Polipeptyd trzustkowy (pancrealic polypeptide, PP) odkryto najpierw jako domieszkę konwencjonalnych preparatów insuliny, a dopiero potem przekonano się, że jest on wytwarzany przez swoiste komórki obecne w wyspach trzustki. Gruczoł ten jest głównym miejscem wytwarzania PP i w przeciwieństwie do innych bioaktywnych peptydów przewodu pokarmowego u człowieka nie stwierdzono jego znaczących ilości w mózgu. Rozmieszczenie komórek PP w wyspach trzustkowych jest nierównomierne i największą ich liczbę (90%) stwierdza się w tylnej części głowy trzustki, która rozwinęła się z innego zawiązka (brzuszny uchyłek pierwotnego jelita): we krwi żylnej wypływającej z tego obszaru stężenie polipeptydu trzustkowego jest 5-krotnie większe aniżeli we krwi żylnej trzonu i ogona trzustki.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Probiotyki dla zdrowia: Jak działają i jakie mają właściwości?
- Dieta ziemniaczana – zasady, jadłospis i zdrowotne korzyści
- Dieta zgodna z grupą krwi 0 rh – zasady, korzyści i przepisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2025
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Patogeneza śpiączki mleczanowejPodstawowym zaburzeniem w omawianym zespole jest nadmierne gromadzenie się we krwi (płynie ustrojowym) kwasu mlekowego oraz mleczanu i wystąpienie kwasicy metabolicznej. Może …
Nerwowa regulacja wydzielania insulinyNerwowa regulacja wydzielania insuliny i pozostałych hormonów wysp trzustkowych podlega kontroli podwzgórza, a w szczególności ośrodka układu adrenergicznego, mieszczącego się w jądrze …
Jony sodowe i potasoweWydzielanie insuliny przez komórki B zmniejsza się w razie niedoboru jonów sodowych i potasowych. Uważa się, że mechanizm tego zaburzenia sprowadza się …
Dieta bogata w ryby i orzechy – zdrowie serca i korzyści zdrowotneDieta bogata w ryby i orzechy zyskuje coraz większą popularność jako sposób na zdrowe odżywianie, które nie tylko wspiera organizm, ale również …
Właściwości zdrowotne i kosmetyczne brzoskwini – odkryj ich mocBrzoskwinie to nie tylko smakowite owoce, które orzeźwiają w upalne dni, ale również prawdziwa skarbnica zdrowia. Bogate w witaminy i minerały, takie …
Hormony jelitowePrzed około 50 laty wyodrębniono w kwaśnym wyciągu błony śluzowej dwunastnicy frakcję pobudzającą wewnątrzwydzielniczą czynność trzustki, którą La Barre i Wsp. nazwali …
Przeciwwskazania do stosowania pochodnych sulfonylomocznika w leczeniu cukrzycyPrzeciwwskazaniem do doustnego leczenia pochodnymi sulfonylomocznika jest cukrzyca typu 1, cukrzyca chwiejna, najczęściej także cukrzyca typu 3, a w szczególności cukrzyce wtórne …
Badania laboratoryjne nefropatii cukrzycowejW początkowym okresie nefropatii cukrzycowej, przy zachowanej wydolności nerek, stwierdza się białkomocz przekraczający przeważnie 2—3 g/d, zaś w surowicy zmniejszenie stężenia albumin, …
Przenośny koncentrator tlenu – gdzie się zaopatrzyć?Tlenoterapia to znakomita metoda leczenia chorób takich jak niewydolność oddechowa i innych chorób, które mogą mieć związek chociażby z nałogowym paleniem papierosów. …
Rezygnacja z alkoholu – klucz do zdrowia i lepszej sylwetkiRezygnacja z alkoholu to temat, który zyskuje coraz większą popularność, szczególnie w kontekście zdrowego stylu życia i odchudzania. Choć wiele osób może …
Cykoria czerwona – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecieCykoria czerwona, choć często niedoceniana, to prawdziwa skarbnica zdrowia i smaku. To niskokaloryczne warzywo, które dostarcza wielu cennych składników odżywczych, zyskało uznanie …
Najnowsze komentarze