Cukrzyca ciężarnych (diabetes gravidarum, gestational diabetes). Jest to przejściowe zaburzenie przemiany węglowodanów, wyrażające się hiperglikemią i cukromoczem, które pojawia się u zdrowych dotąd kobiet w okresie ciąży i całkowicie ustępuje po jej zakończeniu. Zespół ten wyodrębniono i określono nazwą cukrzycy z uwagi na zagrożenie, jakie stanowi dla płodu oraz z uwagi na możliwość wystąpienia trwałej cukrzycy u matki w późniejszym okresie życia. Oblicza się, że ponad 50% kobiet, u których w czasie ciąży wystąpiła tego rodzaju nietolerancja glukozy, w ciągu najbliższych 15 lat zapada na jawną postać choroby. Bezpośrednio po zakończeniu ciąży i normalizacji stanu metabolicznego kobiety te należy zatem zaliczyć do grupy osób zagrożonych rozwojem cukrzycy — i rozpoznać u nich przemijającą nietolerancję glukozy.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zupy odchudzające – dlaczego warto je wprowadzić do diety?
- Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotne
- Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
- Kapusta kiszona w diecie odchudzającej – zdrowe właściwości i korzyści
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Główne składniki pokarmowe
Ilość białka w diecie jest proporcjonalna do jej wartości energetycznej. Na ogół wystarcza zalecenie spożycia 1,0 g białka na kg masy należnej, …Gruszka Nashi – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
Gruszka nashi, znana również jako gruszka azjatycka, zyskuje coraz większą popularność jako superowoc, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także przynosi szereg …Glikokortykosteroidy
Już w dawnych pracach wykazano, że hormony kory nadnerczy powodują hiperglikemię, zwiększenie się zawartości glikogenu w wątrobie oraz ujemny bilans azotowy. Mimo …Przeciwwskazania do leczenia cukrzycy pochodnymi biguanidu
Przeciwwskazania do stosowania pochodnych biguanidu w cukrzycy można podzielić na 2 grupy, z tym że determinujące je mechanizmy niekiedy się zazębiają. Pierwszą …Woda i elektrolity
Niedobór wody i chlorku sodowego uzupełnia się od początku leczenia. W ciągu pierwszych 2 h podaje się we wlewie dożylnym 2 1 …Substancje resztkowe
Już bardzo dawno zauważono, że jarzyny wyraźnie poprawiają tolerancję węglowodanów przez chorych na cukrzycę i fakt ten był nawet powodem poszukiwania w …Rozpoznanie różnicowe cukrzycy idiopatycznej
W rozpoznaniu cukrzycy idiopatycznej, czyli typu 1 i 2, należy uwzględnić: 1. Cukromocze na innym tle. 2. Hiperglikemie w przebiegu różnych chorób …Halucynki – czy są niebezpieczne dla zdrowia? Odmiany grzybów halucynogennych , działanie
Grzyby halucynogenne (znane również jako grzyby psylocybinowe) to znane produkty, które można spożywać zarówno w stanie surowym, jak i suszu. W formie …Próchnica zębów
Obecnie próchnicę zębów (caiies dentium) stwierdza się rzadziej wśród chorych na cukrzycę aniżeli w ogólnej populacji. Ta różnica jest szczególnie widoczna u …Witaminy nawilżające: Klucz do zdrowej i pięknej skóry
Witaminy odgrywają kluczową rolę w pielęgnacji naszej skóry, a ich odpowiedni dobór może znacząco wpłynąć na jej zdrowie i wygląd. Czy wiesz, …Alergia insulinowa
Właściwości antygenowe insuliny sprawiają, że podczas leczenia tym hormonem mogą wystąpić stany nadwrażliwości. Częstość miejscowych alergicznych odczynów skórnych u chorych leczonych insuliną …
Najnowsze komentarze