Pod nazwą neuropatia cukrzycowa (neuropathia diabetica) rozumie się różnego rodzaju uszkodzenia obwodowego układu nerwowego, występujące w cukrzycy i przyczynowo z nią związane. Nie zalicza się do tej grupy powikłań przewlekłych lub ostrych zmian w ośrodkowym układzie nerwowym. Nie należą również do niej zapalenia wielonerwowe lub pojedynczych nerwów spowodowane innymi swoistymi czynnikami (zakażenie, wypadnięcie jądra miażdżystego), które mogą występować u chorych na cukrzycę. Neuropatia cukrzycowa nie zależy od rodzaju cukrzycy, występuje zarówno w typie 1, jak i w typie 2 tej choroby, a także w cukrzycach wtórnych i skojarzonych (typie 3). Stwierdza się ją w cukrzycy doświadczalnej i samoistnej u zwierząt: badania na nich dostarczyły wielu informacji na temat zmian biochemicznych i morfologicznych w neuronach obwodowego układu nerwowego. Epidemiologia. Dotychczas nie przeprowadzono dostatecznie miarodajnych badań, które pozwoliłyby dokładnie ustalić częstość występowania neuropatii u chorych na cukrzycę oraz znaczenie czynników zagrożenia wystąpieniem tego powikłania. Wynika to z dużego zróżnicowania obrazu klinicznego neuropatii cukrzycowej i trudności wypracowania metod standardowego badania, które można by zastosować w badaniach epidemiologicznych. To tłumaczy duże różnice w podawanych w piśmiennictwie danych na temat częstości występowania neuropatii — od 5 do 90% badanych chorych. W badaniach własnych, w których rozpoznanie neuropatii opierało się na zwykłym badaniu klinicznym, częstość występowania tego powikłania wynosiła średnio 40% ogółu badanych, była mniejsza na początku choroby i u osób młodych, a wyraźnie zwiększała się z czasem trwania choroby i wiekiem, w którym ujawniła się. W innym prospektywnym badaniu częstość neuropatii wynosiła w chwili rozpoznania cukrzycy 10% chorych, zaś po 25 latach trwania tego schorzenia zwiększała się do ponad 50%. Do częstego występowania neuropatii cukrzycowej u osób w podeszłym wieku przyczynia się sam proces starzenia, gdyż objawy podobne, chociaż mniej nasilone, stwierdzano u około 40% ludzi w wieku powyżej 70 lat bez cukrzycy. Mniej wyraźna jest zależność neuropatii od stopnia niewyrównania cukrzycy (hiperglikemii) i powikłanie to występuje — w nawet bardzo nasilonej formie — w łagodnych postaciach cukrzycy typu 2 z niewielką hiperglikemią. Z nielicznych dotąd badań tej zależności wynika jednak, że w cukrzycy niedostatecznie kontrolowanej neuropatia występuje częściej i w tych przypadkach trudniej jest uzyskać remisję dolegliwości i objawów spowodowanych tym powikłaniem cukrzycy. Wydaje się, że zaburzenia motoryczne korelują bardziej znamiennie z hiperglikemią niż zaburzenia czuciowe i łatwiej się cofają w razie dostatecznie wczesnej korekty leczenia cukrzycy. Podkreśla się także, że wczesne zmiany w większym stopniu zależą od niewyrównania cukrzycy i w bardziej widoczny sposób ustępują pod wpływem normalizacji glikemii niż zmiany długotrwałe i zaawansowane. Neuropatia nie wykazuje zależności od pici i występuje równie często u mężczyzn, jak u kobiet. Stwierdzono natomiast różnice w występowaniu tego powikłania cukrzycy w różnych populacjach (dużą częstość neuropatii obserwowano wśród ludzi niektórych krajów afrykańskich, w Indiach), jednak na podstawie tych badań nie można ustalić, czy i w jakim stopniu to zróżnicowanie zależy od czynników etnicznych, sposobu i poprawności leczenia cukrzycy, mikroangiopatii i wpływów środowiskowych. Sugerowano również genetyczne uwarunkowanie neuropatii cukrzycowej, doniesiono bowiem o częstym występowaniu tego powikłania u tzw. wolnych acetylatorów, tzn. u tych chorych na cukrzycę, którzy wolniej niż prawidłowo acetylują niektóre leki, np. sulfonamidy.W późniejszych badaniach nie potwierdzono jednak, aby ta dziedziczna cecha, którą jest szybkość acetylacji, pozostawała w znamiennym związku z występowaniem lub niewystępowaniem neuropatii cukrzycowej. Stwierdzono natomiast nieco większą (znamiennie) częstość „szybkich acetylatorów” wśród osób z cukrzycą typu 1. Obraz morfologiczny i hipotezy patogenetyczne. Odróżnia się 3 główne postacie neuropatii cukrzycowej: 1) przewlekłą neuropatię symetryczną, 2) ostre zapalenie nerwu oraz 3) neuropatię układu autonomicznego (neuropatię wegetatywną). W obrębie każdej z tych głównych postaci występują z kolei różne i często pod względem obrazu klinicznego zupełnie odmienne zespoły, co w sumie składa się na duże zróżnicowanie kliniczne tego powikłania. Jeżeli do tego dodać odmienność patogenetyczną omawianych tutaj zmian, słuszny wydaje się postulat, by mówić raczej o neuropatiach cukrzycowych, które mają różny mechanizm i w rozmaitej postaci występują u chorych na cukrzycę.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
- Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
- Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
- Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Rezygnacja z alkoholu – klucz do zdrowia i lepszej sylwetki
Rezygnacja z alkoholu to temat, który zyskuje coraz większą popularność, szczególnie w kontekście zdrowego stylu życia i odchudzania. Choć wiele osób może …Zmiany składu błony podstawnej w cukrzycy
Większość przeprowadzonych dotąd na ten temat badań dotyczyła błony podstawnej kłębuszków nerkowych, która jest stosunkowo łatwo dostępna. Główną zmianą składu tej błony …Problemy leczenia cukrzycy u dzieci
Leczenie cukrzycy dziecięcej (podobnie jak i cukrzycy wieku młodzieńczego) cechują odrębności będące wynikiem tego, że ma ono na celu nie tylko doraźne …Odchudzanie jesienią: Jak zdrowo zmienić nawyki żywieniowe?
Jesień to czas, kiedy natura obdarza nas bogactwem sezonowych warzyw i owoców, które nie tylko zachwycają kolorami, ale również wspierają nasze zdrowie. …Kaloryczność posiłków – jak kontrolować dietę i zdrowie?
Kaloryczność posiłków to kluczowy element w naszej diecie, który nie tylko wpływa na kontrolowanie masy ciała, ale także odgrywa istotną rolę w …Tkanka tłuszczowa
Głównym zadaniem insuliny w tkance tłuszczowej jest ^-szybkie przekształcenie glukozy w tłuszcz i utrzymanie tego zapasu. Zakres przemiany glukozy w tłuszcz zależy …Mechanizm bioenergetyczny
Większe znaczenie wydaje się mieć drugi mechanizm bioenergetyczny, związany z przemianą glukozy w komórkach B. System transportu D-glukozy do tych komórek jest …Prosta dieta odchudzająca – zasady, produkty i jadłospis
Prosta dieta odchudzająca to temat, który zyskuje na popularności wśród tych, którzy pragną zredukować swoją wagę w sposób zdrowy i efektywny. Warto …Jak schudnąć po 40? Kluczowe przyczyny i efektywne strategie
Dlaczego odchudzanie staje się coraz trudniejsze po 40. roku życia? W miarę jak przekraczamy ten wiek, nasz metabolizm zwalnia, co często prowadzi …Dieta 1200 kcal – zasady, efekty i jak uniknąć efektu jojo
Dieta 1200 kcal to popularna metoda odchudzania, która budzi wiele emocji i pytań. Ograniczenie dziennego spożycia kalorii do 1200 kcal może prowadzić …Dieta bez mięsa: jak schudnąć i zdrowo się odżywiać?
Dieta bezmięsna zyskuje na popularności, a to nie tylko z powodu rosnącej troski o dobrostan zwierząt. Badania wskazują, że osoby stosujące dietę …
Najnowsze komentarze