Skóra jest siedliskiem zakażeń bakteryjnych i grzybiczych, które u chorych na cukrzycę mogą występować częściej i mają na ogół bardziej gwałtowny lub przewlekły charakter. Sprzyja im niewyrównanie cukrzycy: jeżeli ta choroba jest prawidłowo kontrolowana, ryzyko infekcji skóry nie jest większe niż poza cukrzycą. Ponieważ jednak u wielu chorych wyrównanie zaburzeń metabolicznych nie jest dostateczne i stężenie glukozy we krwi i w płynie zewnątrzkomórkowym jest większe niż u ludzi zdrowych, w ogólnej populacji chorych na cukrzycę częściej niż u innych ludzi spotykamy się z zakażeniami skóry. Przypuszcza się, że czynnikiem bezpośrednio usposabiającym do zakażenia, pizyspieszającym i nasilającym jego postęp, jest wzrost zawartości glukozy w skórze oraz zaburzenie jej ukrwienia spowodowane zmianami w naczyniach. Doniesiono także o zwiększeniu proporcjonalnego udziału cholesterolu w lipidach skóry, o nasileniu lipolizy w skórze, wyrażającym się większą ilością wolnych kwasów tłuszczowych kosztem triglicerydów, oraz o zwiększeniu ilości wolnych aminokwasów w warstwie rogowej naskórka. Nie wiadomo jednak, czy i w jakim stopniu zmiany te odgrywają rolę w podatności skóry chorych na cukrzycę na zakażenia bakteryjne i grzybicze. Zakażenia skóry mogą występować w różnych postaciach klinicznych: jako czyraki pojedyncze i gromadne, rozległe zapalenie skóry i tkanki podskórnej (ropowica) oraz jako zakażenia grzybicze w okolicy sromu, pachwin, bardzo często między palcami nóg, a także jako grzybica paznokci. Częsta w cukrzycy otyłość sprzyja występowaniu grzybicy skóry i wyprzeniom w obrębie fałdów skórnych, np. pod sutkami, w okolicy podbrzusza. Obejmują one nieraz duże przestrzenie o ciemnoczerwonym zabarwieniu i sączącej powierzchni z licznymi grudkami i krostami na obrzeżu. Rozpoznanie zakaźno-zapalnych zmian w skórze chorych na cukrzycę opiera się na takich samych zasadach, jak u ludzi bez cukrzycy. W leczeniu należy położyć bardzo duży nacisk na wyrównanie zaburzeń metabolicznych, co w ciężkich zakażeniach ropnych, np. w ropowicy skóry lub gromadnych czyrakach, może nastręczać duże trudności. Poza tym stosuje się ogólnie i miejscowo odpowiednio dobrane leki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Probiotyki dla zdrowia: Jak działają i jakie mają właściwości?
- Dieta ziemniaczana – zasady, jadłospis i zdrowotne korzyści
- Dieta zgodna z grupą krwi 0 rh – zasady, korzyści i przepisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2025
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Inne meliturieSpośród innych cukrów, których obecność w moczu wymaga różnicowania z cukrzycą, należy wymienić maltozę i mannoheptulozę. Maltoza — produkt trawienia skrobi — …
Holistyczne podejście do zdrowia – na czym to polega?Holistyczne podejście do zdrowia znane jest już od starożytności i było wówczas pielęgnowane przez filozofów oraz pierwszych medyków. Podstawowym założeniem takiego podejścia …
Zyski i straty z picia alkoholu. Pić czy nie pić? – wpływ alkoholu na organizm człowiekaŻyjemy szybko, w nieustannym stresie. Często nie radzimy sobie z codziennymi sytuacjami w pracy, przerastają nas problemy w domu. Szukamy wtedy ratunku, …
Brokuły – zdrowe właściwości i składniki odżywcze w diecieBrokuły, te intensywnie zielone warzywa, nie tylko zachwycają swoim smakiem, ale także kryją w sobie bogactwo zdrowotnych właściwości. W 100 gramach tego …
KalmodulinaGłównym ogniwem łączącym napływ wolnych jonów wapniowych do cytozolu z procesem wydzielania insuliny jest kalmodulina, białko o masie cząsteczkowej 17 000, występujące …
Fonoholizm. Smartfon – przedmiot użyteczny czy niebezpieczny?W ostatnim czasie telefony komórkowe stały się przedmiotem, bez którego nie wyobrażamy sobie już codziennego funkcjonowania. Używamy ich do pracy, organizacji codziennych …
Zbilansowana dieta wegetariańska – zasady, korzyści i przykładyZbilansowana dieta wegetariańska to temat, który zyskuje na znaczeniu w dzisiejszych czasach, gdy coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych posiłków …
Podstawowe zasady zdrowego odchudzania: klucze do sukcesuOdchudzanie to temat, który dotyczy wielu osób pragnących poprawić swoje samopoczucie i zdrowie. Jednak w gąszczu informacji na temat diet, łatwo zgubić …
Najlepsze praktyki projektowania przyrządów do spawaniaProjektowanie przyrządów do spawania to kluczowy aspekt zapewnienia wysokiej jakości i efektywności procesów spawalniczych. Dobre projekty przyrządów do spawania mogą znacznie zwiększyć …
Ugli fruit – odkryj zdrowe właściwości i smak jamajskiego cytrusaUgli fruit, znany również jako jamajski tangelo, to niezwykły owoc cytrusowy, którego unikalny wygląd i bogaty smak z pewnością przyciągną uwagę miłośników …
Komórki PPTen typ komórek występuje najobficiej w wyspach mieszczących się w tylnej części głowy trzustki, w sumie jednak jest ich w całej trzustce …
Najnowsze komentarze