Podług dawnej definicji insulinooporność rozpoznawano wówczas, gdy zapotrzebowanie na insulinę przekraczało 200 j.m. i utrzymywało się ponad 48 h, obecnie jednak większość autorów uważa, że występuje ona już wtedy, gdy dobowe zapotrzebowanie na ten hormon jest większe niż 100 j.m.. Z patofizjologicznego punktu widzenia insulinooporność jest stanem, w którym prawidłowe stężenie insuliny daje efekt mniejszy od oczekiwanego. Jeżeli zwiększenie jej dawki wyzwala maksymalny efekt komórkowy, rozpoznaje się zmniejszenie wrażliwości na ten hormon (decreased insulin sensitivity), jeżeli natomiast tego maksymalnego efektu komórkowego nie da się osiągnąć za pomocą nawet bardzo dużych dawek, mamy do czynienia ze zmniejszeniem lub brakiem reaktywności na insulinę (decieased insulin responsiveness). Krótkotrwała insulinooporność występuje w kwasicy ketonowej oraz w zakażeniach, zwłaszcza ropnych. W kwasicy jej przyczyną jest zmniejszenie powinowactwa błonowych receptorów insulinowych, nasilenie lipolizy i zwiększenie utleniania kwasów tłuszczowych w mięśniach, zwiększone wydzielanie glikokortykosieroidów i — być może także —- pojawienie się we krwi inhibitorów insuliny. Mechanizm insulinooporności w zakażeniach nie jest w pełni wyjaśniony. Do pewnego stopnia tłumaczy ją zwiększone wówczas wydzielanie hormonów nadnerczy i glukagonu, a w późniejszym okresie — kwasica ketonowa. Insulinooporność przedłużoną dzieli się — uwzględniając molekularne działanie insuliny — na przedreceptorową, receptorową i poza(post)receptorową.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zupy odchudzające – dlaczego warto je wprowadzić do diety?
- Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotne
- Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
- Kapusta kiszona w diecie odchudzającej – zdrowe właściwości i korzyści
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Maliny – odkryj zdrowotne korzyści i właściwości tych owoców
Maliny, te soczyste i aromatyczne owoce, od wieków cieszą się renomą nie tylko za swój smak, ale także za niezwykłe właściwości zdrowotne. …Jak skutecznie zmienić nawyki żywieniowe i poprawić zdrowie?
Zmiana diety to nie tylko chwilowy trend, ale kluczowy krok w kierunku lepszego zdrowia i samopoczucia. W dobie rosnącej świadomości na temat …Gotowanie na parze: jak wspiera odchudzanie i zdrową dietę?
Gotowanie na parze to nie tylko popularna metoda przygotowywania potraw, ale także kluczowy element zdrowego stylu życia, który może wspierać proces odchudzania. …Próby steroidowo-glukozowe
Założeniem tej grupy prób jest ujawnienie utajonej nietolerancji glukozy przez podanie glikokortykosteroidu i następcze obciążenie glukozą. Istnieje kilka modyfikacji tego typu badania; …Proste przepisy na odchudzanie: zdrowe dania na każdą porę
W dzisiejszym świecie, gdzie zdrowy styl życia zdobywa coraz większą popularność, wiele osób poszukuje skutecznych i prostych przepisów na odchudzanie. Czy wiesz, …Dieta zachodnia: skutki zdrowotne i lepsze alternatywy
Dieta zachodnia, będąca powszechnym stylem żywienia w wielu krajach, wzbudza coraz większe zaniepokojenie w związku z jej negatywnym wpływem na zdrowie. Charakteryzuje …Zmiany stawów i okołostawowe w cukrzycy
W cukrzycy można wyróżnić 3 rodzaje zmian w stawach i w okołostawowej tkance łącznej, które zależą od występujących w tej chorobie zaburzeń …Preparaty insuliny o „pośrednio" długim okresie działania
Należą tu te insuliny, których okres aktywności mieści się pomiędzy 12 a 24 h. Wysiłki producentów zmierzają przy tym do uzyskania preparatów, …Nabiał niskotłuszczowy – zdrowa alternatywa, czy pułapka?
Nabiał niskotłuszczowy zyskuje na popularności jako alternatywa dla tradycyjnych, pełnotłustych produktów mlecznych, a jego wybór często wiąże się z chęcią dbania o …Wpływ insuliny na przemianę węglowodanów
W zakresie przemiany węglowodanów insulina działa następująco: 1. Nasila ona transport glukozy i monosacharydów o analogicznym układzie przestrzennym przy węglach C1—C3 (D-galaktoza, …Polipeptyd trzustkowy
Polipeptyd trzustkowy (pancrealic polypeptide, PP) odkryto najpierw jako domieszkę konwencjonalnych preparatów insuliny, a dopiero potem przekonano się, że jest on wytwarzany przez …
Najnowsze komentarze