Leczenie cukrzycy dziecięcej (podobnie jak i cukrzycy wieku młodzieńczego) cechują odrębności będące wynikiem tego, że ma ono na celu nie tylko doraźne wyrównanie istniejących zaburzeń metabolicznych, ale także zapewnienie prawidłowego rozwoju somatycznego i psychicznego. W dalszej perspektywie powinno ono maksymalnie zmniejszać możliwość wystąpienia powikłań cukrzycy. Leczenie to jest trudniejsze niż u ludzi dorosłych z powodu wspomnianej już dużej dynamiki procesów metabolicznych w tym okresie życia, zmian hormonalnych szczególnie wyraźnych w czasie przyspieszonego wzrostu i dojrzewania, chwiejności przebiegu cukrzycy, częstych zakażeń, a także niełatwych problemów psychologicznych, jakie ta choroba narzuca zarówno w dzieciństwie, jak i później w wieku młodzieńczym. Leczenie dietetyczne: Wartość energetyczną pożywienia dzieci chorych na cukrzycę ustala się wg odpowiednich tabel. W przybliżeniu przyjmuje się, że dla dziecka jednorocznego wynosi ona 4200—4600 kJ (ok. 1000—1100 kcal), później zaś do 8 lat dodaje się po 420 kJ (ok. 100 kcal), a powyżej tego wieku po 820 kJ (ok. 200 kcal) na każdy rok życia. W normalnych warunkach maksymalna wartość energetyczna diety chłopców nie powinna przekraczać 12 500 kJ (około 3000 kcal), zaś diety dziewcząt — 11 000 kJ (około 2600 kcal). Co się tyczy składu diety, to zalecenia są mniej rygorystyczne aniżeli w leczeniu ludzi dorosłych: węglowodany powinny stanowić 50—55%, białko 20%, tłuszcze 25— —30°/o wartości energetycznej diety. Dzieciom zezwala się na spożycie cukru (lub innych słodyczy zawierających cukier) w ilości nie przekraczającej 30 g dziennie (6 „słodkich” łyżeczek). W ich żywieniu szerokie zastosowanie znajdują (zwłaszcza za granicą) namiastki cukru (fruktoza, sorbitol, ksylitol), wykorzystywane do produkcji różnych ciastek, czekolad i cukierków przeznaczonych dla chorych na cukrzycę. Te substancje mają wartość energetyczną glukozy i w razie braku lub niedoboru insuliny są wykorzystywane w procesie glulaoneogenezy i powodują zwiększenie się glikemii. Można je zalecać dzieciom chorym na cukrzycę tylko wówczas, gdy ta jest u tiich dobrze wyrównana, i zawsze w ilości ograniczonej (fruktozy do 40 g dziennie, sorbitolu i ksylitolu 20—40 g dziennie), którą należy wliczać do bilansu energetycznego dziecka (p. str. 306). O ile dopuszczalny jest pewien liberalizm w składzie diety, o tyle bardzo rygorystycznie należy przestrzegać równomiernego rozłożenia dziennej racji pokarmowej (przede wszystkim produktów zawierających dużą ilość węglowodanów) na 5—6 posiłków w sposób przedstawiony na str. 308. U dziecka należy wyrobić nawyk, że nie powinno jeść więcej niż to wynika z przepisanej diety, ale też nie wolno mu pominąć żadnego posiłku.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Problemy jelitowe: objawy, przyczyny i skuteczne leczenieProblemy jelitowe to nie tylko kwestia dyskomfortu, ale problem, który może wpływać na zdrowie całego organizmu. Nasze jelita odgrywają kluczową rolę w …
Ostre powikłania cukrzycyJak była o tym mowa wyżej, do ostrych powikłań cukrzycy zaliczane są pojawiające się w krótkim czasie zespoły ciężkich objawów klinicznych, będących …
Dieta zgodna z grupą krwi 0 rh – zasady, korzyści i przepisyJak odżywiać się zgodnie z grupą krwi 0 rh? To pytanie, które zyskuje na popularności wśród osób poszukujących skutecznych metod poprawy zdrowia …
Dieta norweska – zasady, efekty i pułapki, które warto znaćDieta norweska, znana z obietnicy szybkiej utraty wagi, przyciąga uwagę tych, którzy marzą o spektakularnych efektach w krótkim czasie. Ta 14-dniowa kuracja …
Obraz kliniczny i rozpoznanie retinopatii cukrzycowejSpośród różnych proponowanych podziałów retinopatii cukrzycowej przyjęła się klasyfikacja, która wyróżnia: 1. Retinopatię prostą (retinopathia simplex, background retinopathy), która obejmuje takie zmiany, …
Rukola – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i uprawaRukola, znana również jako rokietta siewna, to niezwykła roślina, która nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Jej …
Lekkie śniadanie – zdrowe i szybkie pomysły na energię na dzieńLekkie śniadanie to kluczowy posiłek dnia, który nie tylko dostarcza energii, ale również wpływa na nasze samopoczucie i efektywność. Warto zadbać, aby …
Jak dbać o zdrowie? Kluczowe zasady zdrowego stylu życiaDbanie o zdrowie to nie tylko chwilowa moda, ale kluczowy element, który wpływa na jakość życia i samopoczucie. W obliczu rosnącej liczby …
Cukrzyca ciężarnychCukrzyca ciężarnych (diabetes gravidarum, gestational diabetes). Jest to przejściowe zaburzenie przemiany węglowodanów, wyrażające się hiperglikemią i cukromoczem, które pojawia się u zdrowych …
Lawenda – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przeciwwskazaniaLawenda, znana ze swojego pięknego zapachu i urokliwych fioletowych kwiatów, to nie tylko roślina ozdobna, ale także naturalny skarb pełen zdrowotnych właściwości. …
Błonnik witalny opinie ,dawkowanie, funkcje i źródła. Nasiona strączkoweBłonnik stanowi niezbędny element każdej diety. Odpowiada on za oczyszczanie organizmu z treści pokarmowych znajdujących się w jelitach, dzięki czemu reguluje ich …
Najnowsze komentarze