Zaburzenia świadomości, jakie występują w śpiączce ketonowej, a także w okresie ustępowania typowych dla tego stanu nieprawidłowości metabolicznych, rozpatruje się pod kątem wpływu: 1) kwasicy oraz 2) zmian molalności płynu zewnątrzkomórkowego. Wpływ kwasicy na czynność ośrodkowego układu nerwowego jest ciągle niejasny i ze znanych mechanizmów w rachubę wchodzi zmiana pH płynu mózgowo-rdzeniowego oraz ograniczenie podaży tlenu (hipoksja mózgu). Zmniejszenie pH krwi powoduje — wobec szybszego przenikania CO2 niż wodorowęglanu przez barierę krew-mózg — paradoksalny wzrost pH płynu mózgowo-rdzeniowego, nawet jeżeli stężenie wodorowęglanu w tym ostatnim się zmniejszy. Odwrotnie, w okresie skutecznego leczenia zbyt gwałtowny wzrost we krwi pociąga za sobą zmniejszenie pH płynu mózgowo-rdzeniowego. Ograniczenie w dopływie tlenu do ośrodkowego układu nerwowego jest wynikiem zmniejszenia wytwarzania w krwinkach czerwonych 2,3-difosfoglicerynianu (2,3-DPG). W kwasicy krzywa dysocjacji oksyhemoglobiny ulega przesunięciu w prawo, co ułatwia pobieranie tlenu przez tkanki. Wobec jednak zahamowania glikolizy w krwinkach czerwonych wskutek zmniejszenia podaży 2,3-DPG wiązanie tlenu przez hemoglobinę staje się silniejsze, w związku z czym krzywa dysocjacji oksyhemoglobiny wraca na powrót na pierwotne miejsce, lub nawet ulega przesunięciu bardziej w lewo (p. ryc. 26). Występuje to szczególnie wyraźnie w razie intensywnej alkalizacji i zbyt szybkiego wzrostu pH krwi, gdyż przywrócenie prawidłowej przemiany glukozy i zwiększenie wytwarzania 2,3-DPG następują wolniej. Przytoczone wyżej mechanizmy tłumaczą zatem bardziej zaburzenia czynności ośrodkowego układu nerwowego w okresie leczenia śpiączki niż na jej początku. Można co najwyżej przypuszczać, że sama kwasica lub związki ketonowe, które przenikają przez barierę krew-mózg i mogą być zużytkowane przez ośrodkowy układ nerwowy, w bardzo dużych stężeniach działają toksycznie i powodują wystąpienie zaburzeń świadomości. Do zaburzeń świadomości w śpiączce ketonowej przyczyniają się zapewne także zmiany molalności krwi spowodowane znaczną hiperglikemią. Te zaburzenia korelują bowiem, także w tej postaci śpiączki, bardziej ze wzrostem molalności niż ze zmniejszeniem pH krwi. W przeciwieństwie do innych tkanek mózg jest bardziej odporny na molalny wpływ hiperglikemii wskutek obecności i tworzenia się w jego komórkach tzw. samorodnych, dotąd nie zidentyfikowanych cząsteczek osmotycznie czynnych („idiogenic particles”), które utrzymują prawidłową dystrybucję wody między przestrzenią zewnątrz- i wewnątrzkomórkową w tym narządzie. Ten mechanizm zawodzi jednak w razie bardzo dużego stężenia glukozy w przestrzeni zewnątrzkomórkowej. „Samorodne” cząsteczki osmotycznie czynne nabierają szczególnie patogennego znaczenia w okresie leczenia śpiączki cukrzycowej: w razie zbyt gwałtownego zmniejszenia glikemii powodują napływ wody do komórek mózgu i jego obrzęk. Do wystąpienia tego powikłania przyczynia się prawdopodobnie także sama insulina, bowiem w badaniach doświadczalnych wykazano, że usuwanie glukozy z krwi drogą dializy nie wywołuje obrzęku mózgu.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Przyczyny przerostu warg sromowych mniejszychO przeroście warg sromowych mniejszych mówi się, gdy wewnętrzne wargi są większe od zewnętrznych. Jest to uciążliwe pod względem estetycznym, ale może …
Dieta dla grupy krwi A: zasady, produkty i korzyści zdrowotneDieta dla grupy krwi A to podejście do żywienia, które zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. …
Holistyczne podejście do zdrowia – na czym to polega?Holistyczne podejście do zdrowia znane jest już od starożytności i było wówczas pielęgnowane przez filozofów oraz pierwszych medyków. Podstawowym założeniem takiego podejścia …
Program terapeutycznyZ tego, co powiedziano wyżej, wynika, że włączanie stałego, kontrolowanego wysiłku do programu leczenia chorych na cukrzycę wymaga przestrzegania wskazań, a w …
Szczypiorek: zdrowotne właściwości, wartości odżywcze i przeciwwskazaniaSzczypiorek, często niedoceniany w kuchni, kryje w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne i odżywcze, które mogą znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie. To nie …
Kupuję, więc jestem – uzależnienie XXI wieku. Zakupoholizm statystyki – uzależnienie od kupowania.Jednym z najpoważniejszych uzależnień XX wieku jest zakupoholizm. Nie jest to jednak zjawisko całkiem nowe, gdyż pierwsze wzmianki na temat kompulsywnego kupowania …
Por – zdrówko na talerzu: właściwości, wartości odżywcze i zastosowaniePor, często niedoceniane warzywo, kryje w sobie bogactwo witamin i minerałów, które mogą znacząco wspierać nasze zdrowie. Zawiera nie tylko witaminę C, …
Rokowanie i zapobieganie śpiączki mleczanowejSpośród omawianych w tym rozdziale śpiączek występujących u chorych na cukrzycę rokowanie w śpiączce mleczanowej jest najgorsze. Śmiertelność wśród chorych, u których …
Insulina in vivo – wyjaśnienieCoraz powszechniejsze w ostatnich latach oznaczanie peptydu C we krwi obwodowej okazało się bardzo pomocne w wyjaśnianiu wydzielania i dalszych losów insuliny …
Ostropest plamisty w diecie odchudzającej: jak działa i dawkować?Ostropest plamisty, znany ze swoich właściwości detoksykacyjnych i zdrowotnych, zdobywa coraz większą popularność wśród osób dążących do zredukowania masy ciała. Ta niezwykła …
Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotneFasolka szparagowa, znana z delikatnego smaku i chrupiącej tekstury, to nie tylko pyszny dodatek do dań, ale również skarbnica zdrowia. To niskokaloryczne …
Najnowsze komentarze