Podług dawnej definicji insulinooporność rozpoznawano wówczas, gdy zapotrzebowanie na insulinę przekraczało 200 j.m. i utrzymywało się ponad 48 h, obecnie jednak większość autorów uważa, że występuje ona już wtedy, gdy dobowe zapotrzebowanie na ten hormon jest większe niż 100 j.m.. Z patofizjologicznego punktu widzenia insulinooporność jest stanem, w którym prawidłowe stężenie insuliny daje efekt mniejszy od oczekiwanego. Jeżeli zwiększenie jej dawki wyzwala maksymalny efekt komórkowy, rozpoznaje się zmniejszenie wrażliwości na ten hormon (decreased insulin sensitivity), jeżeli natomiast tego maksymalnego efektu komórkowego nie da się osiągnąć za pomocą nawet bardzo dużych dawek, mamy do czynienia ze zmniejszeniem lub brakiem reaktywności na insulinę (decieased insulin responsiveness). Krótkotrwała insulinooporność występuje w kwasicy ketonowej oraz w zakażeniach, zwłaszcza ropnych. W kwasicy jej przyczyną jest zmniejszenie powinowactwa błonowych receptorów insulinowych, nasilenie lipolizy i zwiększenie utleniania kwasów tłuszczowych w mięśniach, zwiększone wydzielanie glikokortykosieroidów i — być może także —- pojawienie się we krwi inhibitorów insuliny. Mechanizm insulinooporności w zakażeniach nie jest w pełni wyjaśniony. Do pewnego stopnia tłumaczy ją zwiększone wówczas wydzielanie hormonów nadnerczy i glukagonu, a w późniejszym okresie — kwasica ketonowa. Insulinooporność przedłużoną dzieli się — uwzględniając molekularne działanie insuliny — na przedreceptorową, receptorową i poza(post)receptorową.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dieta raw: zasady, korzyści i przepisy na surowe potrawyDieta raw, znana również jako dieta surowa, zyskuje coraz większą popularność w świecie zdrowego odżywiania. Opiera się na spożywaniu nieprzetworzonych, surowych produktów …
Dieta cukrzycowa: 7-dniowy jadłospis dla zdrowego życiaDieta cukrzycowa odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu poziomem glukozy we krwi, a jej odpowiednie zaplanowanie może znacznie poprawić jakość życia osób z …
Jak skutecznie nawadniać organizm? Metody i zalecenia zdrowotneZnajomość roli nawodnienia w naszym życiu jest kluczowa dla zdrowia i samopoczucia. Woda stanowi aż 75% naszego ciała, a jej odpowiednia ilość …
Lipoliza wewnątrzkomórkowa i utlenianie kwasów tłuszczowychLipoproteiny przenoszące triglicerydy, wydzielane drogą egzocytozy przez enterocyty do przestrzeni międzykomórkowej (chyloimikrony), a przez komórki wątrobowe do przestrzeni okołozatokowych Dissego (VLDL), nie …
Niezwykłe bliny z jabłkami: przepis, który musisz spróbować!Bliny, choć kojarzone głównie z kuchnią wschodnioeuropejską, to danie, które z powodzeniem można dostosować do różnych smaków i potrzeb. Jednym z ciekawszych …
Lekkie śniadanie – zdrowe i szybkie pomysły na energię na dzieńLekkie śniadanie to kluczowy posiłek dnia, który nie tylko dostarcza energii, ale również wpływa na nasze samopoczucie i efektywność. Warto zadbać, aby …
Mechanizm działania polipeptydu trzustkowegoMechanizm komórkowego działania PP nie jest dotąd znany. Z efektów, które wywołuje u ludzi, jedynie pewnymi są: hamowanie czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki i …
Właściwości zdrowotne i lecznicze wiśni – co warto wiedzieć?Wiśnie, te piękne, soczyste owoce, nie tylko zachwycają smakiem, ale także skrywają w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne. Od wieków wykorzystywane w tradycyjnej …
Dynamika zmian stężenia insuliny we krwi u ludziW żywym organizmie komórki B podlegają zmiennym wpływom naturalnej regulacji metabolicznej, hormonalnej i nerwowej, co znajduje wyraz w ciągłych zmianach stężenia tego …
Melon – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i dieta odchudzającaMelon, owoc o soczystym miąższu i orzeźwiającym smaku, to nie tylko letni przysmak, ale także bogactwo witamin i minerałów. Pełen witaminy C, …
Dieta św. Hildegardy – zasady, korzyści i przykładowy jadłospisDieta św. Hildegardy to nie tylko sposób odżywiania, ale także filozofia zdrowego życia, która przyciąga coraz większą rzeszę zwolenników. Opiera się na …
Najnowsze komentarze