W 1956 r. Jakub Węgierko opisał występowanie u chorych na cukrzycę śpiączki, która nie odpowiadała żadnemu ze znanych w owym czasie stanów zaburzenia świadomości typowych dla tej choroby, i nazwał ją „trzecią śpiączką” dla odróżnienia od ketonowej i hipoglikemicznej. Występowała ona u osób starszych, chorujących na cukrzycę o łagodnym przebiegu. W okresie poprzedzającym wystąpienie tej śpiączki zaznaczał się brak apetytu, pojawiały wymioty, stan depresji, niepokój, bezsenność. Później dołączała się senność i wreszcie chorzy popadali w stan głębokiej śpiączki, przypominającej sen fizjologiczny. Napięcie mięśni było osłabione, zniesione były odruchy fizjologiczne. Zarówno w przypadkach opisanych przez Węgierkę, jak i później przez Larcana śpiączka tego typu zakończyła się zejściem śmiertelnym. Stężenie glukozy we krwi było miernie zwiększone (11,1—22,2 mmol/l=200—400 mg%), nie stwierdzono kwasicy metabolicznej ani zmian w składzie elektrolitów surowicy. Badanie anatomopatologiczne nie dało wyjaśnienia wystąpienia śpiączki, wykazując jedynie objawy łagodnej miażdżycy tętnic mózgowych i znaczny zanik tłuszczowy trzustki. Zdaniem Węgierki przyczyną wystąpienia „trzeciej śpiączki” są swoiste dla cukrzycy zaburzenia metabolizmu ośrodków podwzgórza. Dla należytej oceny tego zespołu objawów, jak również dla ustalenia, jak dalece ten zespół jest patogenetycznie powiązany z cukrzycą, niezbędne jest nagromadzenie większej liczby obserwacji.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Olej roślinny – zdrowie, zastosowanie w kuchni i kosmetykachOleje roślinne odgrywają kluczową rolę nie tylko w naszej kuchni, ale także w zakresie zdrowia i pielęgnacji. Pozyskiwane z nasion, owoców i …
Kiełki brokuła – zdrowe właściwości i jak je hodować w domuKiełki brokuła, te małe, zielone pędy, mogą być jednym z najcenniejszych skarbów w naszej diecie. Choć są miniaturową wersją dojrzałych brokułów, kryją …
Dieta dla pracujących fizycznie – jak zwiększyć wydajność?Dieta odgrywa kluczową rolę w życiu osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, a jej wpływ na wydajność i samopoczucie jest nie do przecenienia. …
Główne składniki pokarmoweIlość białka w diecie jest proporcjonalna do jej wartości energetycznej. Na ogół wystarcza zalecenie spożycia 1,0 g białka na kg masy należnej, …
Oznaczanie związków ketonowych w moczu i we krwiW moczu mogą pojawiać się wszystkie 3 rodzaje związków ketonowych, z reguły w następującej kolejności: aceton-kwas acetooctowy, kwas B-hydroksymasłowy, jednak w praktyce …
Budowa, biosynteza i wydzielanie polipeptydu trzustkowegoLudzki polipeptyd trzustkowy (hPP) jest pojedynczym łańcuchem, składającym się z 36 aminokwasów, o masie cząsteczkowej około 4200. U ssaków różnice w budowie …
Mango – odkryj zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmuMango, nazywane „królem owoców”, to nie tylko smakowity przysmak, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Bogate w witaminy A, C, E i K, …
Insulina in vivo – wyjaśnienieCoraz powszechniejsze w ostatnich latach oznaczanie peptydu C we krwi obwodowej okazało się bardzo pomocne w wyjaśnianiu wydzielania i dalszych losów insuliny …
Granat – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmuGranat, często nazywany owocem zdrowia i miłości, skrywa w sobie niezwykłe właściwości, które mogą przynieść korzyści dla naszego organizmu. Ten soczysty owoc, …
Cykoria czerwona – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecieCykoria czerwona, choć często niedoceniana, to prawdziwa skarbnica zdrowia i smaku. To niskokaloryczne warzywo, które dostarcza wielu cennych składników odżywczych, zyskało uznanie …
Chude mięso – rodzaje, korzyści zdrowotne i przepisy na potrawyChude mięso to niezwykle wartościowy element diety, który dostarcza nie tylko pełnowartościowego białka, ale również cennych składników odżywczych. Zawierając mniej niż 10 …
Najnowsze komentarze