Z wyjątkiem kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach cały tłuszcz pokarmowy przedostaje się do krwi za pośrednictwem naczyń chłonnych. Komórki jelita estryfikują kwasy tłuszczowe (także wchłaniane mono- i digłicerydy) do triglicerydów i wydalają je drogą egzocytozy do przestrzeni międzykomórkowej w postaci chylomikronów, tzn. kulistych cząsteczek o średnicy 0,3—1,5 pm, składających się z rdzenia triglicerydowego (90%) oraz otoczki utworzonej przez białko (apolipoproteina B i C) i fosfolipidy; zawierają one też niewielki wagowo odsetek cholesterolu. Chylomikrony znikają z krwi z szybkością charakteryzującą się u człowieka okresem póltrwania około 20 min. Około 20% znajdujących się w nich triglicerydów przyswaja wątroba, resztę inne tkanki, przede wszystkim tkanka tłuszczowa, mięśnie i serce. Chylomikrony są usuwane z krwiobiegu przez komórki układu siateczkowo-śródbłonkowego (w wątrobie i śledzionie) oraz ulegają we krwi degradacji wskutek hydrolizy zawartych w nich triglicerydów do wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) i glicerolu przez lipazę lipoproteinową (p. niżej). Produktem tych przemian są kompleksy lipidowo-białkowe, zawierające znacznie mniej triglicerydów, więcej natomiast cholesterolu i jego estrów (tzw. cząstki wtórne albo resztkowe, odpowiadające prawdopodobnie lipoproteinom o pośredniej gęstości — IDL). Są one wyłapywane przez wątrobę, w której reszta zawartych w nich kwasów tłuszczowych jest utleniana lub zostaje wykorzystana do syntezy nowych lipoprotein. Katabolizm chylomikronów ulega zahamowaniu w razie braku lipazy lipoproteinowej (wady genetycznej, przekazywanej przez autosomalny gen recesywny). W obrazie klinicznym objawami charakterystycznymi są: mleczne osocze na czczo oraz powiększenie wątroby i śledziony, zwłaszcza narastające po posiłkach zawierających tłuszcz, co może powodować występowanie bólów w nadbrzuszu. Obok chylomikronów pokarmowych z krwią przenoszone są także triglicerydy endogenne, syntetyzowane w wątrobie. Są to tzw. lipoproteiny o bardzo małej gęstości (very low density lipopiotein = VLDL). Zawierają one około 50% triglicerydów, apolipoproteinę B i C, fosfolipidy i cholesterol. W wyniku działania lipazy lipoproteinowej uwalniają WKT, same ulegając przekształceniu do lipoprotein o pośredniej gęstości (intermediate density lipoprotein = IDL) i ostatecznie do lipoprotein o małej gęstości (Low density lipoprotein = LDL), stanowiących w rozdziale elektroforetycznym lipoproteiny. Te ostatnie zawierają do 40% cholesterolu i estrów cholesterolowych. Reagują one ze swoistymi receptorami błon komórkowych w wątrobie i obszarze pozawątrobowym (fibroblasty, limfocyty), a następnie wnikają do wnętrza tych komórek i ulegają w nich rozkładowi. Interakcja LDL ze swoistymi receptorami błonowymi determinuje drogą mechanizmu „down regulation” syntezę endogennego cholesterolu, wytwarzanego w komórkach i wykorzystywanego do budowy struktur (błon). Genetycznie uwarunkowany niedobór receptorów LDL stanowi podstawowe zaburzenie w tzw. samoistnej hipercholesterolemii.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Wybieramy mąkę: mąka jaglana,mąka gryczana,mąka z ciecierzycy,mąka z kasztanów jadalnych
W dzisiejszych czasach w wielu polskich sklepach można kupić różne rodzaje mąki. Oczywiście wybór zależy tutaj od upodobań danej osoby, ale trzeba …Leczenie stanów śpiączkowych w cukrzycy
Trudność leczenia cukrzycy u chorych znajdujących się w „niecukrzycowym” stanie śpiączkowym jest wynikiem z jednej strony tego, że u wielu spośród nich …Koperek ogrodowy – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
Koperek ogrodowy, znany jako aromatyczne zioło, to nie tylko niezastąpiony składnik w kuchni, ale także prawdziwy skarb dla zdrowia. Jego właściwości zdrowotne …Obraz kliniczny i rozpoznanie
Ponad połowa chorych przyjmowanych do szpitala z powodu śpiączki hipermolalnej jest nieprzytomna, u pozostałych stwierdza się; mniej nasilone zaburzenia świadomości, nieraz też …Wysiłek fizyczny
Dzieci cechuje duża aktywność fizyczna i wysiłek jest ważnym elementem programu terapeutycznego u chorujących na cukrzycę. Mogą one uprawiać ćwiczenia gimnastyczne przewidziane …Pomarańcze – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie
Pomarańcze to nie tylko soczyste i orzeźwiające owoce, ale także prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Bogate w witaminę C, błonnik i wiele innych …Bób – właściwości odżywcze, zdrowotne i lecznicze tego strączka
Bób, znany jako jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, od lat cieszy się popularnością w kuchniach na całym świecie. Jego bogaty profil odżywczy, …Cukrzyca typu dorosłych u młodocianych
Ten szczególny rodzaj cukrzycy typu 2 występuje u dzieci rzadko i dotąd niewiele jest informacji na temat jego częstości w populacjach poniżej …Glukagonopodobne peptydy jelitowe (enteroglukagon)
Z błony śluzowej żołądka i jelit wszystkich kręgowców uzyskano substancję o właściwościach immunologicznych i częściowo biologicznych zbliżonych do właściwości glukagonu wytwarzanego przez …Przeciwciała wiążące insulinę
Są to humoralne przeciwciała należące do immunoglobulin G (IgG), w początkowym okresie także do immunoglobulin M i(IgM), które po związaniu się z …Dieta strukturalna – zasady, efekty i profilaktyka zdrowia
Dieta strukturalna to coraz popularniejszy sposób na poprawę zdrowia, który koncentruje się na regeneracji, odmłodzeniu i wzmocnieniu tkanek organizmu. Czerpiąc z najnowszych …
Najnowsze komentarze