Jest to najczęstsza postać neuropatii cukrzycowej i przytoczone wyżej dane na temat częstości występowania i uwarunkowań powikłań w obrębie obwodowego układu nerwowego w cukrzycy dotyczą właśnie przewlekłej neuropatii symetrycznej. Zespół ten cechuje uszkodzenie nerwów czuciowych, w mniejszym stopniu nerwów ruchowych, przy czym miejscem dotkniętym zmianami są najczęściej kończyny dolne, a znacznie rzadziej — górne. Zaburzenie występuje obustronnie, symetrycznie i stopniowo postępuje. Początkowo chorzy uskarżają się na takie dolegliwości, jak mrowienie, pieczenie, rzadziej rwące i piekące bóle nóg, głównie stóp (nie tyle w palcach, co w śródstopiu i na podeszwie). Objawy te występują w spoczynku, nasilają się w porze nocnej, pod wpływem ciepła. Czasem mogą pojawiać się parestezje termiczne i uczucie zimna, mimo że stopa jest ciepła. Nierzadko obserwuje się zespół „niespokojnych nóg”, zmuszający do nieustannego poruszania nimi, zmiany pozycji, chodzenia. Przedmiotowo stwierdza się w tym okresie osłabienie lub zniesienie fizjologicznych odruchów ścięgnowych oraz osłabienie czucia wibracji. W neuropatii średnio ciężkiej dolegliwości nasilają się, zwłaszcza bardzo dokuczliwe staje się pieczenie stóp (zespół „piekących stóp”), a równocześnie większe są: osłabienie czucia wibracji oraz obszary zaburzonego czucia skórnego. Są one umiejscowione głównie w odsiebnych odcinkach kończyn dolnych, mają charakter rozlany, o nieostro zaznaczonych granicach. Cechą znamienną jest większe zaburzenie czucia bólu i czucia temperatury aniżeli czucia dotyku. Może także dojść do czucia rozszczepionego, podobnie jak w jamistości rdzenia. W ciężkich postaciach neuropatii symetrycznej zaburzenia czucia nasilają się tak dalece, że chory odnosi wrażenie „martwych stóp”. Najczęściej następuje równocześnie zniesienie czucia głębokiego, w związku z czym występuje niepewność chodu (pseudotabes diabeticorum). Niedowłady i zaniki mięśni pojawiają się rzadziej i w późniejszym okresie choroby. Są zwykle typu odsiebnego i najczęściej dotyczą prostowników stóp, drobnych mięśni stóp, zaś w kończynie górnej mięśni unerwionych przez nerw łokciowy. Zmianom w mięśniach towarzyszą neurotroficzne zmiany kostno-stawowe, na które składa się zarówno zanik i zrzeszotnienie kości, jak i zmiany typu neuroartropatii (stawy Charcota). Te ostatnie są podobne do zmian obserwowanych w wiądzie i jamistości rdzenia i dotyczą najczęściej stawów stóp, skokowych, rzadziej kolanowych i in. Proces zaniku i niszczenia obejmuje chrząstkę stawową i przylegającą część nasady kostnej, torebkę i więzadła. Występujące równocześnie procesy odnowy kości i wyrośla kostne mogą maskować zanik kości. Stopa cukrzycowa (pied diabetiąue). Pod tą nazwą, która się zadomowiła w medycynie już kilkadziesiąt lat temu, rozumie się uszkodzenie stopy spowodowane pierwotnie powikłaniami cukrzycy w obwodowym układzie nerwowym. Główne znaczenie ma tu neurogenne osłabienie mięśni międzykostnych i glistowatych, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego napięcia i kształtu sklepień stopy. Wskutek przewagi mięśni zginaczy długich palucha i palców następuje pogłębienie sklepienia podłużnego i wykształca się obraz stopy wydrążonej oraz palców młotowatych. Towarzyszy temu poszerzenie śródstopia. Deformację stopy powiększają opisane wyżej zmiany neurotroficzne w stawach śródstopno-paliczkowych i międzypaliczkowych. Wskutek zmian i nieprawidłowego obciążenia stopy tworzą się modzele, dochodzi do pęknięć skóry, które stają się punktem wyjścia zakażeń stopy. Z kolei zaburzenia czucia narażają stopę na większe obciążenia (np. marszowe) i urazy, czego skutkiem są złamania kości śródstopia i kości stępu. Te złamania, przebiegając czasem przez całą szerokość stopy, powodują uniesienie przodostopia ku górze, a zarazem jej skrócenie. Zmiany te mogą niekiedy ujść uwagi chorego (są na ogół niebolesne) i otoczenia, zwłaszcza w razie wystąpienia obrzęku.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
- Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
- Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
- Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Prosta dieta białkowa – korzyści, zasady i przykładowy jadłospis
Prosta dieta białkowa staje się coraz bardziej popularna wśród osób dążących do zdrowego stylu życia oraz skutecznej redukcji masy ciała. Zwiększając udział …Transport tłuszczów
Z wyjątkiem kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach cały tłuszcz pokarmowy przedostaje się do krwi za pośrednictwem naczyń chłonnych. Komórki jelita estryfikują kwasy …Melon Crenshaw – zdrowe właściwości i wartości odżywcze owocu
Melon Crenshaw to owoc, który z pewnością zasługuje na uwagę. Jako krzyżówka kantalupy i melona casaba, zachwyca nie tylko swoim słodkim, lekko …Opieka nad ciężarną chorą na cukrzycę
Ponieważ prawidłowy metabolizm matki ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży i dla urodzenia zdrowego dziecka, optymalne wyrównanie cukrzycy jest naczelnym zadaniem …Przekształcenie proinsuliny
Proinsulina ulega przekształceniu przez odłączenie peptydu C i aminokwasów, stanowiących dwupeptydowe połączenie łańcucha C z łańcuchami A i B, w wyniku kolejnego …Jak skutecznie planować dietę: Praktyczne porady dla zdrowia
Planowanie diety to nie tylko modny trend, ale kluczowy element zdrowego stylu życia, który może pomóc w zapobieganiu nadwadze i otyłości. Odpowiednio …Pomarańcza Moro – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie
Pomarańcze Moro, znane ze swojego wyjątkowego koloru i smaku, to nie tylko smakowity owoc, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Czerwone pomarańcze z …„Trzecia śpiączka" Węgierki
W 1956 r. Jakub Węgierko opisał występowanie u chorych na cukrzycę śpiączki, która nie odpowiadała żadnemu ze znanych w owym czasie stanów …Zalecane produkty w dietach niskosodowej, lekkostrawnej i przeciwzapalnej
Zrównoważona dieta jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia, a odpowiedni dobór produktów spożywczych może znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie i kondycję zdrowotną. …Dieta 1800 kcal – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
Dieta 1800 kcal to popularny plan żywieniowy, który przyciąga uwagę osób pragnących zredukować masę ciała. Oferując zbilansowaną ilość kalorii, ten sposób żywienia …Właściwości kiwi – zdrowotne korzyści i wartości odżywcze owocu
Kiwi, znane ze swojego intensywnego smaku i charakterystycznego wyglądu, to owoc, który nie tylko zachwyca podniebienie, ale również dostarcza wielu korzyści zdrowotnych. …
Najnowsze komentarze