Skóra jest siedliskiem zakażeń bakteryjnych i grzybiczych, które u chorych na cukrzycę mogą występować częściej i mają na ogół bardziej gwałtowny lub przewlekły charakter. Sprzyja im niewyrównanie cukrzycy: jeżeli ta choroba jest prawidłowo kontrolowana, ryzyko infekcji skóry nie jest większe niż poza cukrzycą. Ponieważ jednak u wielu chorych wyrównanie zaburzeń metabolicznych nie jest dostateczne i stężenie glukozy we krwi i w płynie zewnątrzkomórkowym jest większe niż u ludzi zdrowych, w ogólnej populacji chorych na cukrzycę częściej niż u innych ludzi spotykamy się z zakażeniami skóry. Przypuszcza się, że czynnikiem bezpośrednio usposabiającym do zakażenia, pizyspieszającym i nasilającym jego postęp, jest wzrost zawartości glukozy w skórze oraz zaburzenie jej ukrwienia spowodowane zmianami w naczyniach. Doniesiono także o zwiększeniu proporcjonalnego udziału cholesterolu w lipidach skóry, o nasileniu lipolizy w skórze, wyrażającym się większą ilością wolnych kwasów tłuszczowych kosztem triglicerydów, oraz o zwiększeniu ilości wolnych aminokwasów w warstwie rogowej naskórka. Nie wiadomo jednak, czy i w jakim stopniu zmiany te odgrywają rolę w podatności skóry chorych na cukrzycę na zakażenia bakteryjne i grzybicze. Zakażenia skóry mogą występować w różnych postaciach klinicznych: jako czyraki pojedyncze i gromadne, rozległe zapalenie skóry i tkanki podskórnej (ropowica) oraz jako zakażenia grzybicze w okolicy sromu, pachwin, bardzo często między palcami nóg, a także jako grzybica paznokci. Częsta w cukrzycy otyłość sprzyja występowaniu grzybicy skóry i wyprzeniom w obrębie fałdów skórnych, np. pod sutkami, w okolicy podbrzusza. Obejmują one nieraz duże przestrzenie o ciemnoczerwonym zabarwieniu i sączącej powierzchni z licznymi grudkami i krostami na obrzeżu. Rozpoznanie zakaźno-zapalnych zmian w skórze chorych na cukrzycę opiera się na takich samych zasadach, jak u ludzi bez cukrzycy. W leczeniu należy położyć bardzo duży nacisk na wyrównanie zaburzeń metabolicznych, co w ciężkich zakażeniach ropnych, np. w ropowicy skóry lub gromadnych czyrakach, może nastręczać duże trudności. Poza tym stosuje się ogólnie i miejscowo odpowiednio dobrane leki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
- Langsat – zdrowe owoce pełne właściwości odżywczych
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Biała porzeczka – zdrowotne właściwości i kulinarne zastosowania
Biała porzeczka, często pomijana wśród bardziej popularnych owoców, zasługuje na szczególną uwagę. Należąca do rodziny agrestowatych, jest nie tylko smaczna, ale również …Rodzaje cukrzycy u dzieci
Około 1—5% wszystkich przypadków cukrzycy rozpoznaje się przed 15 r.ż. Dość duży zakres tego odsetka zależy do pewnego stopnia od braku — …Witamina H (biotyna) – właściwości, źródła i dawkowanie
Witamina H, znana również jako biotyna czy witamina B7, odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, a mimo to często pozostaje w …Glikokortykosteroidy
Już w dawnych pracach wykazano, że hormony kory nadnerczy powodują hiperglikemię, zwiększenie się zawartości glikogenu w wątrobie oraz ujemny bilans azotowy. Mimo …Jak bezpiecznie i skutecznie wybielić zęby?
Wiele osób pragnie, by ich uśmiech był olśniewający. Jednakże sporo czynników takich jak: częste spożywanie kawy, herbaty, czy nałogowe palenie tytoniu przyczynia …Jakie właściwości zdrowotne ma biała kapusta? Dieta i korzyści
Kapusta biała, znana ze swoich niskokalorycznych właściwości, zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Ta zielona królowa warzyw …Leczenie dietą
Przez stulecia dieta stanowiła jedyny środek leczenia cukrzycy, zaś na podstawie empirycznego doboru różnych sposobów żywienia chorych powstawały różne „szkoły”, przestrzegające jednak …Podstawy zdrowej diety: korzyści, modele i jak je wdrożyć
Podstawy zdrowej diety stanowią fundament naszego dobrego samopoczucia i mają kluczowe znaczenie dla ogólnego zdrowia. Właściwe odżywianie, oparte na różnorodnych produktach, takich …Wybór zawodu
Wobec konieczności wyboru zawodu stają pacjenci młodociani, chorujący najczęściej na cukrzycę typu 1, natomiast u osób w wieku dojrzałym, zwykle z cukrzycą …Delikatna dieta odchudzająca – zasady i przykładowy jadłospis
Delikatna dieta odchudzająca to nie tylko moda, ale przemyślany sposób na zdrową redukcję tkanki tłuszczowej, który zyskuje coraz większe uznanie wśród osób …Koperek ogrodowy – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
Koperek ogrodowy, znany jako aromatyczne zioło, to nie tylko niezastąpiony składnik w kuchni, ale także prawdziwy skarb dla zdrowia. Jego właściwości zdrowotne …
Najnowsze komentarze