Ilość białka w diecie jest proporcjonalna do jej wartości energetycznej. Na ogół wystarcza zalecenie spożycia 1,0 g białka na kg masy należnej, natomiast dzieci, rekonwalescenci, kobiety w ciąży i pracownicy fizyczni powinni spożywać go więcej — do 2 g na kg masy należnej ciała. W niewydolności nerek, która towarzyszy schyłkowemu okresowi nefropatii cukrzycowej, zawartość białka ogranicza się do 0,5 g na kg masy należnej ciała. Połowę białka powinny stanowić produkty pochodzenia zwierzęcego (aminokwasy egzogenne), jak mięso, ryby, mleko, ser, jaja. Ponieważ produkty białkowe zawierają często dość dużo tłuszczu, należy zalecać te, w których zawartość tłuszczu jest mała. Tendencja do ograniczania spożycia tłuszczu w cukrzycy jest wynikiem znajomości przemiany lipidów i zaburzania przez nią metabolizmu węglowodanów, jak również empirycznych obserwacji dowodzących gorszego wykorzystania węglowodanów (zmniejszenie bilansu węglowodanowego) przez chorych na cukrzycę przestrzegających diety bogatotłuszczowej, Ograniczenie spożycia tłuszczów jest ponadto uzasadnione ich potencjalnym wpływem na rozwój miażdżycy, szczególnie groźnym dla chorych na cukrzycę, u których choroba podstawowa zwiększa możliwość wystąpienia zmian naczyniowych (angiopathia diabetica). Z tych względów zaleca się spożywanie olejów (nienasycone kwasy tłuszczowe) i ogranicza spożycie cholesterolu do mniej niż 300 mg/d. Przeciętna zawartość tłuszczu w dietach małoenergetycznych wynosi 30—50 g, w dietach o większej wartości energetycznej — do 70 g; 1/2 dziennej racji powinny stanowić oleje. Pokarmy węglowodanowe dzieli się na: 1) cukry proste, jak cukier buraczany, miód, dżemy, ciastka, cukierki, czekolada, oraz 2) produkty zawierające węglowodany złożone, tzn. skrobię, jak przetwory zbożowe, ziemniaki, ryż. W diecie chorego na cukrzycę węglowodany powinny pokrywać połowę lub nieco więcej ogólnego zapotrzebowania energetycznego; w zasadzie są to tylko węglowodany złożone. W zależności od wartości energetycznej diety ich ilość wynosi od 200 do 400 g, najczęściej jednak (w dietach zalecanych osobom otyłym) mieści się przy dolnej granicy wyżej podanego zakresu. Cukry proste albo się całkowicie skreśla z jadłospisu, albo też znacznie ogranicza ich spożycie. Są one głównie nośnikami energii (mała objętość) oraz powodują wzrost glikemii i cukromoczu. To ostatnie zjawisko występuje szczególnie wyraźnie w cukrzycy typu 2, w której zachowana jest endogenna sekrecja insuliny. Wydzielanie tego hormonu jest jednak opóźnione, często też zmniejszone, w związku z czym wchłanianie jelitowe glukozy szybko uwalnianej ze .spożytych disacharydów wyprzedza wyrzut insuliny; ta nie wykorzystana w wątrobie przechodzi do obszaru pozawątrobowego (hiperglikemia), skąd zostaje wydalona do moczu. Po spożyciu węglowodanów złożonych, które wchłaniają się znacznie wolniej w przewodzie pokarmowym, przyrost glikemii jest znacznie mniejszy. W cukrzycy leczonej insuliną można w ograniczonym stopniu dostosować rodzaj preparatu insuliny oraz porę jej wstrzykiwania do spożycia i szybkości absorpcji jelitowej niewielkiej ilości cukru, która nie powinna jednak przekraczać 6 łyżeczek do herbaty (30 g) dziennie. W dietach niskoenergetycznych, przeznaczonych dla otyłych chorych z cukrzycą typu 2, nie należy przekraczać 3 łyżeczek do herbaty cukru dziennie (15 g), aczkolwiek w tych przypadkach najlepiej jest przekonać pacjenta, by całkowicie zrezygnował z konsumpcji cukrów prostych.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Zmiany włośniczek w cukrzycy
Zmiany włośniczek są swoistym morfologicznym objawem cukrzycy. Wprawdzie podobne obrazy można spotkać w niektórych innych chorobach (np. w stanach zwiększonej lepkości krwi …Szpinak w kuchni.
O tym, że szpinak jest prawdziwą bombą witaminową wie chyba każdy. Przez jednych kochany i uwielbiany, przez innych znienawidzony – zwłaszcza, jeśli …Dieta dr Dąbrowskiej: zasady, jadłospis i korzyści zdrowotne
Dieta dr Dąbrowskiej zyskuje coraz większe uznanie jako skuteczny sposób na detoksykację organizmu i poprawę zdrowia. Oparty na niskokalorycznych warzywach i owocach …Komórki B
Komórki B mają kuliste lub owalne jądro, o gładkich zarysach i chromatynie rozmieszczonej częściowo równomiernie, a częściowo tworzącej grudkowate skupienia, i dobrze …Kapusta brukselska – zdrowotne właściwości i najlepsze przygotowanie
Kapusta brukselska, chociaż niewielka i często niedoceniana, kryje w sobie niezwykłe bogactwo wartości odżywczych i zdrowotnych. Pochodząca z Belgii, ta roślina z …Opieka nad ciężarną chorą na cukrzycę
Ponieważ prawidłowy metabolizm matki ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży i dla urodzenia zdrowego dziecka, optymalne wyrównanie cukrzycy jest naczelnym zadaniem …Operacje ze wskazań nagłych
Wyrównanie cukrzycy i jej kontrola u chorych, którzy są przyjmowani do szpitala w trybie nagłym i wymagają natychmiastowej interwencji, jest zadaniem trudnym, …Mechanizm działania glukagonu
Mechanizm działania glukagonu sprowadza się do jego interakcji ze swoistymi receptorami błon różnych komórek (hepatocyty, komórki B i D wysp trzustkowych, adypocyty, …Dieta ketogeniczna: korzyści, zasady i wpływ na zdrowie
Dieta ketogeniczna zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących nie tylko schudnąć, ale również poprawić swoje zdrowie. Ograniczając węglowodany do minimum i …Ostre powikłania cukrzycy
Jak była o tym mowa wyżej, do ostrych powikłań cukrzycy zaliczane są pojawiające się w krótkim czasie zespoły ciężkich objawów klinicznych, będących …Katecholaminy
Hormony te, a zwłaszcza adrenalina, hamują wydzielanie insuliny, co stwierdzono w badaniach in vitro oraz in vivo. Komórki B mają receptory adrenergiczne …
Najnowsze komentarze