W Polsce, podobnie jak w niektórych innych krajach, utworzono dla chorych na cukrzycę (oddzielnie dla dorosłych i dla dzieci) oddziały specjalistyczne w szpitalach uzdrowiskowych i sanatoriach (w Kołobrzegu, Krynicy, Rabce, w mniejszym zakresie w Ciechocinku i Busku-Zdroju). Podlegają one nadzorowi Instytutu Balneoklimatycznego w Poznaniu, a ponadto są powiązane z klinikami akademii medycznych o tym samym profilu. Działalność tych placówek sprowadza się do kontroli stanu metabolicznego kuracjuszy oraz do wykorzystania w leczeniu cukrzycy środków, jakie daje kuracja uzdrowiskowa. Jej specyfika sprawia jednak, że do uzdrowisk mogą być kierowani chorzy dostatecznie sprawni, bez zaawansowanych powikłań. Leczenie uzdrowiskowe daje możliwość wykorzystania wysiłku w programie terapeutycznym („ścieżki zdrowia”), w związku z czym chorzy po powrocie do 4 domu mogą ten program kontynuować bez większych zmian. W warunkach leczenia uzdrowiskowego łatwo też można organizować systematyczne grupowe nauczanie pacjentów. W sumie kuracja uzdrowiskowa stanowi wysoce przydatne uzupełnienie leczenia w poradniach cukrzycowych. Przeznaczona pierwotnie dla rehabilitacji poszpitalnej, w praktyce daje możliwość stacjonarnej korekty stanu metabolicznego pacjentów kierowanych przez poradnie cukrzycowe i inne placówki leczenia ambulatoryjnego.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
- Jak schudnąć 5 kg w 5 dni? Przewodnik po diecie i jadłospisie
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dieta sałatkowa – zasady, zalety i smaczne przepisy na sałatki
Dieta sałatkowa zyskuje coraz większą popularność wśród osób pragnących schudnąć i poprawić swoje zdrowie. Ta niskokaloryczna metoda odżywiania, dostarczająca jedynie około 1000 …Nauczanie rodziny
Edukacji w zakresie wyżej przedstawionych problemów wymagają także najbliżsi członkowie rodziny chorego, z którymi pozostaje on w stałym kontakcie (rodzice, współmałżonek, dzieci). …Nieswoiste zakażenia układu oddechowego
Spośród wszystkich infekcji zapalenia płuc u chorych na cukrzycę stanowią obok zakażeń dróg moczowych i nerek najczęstszą przyczynę zgonu. Bakteriami chorobotwórczymi są: …Właściwości zdrowotne mięty: zastosowanie w ziołolecznictwie i przeciwwskazania
Mięta, znana od wieków jako aromatyczna roślina, nie tylko zachwyca swoim świeżym smakiem, ale także kryje w sobie liczne właściwości zdrowotne. Właściwości …Łodyga selera: zdrowotne właściwości i korzyści w diecie
Łodyga selera naciowego, często niedoceniana, to warzywo, które kryje w sobie prawdziwe skarby zdrowotne. Bogata w witaminy i składniki odżywcze, nie tylko …Zbilansowana dieta – jak ją stosować i dlaczego jest ważna?
Zbilansowana dieta to nie tylko modny trend, ale fundament zdrowego stylu życia, który może znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie oraz ogólny stan …Szalotka: Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Szalotka, często niedoceniana w kuchni, kryje w sobie nie tylko delikatny, łagodny smak, ale także imponujące właściwości zdrowotne. To małe warzywo, pełne …Dieta koktajlowa – zasady, przepisy i zdrowotne korzyści
Dieta koktajlowa zyskuje na popularności jako skuteczny sposób na odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Opierając się na pożywnych koktajlach przygotowywanych z świeżych owoców …Chlorofil – właściwości zdrowotne, działanie i zastosowanie w diecie
Chlorofil, zielony pigment odpowiedzialny za proces fotosyntezy w roślinach, kryje w sobie znacznie więcej niż tylko walory estetyczne. Jego właściwości zdrowotne fascynują …Zależność między zakażeniem a cukrzycą
Zakażenie i cukrzyca wpływają na siebie wzajemnie w sposób niekorzystny. Infekcja może przyspieszyć przekształcenie potencjalnej, przemijającej czy utrwalonej nieprawidłowej tolerancji glukozy w …Liczi – prozdrowotne właściwości, skład i przeciwwskazania
Liczi, egzotyczny owoc o słodkim smaku i charakterystycznej, białej miąższu, nie tylko zachwyca swoje walory kulinarne, ale również skrywa w sobie szereg …
Najnowsze komentarze