W zakresie przemiany węglowodanów insulina działa następująco: 1. Nasila ona transport glukozy i monosacharydów o analogicznym układzie przestrzennym przy węglach C1—C3 (D-galaktoza, L-arabinoza, D-ksyloza) do wnętrza komórki, Dotyczy to tych komórek, które na swej powierzchni mają swoisty, wrażliwy na działanie insuliny układ transportu. Są to komórki mięśniowe, adypocyty i fibroblasty. Hormon ten nie wywiera natomiast wpływu na transport glukozy do wnętrza krwinek czerwonych, komórek układu nerwowego, komórek nabłonka jelitowego i komórek cewek nerkowych. W obrębie ostatnich 2 grup komórek istnieje swoisty układ czynnego transportu cukrów, którego podstawą jest działanie elektrogenicznej „pompy sodowej” i który umożliwia ich przenikanie przeciw gradientowi stężeń. System transportu glukozy (i innych monosacharydów) przez błonę komórek wątrobowych, a także komórek B wysp trzustkowych, jest bardzo wydajny, co sprawia, że cukry (glukoza) przenikają zgodnie z gradientem stężeń. 2. Insulina zwiększa wewnątrzkomórkowe zużytkowanie glukozy, przy czym zjawiska tego nie można wytłumaczyć wpływem na jakiś jeden etap przemiany tego cukru. Stwierdzono natomiast wpływ insuliny na czynność wielu enzymów kierujących różnymi szlakami wewnątrzkomórkowej przemiany glukozy. Zwraca przy tym uwagę, że pod wpływem działania insuliny nie obserwuje się zwiększenia aktywności enzymów ponad normę fizjologiczną, ale głównie normalizację tej aktywności zmienioną w cukrzycy. Stwierdzono, że insulina zwiększa lub normalizuje zmniejszoną w cukrzycy aktywność glukokinazy, dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu i 6-fosfoglukonianu, fosfofruktokinazy, kompleksu dehydrogenazy pirogronianu. Ponadto zmniejsza ona aktywność (syntezę de novo) glukozo-6-fosfatazy i fruktozo-l,6-difosfatazy. Działanie tego hormonu w komórkach powoduje więc nasilenie fosforylacji glukozy (glukokinaza) do glukozo-6-fosforanu, zwiększone zużytkowanie owego metabolitu w cyklu glikolitycznym Embden-Meyerhofa-Parnasa (fosfofruktokinaza) oraz w cyklu pentozowym (dehydrogenaza glukozo-6-fosforanu), jak również zwiększone wytwarzanie acetylo-CoA przez nasilenie oksydacyjnej dekarboksylacji pirogronianu (kompleks dehydrogenazy pirogronianowej) i zwiększone włączenie go do cyklu kwasów trójkarboksylowych (syntaza cytrynianowa). Zmniejszenie pod wpływem insuliny aktywności fruktozo-1,6-di- fosfatazy i głukozo-6-fosfatazy znajduje wyraz w hamowaniu resyntezy glukozy i zmniejszonym oddawaniu tego cukru przez wątrobę do krwi. 3. Insulina zwiększa wytwarzanie glikogenu, głównie w wątrobie i mięśniach, przez aktywację syntazy glikogenowej (przy udziale „przekaźnika” peptydowego lub przez zmniejszenie stężenia cAMP, bądź też przez pierwotne zahamowanie fosforylazy. W następstwie działania insuliny nie dochodzi jednak do nadmiernego gromadzenia się glikogenu w wątrobie, lecz tylko do uzupełnienia niedoboru, jaki występuje w niewyrównanej cukrzycy. Gromadzenie się tego wielocukru w wątrobie ma pewien zakres fizjologiczny, determinowany prawdopodobnie hamowaniem przez niego wspomnianej syntazy, i insulina wpływa na jego wytwarzanie tylko w tych granicach. Tym należy zapewne tłumaczyć fakt, że hormon ten powoduje tylko niewielki przyrost zawartości glikogenu w zdrowej wątrobie, lub też nie powoduje go wcale.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Probiotyki dla zdrowia: Jak działają i jakie mają właściwości?
- Dieta ziemniaczana – zasady, jadłospis i zdrowotne korzyści
- Dieta zgodna z grupą krwi 0 rh – zasady, korzyści i przepisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2025
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Czerwona porzeczka – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmuPorzeczka czerwona to nie tylko smaczny dodatek do deserów czy napojów, ale także prawdziwa bomba zdrowotna. Bogata w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, …
Jarmuż – zdrowotne właściwości superfoods i składniki odżywczeJarmuż, często określany mianem superfood, zdobywa coraz większą popularność w zdrowym odżywianiu. To zielone warzywo nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale przede …
Doustny test tolerancji glukozyO ile stwierdzenie cukrzycy u dzieci, zwłaszcza młodszych, na podstawie obrazu klinicznego może nastręczać trudności, to zakres badań laboratoryjnych potrzebnych do ustalenia …
Do czego służy propolis?Pszczoły są uważane za owady, od których zależy funkcjonowanie wielu ekosystemów. Wynika to z faktu, że zbierając nektar służący im do wytwarzania …
Wysiłek fizycznyDzieci cechuje duża aktywność fizyczna i wysiłek jest ważnym elementem programu terapeutycznego u chorujących na cukrzycę. Mogą one uprawiać ćwiczenia gimnastyczne przewidziane …
Stosowanie pochodnych sulfonylomocznikaRozpoczęcie leczenia cukrzycy pochodnymi sulfonylomocznika powinno być w zasadzie poprzedzone ustaleniem dobowego zapotrzebowania na insulinę i wykluczeniem przeciwwskazań do tego typu leczenia. …
Higiena jamy ustnej – 10 kluczowych zasad dbania o zębyHigiena jamy ustnej to kluczowy element dbania o zdrowie, który ma wpływ nie tylko na stan naszych zębów, ale również na ogólne …
Zdrowie ukryte u jabłkach.Nie ma na w Polsce ani na świecie drugiego takiego owocu, jak jabłko wartości odżywcze jabłka stawiają innym owocom bardzo wysoką poprzeczkę, …
Oświata zdrowotnaNauczanie o cukrzycy powinno objąć także szersze kręgi społeczeństwa. Będąc chorobą społeczną i cywilizacyjną o coraz szerszym zasięgu, stanowi ona zagrożenie dla …
Odwodnienie: przyczyny, objawy i skutki oraz jak zapobiegaćOdwodnienie to stan, który może zagrażać zdrowiu każdego z nas, a jego skutki mogą być poważne, zwłaszcza dla dzieci i osób starszych. …
Jak stworzyć zbilansowany jadłospis? Przewodnik po zdrowym odżywianiuZbilansowany jadłospis to klucz do zdrowego stylu życia, który nie tylko wpływa na nasze samopoczucie, ale także zmniejsza ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. …
Najnowsze komentarze