało, że już od dość dawna podejmowano próby klasyfikacji tej choroby. W ciągu ostatniego stulecia przyjmowano różne kryteria …Zmiany anatomopatologiczne innych narządów
Poza opisanymi wyżej, w cukrzycy występują charakterystyczne zmiany morfologiczne w wątrobie, skórze, kościach i stawach, zębach i przyzębiu oraz w soczewce. Zmiany …Grejpfrut – zdrowotne właściwości, korzyści i przepisy na potrawy
Grejpfrut to nie tylko smaczny owoc o orzeźwiającym smaku, ale także skarbnica składników odżywczych, które mogą znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Bogaty …
Najnowsze komentarze