Interakcja pomiędzy alkoholem a pochodnymi sulfonylomocznika może być dwojaka. Pierwszy jej typ polega na wystąpieniu głębokiej hipoglikemii, która jest spowodowana głównie sumowaniem się wpływu leku przeciwcukrzycowego i bezpośredniego działania hipoglikemizującego alkoholu (hamowanie glukoneogenezy). Powikłanie to występuje rzadko, zwykle po wypiciu większej ilości alkoholu. Drugi typ interakcji polega na nietolerancji alkoholu przez osoby przyjmujące pochodne sulfonylomocznika, zwłaszcza chlorpropamid (reakcja typu disulfiramu). Jej częstość ocenia się na 10—60% chorych leczonych tym związkiem. Mechanizm owej reakcji nie jest ostatecznie wyjaśniony. Podług najdawniejszego poglądu jest ona następstwem hamowania przez pochodne sulfonylomocznika dehydrogenazy aldehydu octowego i wzrostu stężenia tego metabolitu we krwi. Pod uwagę brano także zaburzenie przemiany serotoniny, zaś w latach siedemdziesiątych wysunięto sugestię, że reakcja ta stanowi kliniczny przejaw genetycznie uwarunkowanego zaburzenia neurotransmisji i jest genetycznym znacznikiem podtypu cukrzycy insulinoniezależnej o małej skłonności do powikłań naczyniowych. Powodowana przez pochodne sulfonylomocznika nietolerancja alkoholowa może wpływać na dobór leczenia cukrzycy. W krajach, w których jest w powszechnym zwyczaju spożywanie alkoholu (wina, piwa) do głównych posiłków, chorzy z cukrzycą typu niejednokrotnie z tego właśnie względu rezygnują z przyjmowania pochodnych sulfonylomocznika i akceptują leczenie insuliną.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Probiotyki dla zdrowia: Jak działają i jakie mają właściwości?
- Dieta ziemniaczana – zasady, jadłospis i zdrowotne korzyści
- Dieta zgodna z grupą krwi 0 rh – zasady, korzyści i przepisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2025
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Korzyści zdrowotne surowych warzyw i owoców – co warto wiedzieć?Zdrowa dieta to klucz do lepszego samopoczucia, a jednym z najprostszych sposobów na jej wzbogacenie jest wprowadzenie do codziennego jadłospisu surowych warzyw …
Ogórek gruntowy – odkryj jego właściwości i składniki odżywczeOgórki gruntowe, często niedoceniane wśród warzyw, kryją w sobie skarb cennych składników odżywczych. Z niską kalorycznością wynoszącą zaledwie 14 kcal na 100 …
Dlaczego śniadanie jest kluczowym posiłkiem w diecie?Śniadanie, często nazywane najważniejszym posiłkiem dnia, odgrywa kluczową rolę w naszym codziennym funkcjonowaniu. To właśnie ono dostarcza energii potrzebnej do rozpoczęcia dnia …
Zabiegi chirurgiczne u chorych na cukrzycęPrzeciętnie co druga osoba z rozpoznaną cukrzycą staje wobec konieczności poddania się operacji. Schorzenie to nie stanowi obecnie przeciwwskazania do interwencji chirurgicznych …
Leczenie encefalopatii cukrzycowejPostępowanie jest nieco inne przed wystąpieniem zgorzeli niż po jej powstaniu. W obu tych okresach obowiązuje zasada optymalnego leczenia cukrzycy i eliminowania …
Taro – właściwości zdrowotne, składniki i wpływ na organizmTaro, znane jako korzeń taro, to niezwykła bulwa, która od wieków cieszy się uznaniem w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej. Wyróżnia się nie tylko …
Kukurydza w diecie odchudzającej – wartości odżywcze i kalorycznośćKukurydza, często niedoceniana jako składnik diety, może być kluczem do zdrowego odchudzania. Zawiera nie tylko cenne składniki odżywcze, ale również niską kaloryczność, …
ProlactinomaU chorych z guzem (gruczolakiem, rakiem) części gruczołowej przysadki, wytwarzających zwiększoną ilość prolaktyny, obserwuje się nieprawidłową tolerancję glukozy, która wyraża się nadmiernym …
Dieta pescowegetariańska – zasady, korzyści i przykładowy jadłospisDieta pescowegetariańska zdobywa coraz większą popularność jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych diet mięsnych. Łączy w sobie zalety wegetarianizmu z dodatkiem ryb i …
Wykorzystanie lasera w leczeniu zębówStomatologia cały czas się rozwija. Lekarze dostają do dyspozycji kolejne, coraz nowocześniejsze narzędzia, które ułatwiają przeprowadzanie zabiegów i zwiększają ich skuteczność. W …
Rosół na diecie: zdrowe nawyki i niskokaloryczne przepisyRosół, znany jako tradycyjna potrawa w wielu kulturach, zyskuje nowe uznanie jako sprzymierzeniec w odchudzaniu. Jego niska kaloryczność, a jednocześnie bogactwo składników …
Najnowsze komentarze