Kwasy tłuszczowe mogą być syntetyzowane z dowolnego prekursora, który ulega przekształceniu do acetylo-CoA. U ssaków synteza ta przebiega dwiema drogami. Jedna z nich jest kontrolowana przez kompleks enzymów mieszczących się w mitochondriach i polega na dołączaniu acetylo-CoA do już istniejącego kwasu tłuszczowego. Na tym mniej znaczącym szlaku są prawdopodobnie syntetyzowane kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach. Druga, główna droga syntezy kwasów tłuszczowych biegnie w cytozolu i wymaga przeniesienia do tej przestrzeni acetylo-CoA. Odbywa się to przez jego przyłączenie do szczawiooctanu i utworzenie cytrynianu, który swobodnie dyfunduje przez błonę mitochondrialną do cytozolu i tutaj pod wpływem liazy ATP-cytrynianowej ulega ponownie rozkładowi do szczawiooctanu i acetylo-CoA. Ten ostatni w reakcji katalizowanej przez karboksylazę acetylo-CoA w obecności biotyny i ATP jako źródła energii przyłącza cząsteczkę Co2, przekształcając się do malonylo-CoA (ryc. 41). Cytrynian i acetylo-CoA są dodatnimi efektora- mi allosterycznymi karboksylazy acetylo-CoA i aktywują tę reakcję. Na dalszym etapie pod wpływem grupy enzymów określanych wspólnym mianem syntazy kwasów tłuszczowych malonylo-CoA dołącza się wielokrotnie w toku złożonych reakcji do acetylo-CoA, aż do powstania palmitylo-CoA. Synteza, triglicerydów następuje w wyniku kolejnych estryfikacji kwasów tłuszczowych (aktywowanych przez tiokinazę i CoA przy udziale ATP do acylo-CoA) z glicerolo-3-fosforanem, który powstaje przez utlenienie przez swoistą dehydrogenazę fosfodihydroksyacetonu — metabolitu glikolizy. Proces ten zachodzi w enterocytach, tkance tłuszczowej i wątrobie, w okresie laktacji także w gruczole mlecznym. Synteza triglicerydów w nabłonku jelitowym stanowi etap w procesie wchłaniania tłuszczów, natomiast dla gospodarki energetycznej organizmu zasadnicze znaczenie ma synteza zachodząca w tkance tłuszczowej i w wątrobie. W tkance tłuszczowej głównym substratenn do syntezy triglicerydów jest glukoza, w mniejszym stopniu kwasy tłuszczowe pobierane z krwi (z chylomikronów i VLDL) oraz glicerolo-3-fosforan wytwarzany w toku glikolizy. Gromadzenie się triglicerydów w tej tkance zależy więc przede wszystkim od podaży glukozy i w razie zwiększonego napływu tego cukru zostaje on spichrzony w postaci tłuszczu. Zasadniczą rolę odgrywa tu insulina, która nasilając katabolizm glukozy zwiększa stężenie acetylo-CoA, NADPH i glicerolo-3-fosforanu, zaś stymulując lipazę lipoproteinową — zwiększa także pobieranie kwasów tłuszczowych z krwi przez adypocyty. W razie niedostatecznej wewnątrzkomórkowej podaży glukozy (w głodzie, niewyrównanej cukrzycy) synteza triglicerydów w tkance tłuszczowej ustaje i przeważa w niej wówczas lipoliza. W wątrobie źródłem kwasów tłuszczowych jest zarówno ich endogenna synteza z acetylo-CoA (glukozy), jak i napływ z krwi, przy czym każdy z tych procesów może przeważać: pierwszy dominuje w warunkach normalnego odżywiania, drugi W stanach nasilonej lipolizy i zwiększonego stężenia WKT w osoczu. W procesie syntezy triglicerydów wątroba wykorzystuje pobierany z krwi glicerol (produkt lipolizy), który dzięki obecnej w tym narządzie swoistej kina- zie zostaje przekształcony do glicerolo-3-fosforanu. W normalnych warunkach wątroba nie spichrza triglicerydów, lecz zużywa je do syntezy VLDL, które następnie wydziela do krwi. W tych stanach, w których napływ kwasów tłuszczowych do wątroby jest większy od jej zdolności syntetyzowania i wydzielania VLDL, bądź też w razie upośledzenia tej funkcji, triglicerydy gromadzą się w nadmiarze w wątrobie, powodując jej stłuszczenie (steatosis hepatis).
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Dieta koktajlowa – zasady, przepisy i zdrowotne korzyści
- Właściwości zdrowotne dyni: składniki odżywcze i korzyści zdrowotne
- Banany: Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i korzyści
- Dieta odchudzająca na Thermomix – plany, przepisy i efekty
- Jak skutecznie planować dietę: Praktyczne porady dla zdrowia
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Jak zapuścić brodę?
Gęsta, atrakcyjnie wyglądająca broda jest marzeniem wielu mężczyzn. Co ciekawe jeszcze do niedawna było wręcz przeciwnie i zarost u mężczyzn kojarzył się …Remisja
U około 30% dzieci w pierwszym okresie leczenia zapotrzebowanie na insulinę maleje w znacznym stopniu, dając obraz remisji. Ustępują wówczas objawy kliniczne …Zdrowe odżywianie: Zalety diety 4 posiłków dziennie i przykłady
Jakie są korzyści, zasady i zdrowe odżywianie przy 4 posiłkach dziennie? Regularne spożywanie posiłków to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Dieta …Kardiopatia cukrzycowa
Pod pojęciem kardiopatii cukrzycowej (cardiopathia diabetica), proponowanym przez niektórych autorów, rozumie się bardziej rozległe, a zarazem bardziej dla cukrzycy swoiste uszkodzenie serca, …Pentozuria
Może być nabyta lub dziedziczna. Niewielkie ilości pentoz (L-arabinoza, L-ksyluloza) pojawiają się w moczu po spożyciu dużej ilości owoców (pentosuria alimentaiis). W …Encefalopatia cukrzycowa
Encefalopatia cukrzycowa (encephalopathia diabetica). Tą nazwą określono zespół morfologiczno-kliniczny, występujący u chorych z długo trwającą cukrzycą typu 1, w którym zmiany dotyczą …Polipeptyd trzustkowy
Jak dotąd, niewiele wiadomo o wpływie tego peptydu na czynność komórek B. W badaniach doświadczalnych stwierdzono, że u niektórych gatunków zwierząt (mysz, …Acerola – skarbnica witaminy C i jej prozdrowotne właściwości
Acerola, znana również jako wiśnia z Barbadosu, to niezwykły owoc, który zyskał miano najzdrowszego owocu na świecie. Pochodząca z Ameryki Południowej i …Stomatologiczne powikłania cukrzycy
Powikłania cukrzycy w obrębie jamy ustnej były częste i osiągały znaczne nasilenie przed odkryciem insuliny. W owym czasie powszechnym zjawiskiem w tej …Słodkości w zdrowej diecie: ekologiczne słodycze. Bezglutenowe słodycze
Wielu z nas nie wyobraża sobie diety bez słodyczy – nie musimy z nich jednak rezygnować całkowicie. Batony, cukierki i mleczne czekolady …Fruktozurie
Są to stany cechujące się pojawieniem się fruktozy w moczu. Wchłania się ona wolniej w jelicie cienkim aniżeli glukoza, natomiast ulega szybszym …
Najnowsze komentarze