Najlepiej poznana i najczęściej występująca jest śpiączka cukrzycowa rozwijająca się w przebiegu kwasicy ketonowej. Wiele dokładnych badań biochemicznych i studiów klinicznych dotyczących tego typu śpiączki pochodzi z okresu przed odkryciem insuliny, kiedy stanowiła najczęstszą przyczynę zgonu u chorych na cukrzycę. Obecnie występuje ona najczęściej u osób z cukrzycą typu 1, u których doszło do dużego (i nagłego) niedoboru insuliny. Zdaniem niektórych autorów szczególnie podatni na kwasicę i śpiączkę ketonową są chorzy całkowicie pozbawieni komórek B w wyspach trzustkowych, czego odpowiednikiem jest nieobecność peptydu C w surowicy. W krajach rozwiniętych śpiączka rzadko bywa obecnie pierwszym objawem nie rozpoznanej dotąd cukrzycy. Najczęstszą przyczyną jej wystąpienia (w ponad połowie przypadków) są tu zakażenia, zwłaszcza ropne, w których szybko narastająca insulinooporność powoduje zwiększenie zapotrzebowania na ten hormon. Nierzadko zdarza się też, że niedostatecznie pouczeni chorzy przerywają w tych stanach wstrzykiwanie insuliny ze względu na utratę łaknienia (gorączka) i lęk przed hipoglikemią. Śpiączka ketonowa może także pojawić się w przebiegu zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu u osoby z cukrzycą, jeżeli z tych samych względów (obawy przed stanem niedocukrzenia krwi) przerwie ona leczenie insuliną. Przyczyną tej postaci śpiączki bywa ponadto ciąża, w przebiegu której — zwłaszcza w późniejszym okresie — występuje insulinooporność i zwiększa się zapotrzebowanie na ten hormon. Zagrożenie to jest szczególnie duże w razie ujawnienia się cukrzycy dopiero w ciąży i późnego jej rozpoznania. Wreszcie przyczyną śpiączki ketonowej są zwykłe zaniedbania leczenia przez nie przeszkolonych lub niezdyscyplinowanych pacjentów. Szczególnie szybko rozwija się kwasica ketonowa i występuje pełny kliniczny obraz śpiączki u dzieci i młodocianych. U tych chorych może ona wystąpić nawet po odstawieniu insuliny na jeden dzień (np. podczas wycieczki szkolnej). Należy zarazem stwierdzić, że są takie obszary świata, gdzie chorzy zapadają i umierają na śpiączkę po prostu z powodu braku insuliny. W niektórych krajach Afryki było to do niedawna przyczyną do 50% przypadków śpiączki ketonowej.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Fizjologiczna zależność czynnościowa
Zależność czynnościowa pomiędzy komórkami A, B i D wysp trzustkowych jest wynikiem omówionych w poprzednich podrozdziałach mechanizmów działania hormonów wydzielanych przez poszczególne …Alergia skórna wczesna
Może ona być miejscowa lub uogólniona. Odczyn w miejscu wstrzyknięcia insuliny pojawia się już po 2 h w postaci jasnoczerwonego nacieku niezbyt …Chrzan – zdrowotne właściwości i zastosowania w medycynie naturalnej
Chrzan pospolity, często niedoceniany w kuchni, to roślina o niezwykłych właściwościach, które mogą przynieść korzyści zdrowotne. Ta niskokaloryczna przyprawa, bogata w witaminy …Witamina D3: kluczowe informacje o zdrowiu i ekspozycji na słońce
Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu, a jej znaczenie jest często niedoceniane. Jest nie tylko niezbędna do wchłaniania wapnia i …Szalotka: Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Szalotka, często niedoceniana w kuchni, kryje w sobie nie tylko delikatny, łagodny smak, ale także imponujące właściwości zdrowotne. To małe warzywo, pełne …Witamina K: źródła, funkcje i wpływ na zdrowie kości
Witamina K, choć często niedoceniana, odgrywa kluczową rolę w zachowaniu zdrowia człowieka. Wyróżnia się w dwóch głównych postaciach: K1, która pochodzi z …Melon – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i dieta odchudzająca
Melon, owoc o soczystym miąższu i orzeźwiającym smaku, to nie tylko letni przysmak, ale także bogactwo witamin i minerałów. Pełen witaminy C, …Niezwykłe bliny z jabłkami: przepis, który musisz spróbować!
Bliny, choć kojarzone głównie z kuchnią wschodnioeuropejską, to danie, które z powodzeniem można dostosować do różnych smaków i potrzeb. Jednym z ciekawszych …Szybka dieta 5-dniowa: zasady, efekty i menu na odchudzanie
Szybka dieta 5 dniowa zyskuje na popularności jako skuteczny sposób na szybkie odchudzanie. Opiera się na restrykcyjnym planie żywieniowym, który eliminuje przetworzone …Woda i elektrolity
Niedobór wody i chlorku sodowego uzupełnia się od początku leczenia. W ciągu pierwszych 2 h podaje się we wlewie dożylnym 2 1 …Zmiany naczyniowe w siatkówce
Obejmują one wszystkie rodzaje zmian naczyniowych charakterystycznych dla mikroangiopatii cukrzycowej. W okresie wczesnym (retinopathia simplex, backgiound letinopathy) następuje zwiększenie przepływu naczyniowego w …
Najnowsze komentarze