Pod pojęciem tego cyklu rozumie się zależność pomiędzy utlenianiem kwasów tłuszczowych a zużytkowaniem glukozy w tkankach, przede wszystkim w mięśniach. W mięśniach szkieletowych białych (szybkich), pracujących w warunkach niedotlenienia, głównym źródłem ATP jest glikoliza, natomiast mięśnie szkieletowe czerwone (powolne) wykorzystują jako „paliwo” zarówno glukozę, jak i kwasy tłuszczowe. Mięsień serca pokrywa w warunkach podstawowych 1/4—1/3 zapotrzebowania energetycznego glukozą, resztę kwasami tłuszczowymi. W tkankach wykorzystujących oba źródła energii zwiększone utlenianie kwasów tłuszczowych następuje w stanach niedoboru glukozy. I na odwrót* po dostarczeniu węglowodanów lipoliza i utlenianie kwasów tłuszczowych ulegają ograniczeniu, co jest rezultatem zarówno bezpośredniego wpływu insuliny, jak i zwiększonej podaży glicerolo-3-fosforanu. Jeżeli jednak z jakiejś przyczyny nasilone utlenianie kwasów tłuszczowych utrzymuje się nadal mimo dostatecznego dopływu glukozy, wówczas następuje zahamowanie glikolizy i dalszych przemian pirogronianu, przy czym insulina nie koryguje tego zaburzenia. W szczególności stwierdzono, że pod wpływem utleniania kwasów tłuszczowych ulega zahamowaniu aktywność heksokinazy, fosfoiruktokinazy i utlenianie pirogronianu. Istotną rolę odgrywa tu nadmiar acetylo-CoA. Zwiększenie stężenia tego metabolitu z jednej strony aktywuje karboksylazę pirogronianową (stymulacja glukoneogenezy), z drugiej powoduje wzmożone wytwarzanie cytrynianu, który jest silnym inhibitorem fosfofruktokinazy, a więc enzymu kontrolującego w głównej mierze proces glikolizy, a ponadto hamuje dehydrogenazę pirogronianową (przez aktywację kinazy tego enzymu). Hamowanie aktywności heksokinazy jest wtórne i wynika z gromadzenia się w nadmiarze glukozo-6-fosforanu. Przedstawiono hipotezę, że stężenie WKT we krwi jest czynnikiem kontrolującym użytkowanie glukozy i że przyczyną cukrzycy może być pierwotne zaburzenie metabolizmu tkanki tłuszczowej, prowadzące do nadmiernej lipolizy i zwiększonego utleniania kwasów tłuszczowych oraz — drogą opisanego wyżej mechanizmu — do hamowania glikolizy i utleniania pirogronianu, do nasilenia glukoneogenezy i do insulinooporności, Ta teoria była później krytykowana, jednak z nowszych badań wynika, że zwiększone utlenianie kwasów tłuszczowych istotnie hamuje zużytkowanie glukozy w mięśniach szkieletowych czerwonych, zarówno w spoczynku, jak i podczas pracy, i że zjawisko to może mieć znaczenie w pogorszeniu tolerancji glukozy.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zbilansowana dieta – jak ją stosować i dlaczego jest ważna?
- Biała porzeczka – zdrowotne właściwości i kulinarne zastosowania
- Podstawy zdrowej diety: korzyści, modele i jak je wdrożyć
- Dieta bez mięsa i nabiału: korzyści, ryzyko i jadłospis
- Przepis na odchudzanie: Zdrowe nawyki i niskokaloryczne posiłki
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Połączenia międzykomórkowe
Pomiędzy komórkami wysp istnieją połączenia, które występują także w innych tkankach i narządach. Jest ich kilka rodzajów. Połączenia typu przylegania, zwane desmosomami, …Dieta Allevo – jak działa, fazy i efekty proszkowego odchudzania
Dieta proszkowa zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących schudnąć i poprawić swoje nawyki żywieniowe. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda życie …Dieta Dukana 7-dniowa – zasady, fazy i przykładowy jadłospis
Dieta Dukana, znana z wysokiej zawartości białka i czterech wyraźnych faz, zyskuje na popularności wśród osób pragnących szybko zredukować wagę. Jej restrykcyjny …Zabiegi stomatologiczne u chorych na cukrzycę
Problemy, wobec których staje lekarz dentysta wykonując zabieg stomatologiczny u chorego na cukrzycę, są podobne — chociaż na mniejszą skalę — do …Zmiany skórne w cukrzycach wtórnych
Do charakterystycznych i mających znaczenie diagnostyczne zmian w skórze dochodzi w hemochromatozie, wyspiaku wydzielającym glukagon (glucagonoma) i w rzadkich postaciach cukrzycy cechującej …Durian – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze tropikalnego owocu
Durian, często nazywany „królem owoców”, nie tylko przyciąga uwagę swoją niezwykłą, intensywną wonią, ale również imponuje bogactwem składników odżywczych i właściwości zdrowotnych. …Rola trenera zdrowia w promowaniu zdrowego stylu życia
Trener zdrowia to nie tylko specjalista, ale także pasjonat, który ma na celu inspirowanie innych do podejmowania zdrowszych wyborów. W obliczu rosnącej …Hormony gruczołu tarczowego
Hormony gruczołu tarczowego działają diabetogennie u zwierząt z częściowo usuniętą trzustką oraz pogarszają przebieg cukrzycy u ludzi i zwierząt. Jest jednak wątpliwe, …Szpinak w kuchni.
O tym, że szpinak jest prawdziwą bombą witaminową wie chyba każdy. Przez jednych kochany i uwielbiany, przez innych znienawidzony – zwłaszcza, jeśli …Leczenie encefalopatii cukrzycowej
Postępowanie jest nieco inne przed wystąpieniem zgorzeli niż po jej powstaniu. W obu tych okresach obowiązuje zasada optymalnego leczenia cukrzycy i eliminowania …Immunologiczna insulinooporność przedreceptorowa
Z klinicznego punktu widzenia istotne znaczenie ma pytanie, jak dalece przeciwciała wiążące insulinę mogą przesądzać o zapotrzebowaniu na ten hormon u chorych …
Najnowsze komentarze