Już bardzo dawno zauważono, że jarzyny wyraźnie poprawiają tolerancję węglowodanów przez chorych na cukrzycę i fakt ten był nawet powodem poszukiwania w nich ( i innych roślinach) swoistego czynnika przeciwcukrzycowego. Obecnie ustalono, że działanie to wywierają substancje resztkowe pożywienia, które nie ulegają strawieniu i absorpcji w przewodzie pokarmowym. Składają się na nie głównie celuloza i hemicelulozy (błonnik), pektyny, ligniny, w mniejszym stopniu gumy, żele i kleje roślinne. Z dotychczasowych badań wynika, że mechanizm korzystnego wpływu tych substancji na przebieg cukrzycy sprowadza się do hamowania (zwolnienie) jelitowego wchłaniania glukozy, a być może do hamowania samego procesu trawienia (np. przez nie zniszczone inhibitory a-amylazy). Głównym źródłem substancji resztkowych są jarzyny, pełnoziarniste produkty zbożowe, w mniejszym stopniu owoce. Z tych względów zaleca się spożywanie dużej ilości jarzyn (250—500 g dziennie), które mają niewielką wartość energetyczną, swoją objętością przyczyniają się do pojawienia się uczucia sytości, a ponadto są źródłem witamin. Z tego samego powodu przepisuje się w diecie owoce, co najmniej 250 g dziennie, z tym że należy pamiętać, iż zawierają one przeciętnie 10% węglowodanów (cukrów prostych).
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Olej z pestek moreli czy olej słonecznikowy. Który wybrać?
Do własnej kuchni można kupić różnego rodzaju produkty. Zwykle ludzie przykładają do tego dość wielką wagę, ponieważ to co jemy ma wpływ …Przeciwwskazania do stosowania pochodnych sulfonylomocznika w leczeniu cukrzycy
Przeciwwskazaniem do doustnego leczenia pochodnymi sulfonylomocznika jest cukrzyca typu 1, cukrzyca chwiejna, najczęściej także cukrzyca typu 3, a w szczególności cukrzyce wtórne …Praca pielęgniarki.
Wielu z nas przebywając w szpitalu zastanawia się na czym polega praca poszczególnych osób spotykanych w tym budynku. Najczęściej do czynienia mamy …Rosół na diecie – zdrowe właściwości i niskokaloryczne przepisy
Rosół, nazywany często królewskim bulionem, nie tylko rozgrzewa duszę, ale również może stać się sprzymierzeńcem w walce o zdrową sylwetkę. Bogaty w …Olej roślinny – zdrowie, zastosowanie w kuchni i kosmetykach
Oleje roślinne odgrywają kluczową rolę nie tylko w naszej kuchni, ale także w zakresie zdrowia i pielęgnacji. Pozyskiwane z nasion, owoców i …Dotkliwy problem – zapalenie pęcherza moczowego
Zapalenie pęcherza – charakterystyczne objawy, oraz przyczyny Zapalenie pęcherza moczowego może być naprawdę poważnym oraz oczywiście dokuczliwym problemem. Najczęściej do zakażenia dochodzi …Pedagogika medyczna
Cukrzycy nie można skutecznie leczyć be z współpracy z pacjentem dobrze poinlormowanym o swojej chorobie, przeszkolonym w określonych czynnościach i zachowaniach zdrowotnych …Rzepa – właściwości, zastosowanie i zdrowotne korzyści tego warzywa
Rzepa, często niedoceniana, jest prawdziwym skarbem wśród warzyw. To niskokaloryczne źródło witamin i minerałów, które może wzbogacić naszą dietę i wspierać zdrowie …Aminokwasy
Wiele aminokwasów powoduje zwiększenie wydzielania insuliny przez komórki B do krwi. Początkowo opisano to zjawisko po podaniu L-leucyny u dzieci z wrodzoną …Doustny test tolerancji glukozy
O ile stwierdzenie cukrzycy u dzieci, zwłaszcza młodszych, na podstawie obrazu klinicznego może nastręczać trudności, to zakres badań laboratoryjnych potrzebnych do ustalenia …Postępowanie w czasie porodu
Przebieg porodu powinien być kontrolowany równocześnie przez położnika, internistę (diabetologa) i pediatrę. Obecnie najchętniej odczekuje się do porodu siłami natury (między 38 …
Najnowsze komentarze