Pod pojęciem tego cyklu rozumie się zależność pomiędzy utlenianiem kwasów tłuszczowych a zużytkowaniem glukozy w tkankach, przede wszystkim w mięśniach. W mięśniach szkieletowych białych (szybkich), pracujących w warunkach niedotlenienia, głównym źródłem ATP jest glikoliza, natomiast mięśnie szkieletowe czerwone (powolne) wykorzystują jako „paliwo” zarówno glukozę, jak i kwasy tłuszczowe. Mięsień serca pokrywa w warunkach podstawowych 1/4—1/3 zapotrzebowania energetycznego glukozą, resztę kwasami tłuszczowymi. W tkankach wykorzystujących oba źródła energii zwiększone utlenianie kwasów tłuszczowych następuje w stanach niedoboru glukozy. I na odwrót* po dostarczeniu węglowodanów lipoliza i utlenianie kwasów tłuszczowych ulegają ograniczeniu, co jest rezultatem zarówno bezpośredniego wpływu insuliny, jak i zwiększonej podaży glicerolo-3-fosforanu. Jeżeli jednak z jakiejś przyczyny nasilone utlenianie kwasów tłuszczowych utrzymuje się nadal mimo dostatecznego dopływu glukozy, wówczas następuje zahamowanie glikolizy i dalszych przemian pirogronianu, przy czym insulina nie koryguje tego zaburzenia. W szczególności stwierdzono, że pod wpływem utleniania kwasów tłuszczowych ulega zahamowaniu aktywność heksokinazy, fosfoiruktokinazy i utlenianie pirogronianu. Istotną rolę odgrywa tu nadmiar acetylo-CoA. Zwiększenie stężenia tego metabolitu z jednej strony aktywuje karboksylazę pirogronianową (stymulacja glukoneogenezy), z drugiej powoduje wzmożone wytwarzanie cytrynianu, który jest silnym inhibitorem fosfofruktokinazy, a więc enzymu kontrolującego w głównej mierze proces glikolizy, a ponadto hamuje dehydrogenazę pirogronianową (przez aktywację kinazy tego enzymu). Hamowanie aktywności heksokinazy jest wtórne i wynika z gromadzenia się w nadmiarze glukozo-6-fosforanu. Przedstawiono hipotezę, że stężenie WKT we krwi jest czynnikiem kontrolującym użytkowanie glukozy i że przyczyną cukrzycy może być pierwotne zaburzenie metabolizmu tkanki tłuszczowej, prowadzące do nadmiernej lipolizy i zwiększonego utleniania kwasów tłuszczowych oraz — drogą opisanego wyżej mechanizmu — do hamowania glikolizy i utleniania pirogronianu, do nasilenia glukoneogenezy i do insulinooporności, Ta teoria była później krytykowana, jednak z nowszych badań wynika, że zwiększone utlenianie kwasów tłuszczowych istotnie hamuje zużytkowanie glukozy w mięśniach szkieletowych czerwonych, zarówno w spoczynku, jak i podczas pracy, i że zjawisko to może mieć znaczenie w pogorszeniu tolerancji glukozy.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Ostre powikłania cukrzycy
Jak była o tym mowa wyżej, do ostrych powikłań cukrzycy zaliczane są pojawiające się w krótkim czasie zespoły ciężkich objawów klinicznych, będących …Wyspiak wydzielający somatostatynę
Zaburzenie przemiany węglowodanów, dające obraz łagodnej cukrzycy, stwierdzono we wszystkich prawie dotychczas opisanych przypadkach guzów wydzielających somatostatynę, wychodzących z komórek D wysp …Obliczenie wskaźnika insulinowego
Oznaczając dostatecznie często glikemię po dożylnym wstrzyknięciu testowej dawki insuliny, można w jej przebiegu wyróżnić 3 okresy: 1 — trwający około 5 …Dermatozy złogowe
W cukrzycy skojarzonej z hiperlipoproteinemiami mogą w skórze występować kępki żółte (xanthomata). Są one utworzone przez komórki piankowate, których cytoplazma zawiera lipidy …Najgroźniejsze nałogi XXI wieku – nowe uzależnienia
Współczesne życie wydaje się znacznie wygodniejsze od tego, które wiedli ludzie jeszcze ćwierć wieku temu. Jednakże coraz intensywniejszy konsumpcjonizm, szybki tryb życia, …Bataty – odkryj ich właściwości odżywcze i zdrowotne korzyści
Bataty, znane również jako słodkie ziemniaki, zyskują coraz większą popularność w polskich kuchniach, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale …Sok z ziemniaka na zmarszczki – naturalne odmłodzenie skóry
Sok z ziemniaka, często niedoceniany w codziennej pielęgnacji, okazuje się być prawdziwym skarbem dla zdrowia i urody. Jego naturalne właściwości przeciwzmarszczkowe oraz …Przekłuwanie uszu – ile kosztuje?
Tanie i jednocześnie bardzo skuteczne metody na poprawę wizerunku, zyskują wciąż na popularności. Choć na rynku kosmetycznym pojawia się coraz więcej możliwości …Próby steroidowo-glukozowe
Założeniem tej grupy prób jest ujawnienie utajonej nietolerancji glukozy przez podanie glikokortykosteroidu i następcze obciążenie glukozą. Istnieje kilka modyfikacji tego typu badania; …Wykorzystanie pracy mięśniowej w leczeniu cukrzycy
Korzystny wpływ wysiłku fizycznego na tolerancję węglowodanów w cukrzycy jest znany od dawna i jest wykorzystywany w leczeniu tej choroby. U odpowiednio …Leki przeciwnowotworowe
Hamowanie biosyntezy i wydzielania insuliny przez te leki jest wynikiem ich ogólnego działania onkostatycznego. Leki alkilujące i antybiotyki, interferując w procesie transkrypcji …
Najnowsze komentarze