Proinsulina stanowi około 6% aktywności insulinowej (IRI) ekstrahowanej z trzustki i podobną proporcję tego prohormonu w odniesieniu do wartości IRI stwierdza się we krwi żylnej (surowicy) wypływającej z tego narządu, Znacznie mniejszy klirens wątrobowy oraz dłuższy okres biologicznego półtrwania proinsuliny (18—26 min) w porównaniu z insuliną sprawiają jednak, że jej stężenie we krwi pozawątrobowej może osiągać większe — i to czasem znacznie — wartości. Przyczyną stosunkowo skąpych wiadomości na temat kinetyki i stężeń proinsuliny we krwi u człowieka są trudności metodyczne. Dopiero opracowanie przez Heding swoistej i dokładnej, radioimmunologicznej metody oznaczania proinsuliny w środowisku wolnym od peptydu C i bez interferencji insuliny umożliwiło miarodajne pomiary stężenia tego prohormonu na szerszą skalę, aczkolwiek czynnikiem ograniczającym jest ciągle mała dostępność standardu proinsuliny ludzkiej wymaganej w tej metodzie. Stężenie molarne proinsuliny w surowicy krwi obwodowej, oznaczone metodą Heding przy zastosowaniu nowego standardu proinsuliny, wynosi w warunkach podstawowych 5—10 pmol/1 (45—90 ng/1), zaś po doustnym obciążeniu glukozą wzrasta ponad 10-krotnie, przy czym największe jego wartości występują między 90 i 120 minutą testu, Wprowadzenie wiarygodnej i stosunkowo mało czasochłonnej metody oznaczania proinsuliny we krwi stanowi istotny postęp w diagnostyce sprawności czynnościowej komórek B wysp trzustkowych. W szczególności duże znaczenie ma możliwość dokładnego określenia udziału tego prohormonu w wartości IRI i oznaczenia zawartości „rzeczywistej” insuliny we krwi. Z kolei oznaczenie stężeń molarnych proinsuliny i insuliny „rzeczywistej” w surowicy krwi obwodowej pozwala określić wzajemny ilościowy stosunek obu peptydów. Dotychczas najczęściej stosunek ten przedstawiano w postaci procentu proinsuliny w całej radioimmunologicznej aktywności insulinowej (IRI). Tak obliczona wartość proinsuliny we krwi pozawątrobowej wynosi u ludzi zdrowych w warunkach podstawowych (na czczo) 20—30%, po doustnym obciążeniu glukozą zmniejsza się początkowo na około 10—-15%, po czym w ciągu godziny osiąga wartość wyjściową, a następnie wzrasta dalej, dochodząc lub przekraczając 50% w drugiej i trzeciej godzinie testu. Tego rodzaju obliczenie może być jednak źródłem błędnej interpretacji i dlatego obecnie zaleca się określenie wzajemnej zależności ilościowej pomiędzy proinsuliną a „rzeczywistą” insuliną (Pro : Ins) w postaci stosunku stężeń molarnych. Przy takim sposobie obliczenia stosunku Pro : Ins we krwi obwodowej w późnej fazie doustnego testu tolerancji glukozy uwidacznia się wyraźnie zjawisko hiperproinsulinemii. Zjawisko to jest na razie trudne do wytłumaczenia. Być może stosowane w testach diagnostycznych dawki glukozy są bardzo silnym bodźcem, na który komórki B reagują nadmiernym (niefizjologicznym?) wzrostem biosyntezy (i wydzielania) prohormonu. Za taką hipotezą przemawia znamiennie większy przyrost — u ludzi zdrowych — proinsulinemii po 100 g glukozy niż po 50 g tego cukru podanych doustnie. Stanem chorobowym, w którym najczęściej występuje zwiększone wydzielanie proinsuliny i w którym jej stężenie osiąga największe wartości, jest wyspiak wychodzący z komórek B z zachowaną czynnością dokrewną (insulinoma). W cukrzycy jedyną dotychczas pewną nieprawidłowością jest zwiększenie stężenia tego prohormonu u niektórych chorych na cukrzycą typu 1 w początkowym okresie choroby. Umiarkowaną hiperproinsulinemią obserwowano także w cukrzycy typu 2 skojarzonej z otyłością. W pewnym stopniu przyczynia się ona do dużych wartości IRI we krwi. Poza tym hiperproinsulinemią stwierdzono w nadczynności tarczycy i w marskości wątroby.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zdrowie jelit pod lupą – od diagnostyki do leczenia
- Skuteczny sposób na zwiększanie ciężaru w treningu siłowym – porady dla każdego entuzjasty fitness
- Najlepsze praktyki projektowania przyrządów do spawania
- Kryształki Samoprzylepne Pastelowe i Kubek Niekapek BAMBINO: Twoje Narzędzia Twórczości
- Rewolucyjna metoda na odzyskanie młodzieńczego wyglądu
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- KatecholaminyHormony te, a zwłaszcza adrenalina, hamują wydzielanie insuliny, co stwierdzono w badaniach in vitro oraz in vivo. Komórki B mają receptory adrenergiczne …
- Biosynteza i wydzielanie glukagonuZ niedawnych badań wynika, że u człowieka gen determinujący biosyntezę glukagonu jest umiejscowiony w chromosomie 2 [171]. Bezpośredni produkt translacji swoistego m-RNA …
- Choroba dużych naczyńPodłożem anatomicznym choroby dużych naczyń jest miażdżyca tętnic, w mniejszym stopniu stwardnienie tętniczek oraz stwardnienie tętnic typu Monckeberga. Zmiany te nie są …
- Dieta – podstawa zdrowego stylu życia. Warzywa ekologiczne sklep internetowy, oleje roślinne – olej z pestek dyniZdrowa i zbilansowana dieta jest bez wątpienia najważniejszym elementem dbania o stan naszego organizmu. To od niej zależy jakość i długość życia, …
- Polipeptyd trzustkowyJak dotąd, niewiele wiadomo o wpływie tego peptydu na czynność komórek B. W badaniach doświadczalnych stwierdzono, że u niektórych gatunków zwierząt (mysz, …
- Hormon wzrostuWbrew swej nazwie hormon wzrostu odgrywa ważną rolę w kontroli przemiany materii także po zakończeniu wzrostu, zarówno przez pobudzanie syntezy białek, jak …
- Choroby przyzębiaMimo mniej dramatycznego przebiegu choroba przyzębia (parodontopathia) stanowi w dalszym ciągu najczęstsze i najważniejsze powikłanie cukrzycy w obrębie jamy ustnej. Częstość tej …
- Bezpośrednie objawy niepożądaneMogą one być wyrazem odczynu alergicznego na lek, lub też wyrazem działania pochodnych sulfonylomocznika w tkankach. Najczęstszym objawem niepożądanym są skórne reakcje …
- Producent serwatki w proszku. Czy zagęstnik jest konieczny?Ludzie mają duże problemy z doborem odpowiednich produktów na zdrowe śniadanie. Wiadomo, że do wyboru jest współcześnie wiele opcji, lecz dokładna analiza …
- Rubeosis iridisJest to proces nowotworzenia włośniczek w tęczówce. Liczne sploty naczyniowe pojawiają się na brzegu źrenicznym tęczówki (stąd nazwa), później także w obrębie …
- Insuliny wysoko oczyszczonePunktem wyjścia do produkcji insulin wysoko oczyszczonych (highly puriiiecl insulins] było stwierdzenie na początku lat siedemdziesiątych przez Schlichtktrulla, że nawet kilkakrotnie krystalizowana …
Najnowsze komentarze